|

Bulgur pilavını Çinlilere sevdirdi

Sekiz yıldır Çin'de yaşayan Yavuz Selim Şen, Çinlilere bulguru sevdiren adam olarak ün yaptı. Kendilerinden önce Çin'de bulgurun bilinmediğini kaydeden Şen, “Bulgurun Çince ismini dahi biz bulduk” diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/10/2016 Pazar
Güncelleme: 19:47 - 15/10/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Çin'de yatırım yapmak isteyen Türk firmalara danışmalık hizmeti veren Yavuz Selim Şen 2008'den beri Çin'de yaşıyor. Şen'in Çin'e bulgur ihracatını artırmak için bulduğu ilginç bir yöntemi var: Çin yemeklerini pirinçle değil de bulgurla yapmak. Bu konuda epey yol kat eden ve Çinlilere bulguru sevdiren Şen, “Bizden önce Çin'de bulgur bilinmiyordu. Bulgurun Çince ismini dahi biz bulduk. Çinliler bulgura Altın Buğday diyor. Yani Altın Buğday raflarda yer almaya başladı, Çinli restoranlar menülerinde yer vermeye başladı. Yavaş yavaş pazarı oluşuyor. Zamanla pirinçten daha sağlıklı olan bulgura doğru kayma olacak” diyor.



Öncelikle sizi tanımakla başlayalım. Neler yapıyorsunuz?


Şanghay Normal Üniversitesi'nde bir sene Çince okuduktan sonra burada bir yatırım danışmanlık firmasında analist olarak çalışmaya başladım. Çin'e girmek isteyen yabancı firmalara danışmanlık yapıyorduk. Daha sonra kendi şirketim olan Felixum'u kurdum.



İşinizi biraz anlatır mısınız?


Çin pazarına girmek isteyen firmalara, Pazar araştırmaları ve stratejileri sunuyoruz. Çin'de neyi, nasıl yapacaklarını anlatmakla kalmıyor, uygulamada da yardımcı oluyoruz.





YOLUN BAŞINDAYIZ


Bulgur ihracatını artırmak için Çin yemeklerini bulgurla yapıp Çinlilere sunduğunuzu duydum. Nasıl başladı bu?


Bulgur, Çin hatta Asya için yeni bir ürün. Biz de bulguru Çin'e kabul ettirmeye çalışıyoruz. İlk olarak focus grup kurarak işe başladık, bulgur Çinliler tarafından beğenildi. Akabinde Çin'e yönelik ambalajlar hazırladık ve çalışmaya başladık.



Hangi Çin yemekleri bulgurla yapılabiliyor?


Pirinç kullanarak yaptıkları her yemeği, bulgurla da yapabiliyorlar. Pekin'de yaptığımız lansman çalışmasında Çinli aşçılar, bulgurdan tatlı dahi yapmışlardı.



ÇİNLİLERİN ALTIN BUĞDAYI


Siz hangilerini yapıyorsunuz?


Uzakdoğu'da meşhur olan 'fried rice'ı bulgur kullanarak yapıyorum. Bulgur pilavı yapıyorsunuz, daha sonra fok tavada sebzeleri hafif kızartıyorsunuz, bulgurla karıştırıp üzerine yumurta kırıyorsunuz. Bir de Kore mutfağına özgü, bulgurlu 'bibimbap' yemeğini çok seviyorum.



Çinliler bulgur hakkında sizden önce ne düşünüyorlardı, şimdi ne düşünüyorlar? Çabalarınız olumlu sonuçlar veriyor mu?


Bizden önce Çin'de bulgur bilinmiyordu. Bulgurun Çince ismini dahi biz bulduk. Çinliler bulgura Altın Buğday diyor. Yani Altın Buğday raflarda yer almaya başladı. Zamanla pirinçten daha sağlıklı olan bulgur tercih edilecek.





EVDE TÜRK YEMEKLERİ PİŞER


Bir Türk olarak Çin'de yaşamak nasıl bir duygu?

Çin'de Türk sayısının az olmasından ötürü siyasi tartışmalardan uzaktasınız, kendinize daha fazla zaman ayırabiliyorsunuz. Türkiye'de sizin zamanınızı emen bir ortam var.



Eşiniz Koreli. Ona Türk yemeklerini siz mi öğrettiniz?


Evet. Eşim Türk mutfağı fanatiği, o yüzden evde genelde Türk yemeği pişer.



Türk firmalarının global vizyonu yok


Bulgur dışında hangi Türk gıdaları Çin'de popüler?


Türk gıdaları Çin'de aslında çok popüler değil. Türkiye'de yüz firmanın yüzü de Çin ile iş yapmak istiyor. Fakat icraatta etkin iş yapan firma sayısı %1'in altındadır. Türk firmaları global düşünemiyor. Türkiyede sermaye sahipleri, yurtdışındaki başarılı olmuş modelleri kopyalayıp yerel yaparak ya da devlet ihaleleri alarak sermaye sahibi olmuşlar. Türk firmalarına gel Çin'de dağıtım ağına yatırım yap, Çin'de ya da başka bir ülkede marka ol dediğinde zor geliyor.


#Yavuz Selim Şen
#Çinliler
8 yıl önce