|

Bu oyuncaklar tehlike saçıyor!

Çocuklardan parçalı oyuncak ve temizlik malzemelerinin uzak tutulmasını isteyen uzmanlar, son zamanlarda suda şişen boncuk oyuncakların yutulmasıyla çok fazla karşılaştıklarını, bunun bağırsaklarda tıkanıklığa neden olabileceğini belirterek oyuncakçıların da bunu satmaması gerektiğini söyledi.

Yeni Şafak
13:30 - 18/02/2015 Çarşamba
Güncelleme: 11:40 - 18/02/2015 Çarşamba
IHA
Gündem
Gündem

Çocuk Cerrahi Op. Dr. Ahmet Güngör, çocukların özellikle ev ortamında oynarken yuttukları yabancı cisimler ve temizlik maddeleri ile ilgili bilgiler verdi. Küçük yaş grubundaki çocukların çevresindeki her cismi ağızlarına götürerek kendilerini bu şekilde oyaladıklarını ifade eden Op. Dr. Ahmet Güngör, “Bu yabancı cisimler, özellikle parçalanabilir yutulabilir boyutta ise yutuyorlar. Bizlere aileler panikle geliyorlar. Özellikle diş çıkarma dönemlerindeki çocukların çevresinde yutabilecek küçüklükteki cisimlerin bulundurulmaması gerekiyor. Bu durumla çok sık karşılaşıyoruz. Özellikle iğne, metal para, toka ve küçük cisimlerin yutulmasıyla çok karşılaşıyoruz. Bunlar da çocukların yemek borusunda tıkanma, tahriş oluşturuyor. Hatta aile bu durumu fark etmezse yabancı cisim, yemek borusunda ve bağırsaklarda patlamaya neden olabilir. Bu yüzden mutlaka çocukların yanından küçük cisimleri uzaklaştırmak gerekiyor” dedi.


SUDA ŞİŞEN OYUNCAKLARA DİKKAT EDİLMELİ

Son zamanlarda sıklıkla karşılaştıkları suda şişen oyuncak boncuklara da dikkat çeken Op. Dr. Ahmet Güngör, ”Bu oyuncak boncuklardan ailelerin mutlaka bilgisi olması gerekiyor. Bu cisimleri oyuncakçıların asla satmaması gerekiyor. Bu cisimler mercimek büyüklüğünde şeker gibi görünüyor. Su içerisine atıp şişince oyun gibi görünüyor ama bunu çocuklar yutabiliyor. Bunların içerisinde toksit içeren maddeler var, bu da bağırsaklarda ciddi sıkıntılar yaratabiliyor. Çocuklar bunlardan fazla alırsa, bağırsaklarında tıkanıklık meydana gelebilir. Son günlerde de sıklıkla karşılaşıyoruz. Bu konuda uyarıda bulunmak istiyorum. Bunu satan oyuncakçılar da bunun çok tehlikeli olduğunu bilsinler, satmaktan vazgeçsinler ve imha etsinler. Çocuklar için bu oyuncaklar çok zararlı” şeklinde konuştu.

TEMİZLİK MADDELERİNİ BARDAKLA ÖLÇMEYİN

Evlerde bulunan ve çocukların ulaştığı zararlı maddelerle ilgili de bilgi veren Dr. Güngör, ”Çocuklar için en tehlikeli maddelerden bazıları da çamaşır suyu, tuz ruhu, kireç çözücü gibi temizlikte kullanılan maddelerdir. Çocukların bunları içmesi geri dönüşümü olmayan çok ciddi sıkıntılar yaratabilir. Ailelerin temizlik yaparken çocuklarını bu maddelerden uzak tutmaları gerekir. Temizlik yapılırken anneler, ölçekle hesap yapmak için bu maddeleri su şişesine ve bardağa koyuyorlar. En büyük hata da bu oluyor. Çocuklar da bunu su zannediyor içiyor. Ailelerin bu maddeleri özel kutularında tutmaları lazım. Özel kapaklı kutuları çocukların açma ihtimali yok” diye konuştu.

#Çocuk Cerrahi Op. Dr. Ahmet Güngör
#Çocuklardan parçalı oyuncak
9 yıl önce