|

Büyüteçle dünyayı keşfediyorlar

Gelişim çağındaki çocukları televizyon başından kaldırıp bilime yönlendirmenin yolunu bulan Sümeyye Ceylan ve Zeynep Handan Aydoğan 'Usturlab Çocuk Atölyeleri' açarak çocuklara eğlenerek bilim yapma fırsatı sunuyor. Yaşıtlarıyla birlikte farklı bilim atölyelerine katılan geleceğin mucidi çocuklar, ellerine aldıkları büyütüçle dünyayı keşfediyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/04/2016 Pazar
Güncelleme: 18:40 - 16/04/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Cocuğunuz hem eğlensin hem de öğrensin mi istiyorsunuz? Televizyon, tablet ve bilgisayar başından kalkıp derslerini yapsın, merak ettiği soruların cevabını kendi bulsun, bunun yanında bir de sıkılmadan eğlenebilsin değil mi? Sizler gibi düşünen 2 anne kafa kafaya verip geleceğin mucitlerine ilham vermek için Usturlab Çocuk Atölyeleri'ni kurdular. Adını atölyeye veren ve astronomi ölçümlerinde kullanılan tarihi bir cihaz olan usturlab; güneş, ay, gezegen ve yıldızların konumlarını belirlemek için kullanılıyor. 3-18 yaş arası tüm çocuk ve gençlere bilimi sevdirmek için kurulan bu atölye, genç bilim insanlarını bir araya getiriyor. 17 yıldır arkadaş olan Sümeyye Ceylan ve Zeynep Handan Aydoğan da anne olduktan sonra çocuklar için ne yapabileceklerini düşünürken işte bu atölyeyi kurmaya karar vermişler. Handan, "Çocukların kendilerini geliştirecek aktivitelerin yeterli olmaması ikimizin de dikkatini çekmişti. Biz de karanlığa küfretmek yerine bir mum yakalım diyerek astronomi atölyesiyle işe başladık" diyor.



MARS'TA YERLEŞKE TASARLADILAR


İki arkadaş da eğitimlerini Matematik bölümü üzerine tamamlamış ama Sümeyye Ceylan, Viyana'da Kuffner Gözlem Evi'nde astronomi eğitimi de almış. Öğrencilik zamanından Zeytinburnu Belediyesi'nde 'Gökyüzü Okulu' projesi altında geceleri astronomi eğitimleri veren Ceylan'ın işi biliyor olması hızlıca ilerlemelerini sağlamış. Çocuklara astronomiyi anlatan özel bir program tasarlayıp, uluslararası uzay istasyonunda yaşayan astronotun günlük hayatını anlattıkları video ile çocukların dikkatini çekmişler. Astronominin temel bilgilerini verdikten sonra geri dönüşüm malzemeleriyle kendi tasarımlarını yaptırmışlar. Bu çocukların arasında roket, uzay gemisi hatta Mars'ta yerleşke tasarlayanlar dahi olmuş. Böylece çocukların el becerisiyle hayal gücününün gelişiyor.



BİLİMSEL KEŞİF TURLARI


Usturlab Çocuk Atölyeleri'nde verilen orman kaşifleri, doğa bilimleri, uzay bilimleri, yer bilimleri, mimarlık-mühendislik, sanat ve yazılım-programlama-robotik atölyeleriyle tüm bilgileri kalıcı bir şekilde tecrübe ediniyor. Bu faaliyetlerden en tercih edileni Orman Kâşifleri. Bu atölyede 3-6, 7-9, 11-12 yaş arasındaki çocuklar ekoloji ve biyoloji dersini sadece kitaptan ezbere yapmış ve yapacak olan çocuklara 'yaşayarak öğrenme' fırsatı sunuluyor. Orman Kâşifleri'yle keşif ve bilim dolu bir yolculuğa çıkan çocuklar, ekosistemi görerek, duyarak, dokunarak kısacası yaşayarak öğreniyor. Orman Kâşifleri aslında dünyanın birçok yerinde farklı isimlerle ve yöntemlerle uygulanan ve çocukların zevk aldığı bir öğrenme ve eğlence faaliyeti. Çocuklar, içinde yaşadıkları tabiat ile tanışarak yakın bir bağ kuruyorlar. Artık zarar vermeye değil korumaya odaklanıyorlar. Ormanlarda mantarları, açık tohumlu bitkileri, çiçekleri, böcek ve kuşları ellerinde büyüteçlerle inceleyip, genel keşif turları yapıyorlar.







ÖNCE ROTA BELİRLİYOR YOLLARA DÜŞÜYORUZ


Orman kaşiflerinin doğaya bilimsel bir gözle baktığını söyleyen Zeynep Handan Aydoğan, çocuklara bir yandan değerler eğitimi verdiklerinden de bahsediyor. Doğada hiçbir şeye zarar vermeden bitkileri, hayvanları tanıttıklarını söyleyen Aydoğan, "Çocuklar böceği cam fanusların içine alıp tüylerini, bacaklarını, gözlerini bakıyorlar merakla. Sonra aldıkları yere bırakıyorlar. Tanıdıktan sona zarar vermiyor. Çünkü çocuk tanıdığına zarar vermez" şeklinde konuşuyor. Orman kaşifleriyle yaklaşık 15 bin çocukla tanıştıklarını söyleyen Aydoğan, "Orman kaşiflerinde biyologlarla çalışıyoruz. Öncesinde keşif yapıp rotayı belirliyoruz. Rota üzerinde geziyoruz. Öğretmenimiz soruyor onlar cevaplıyor. Sonrasında da tabiiat günlüklerini dolduruyorlar" diyor.



PROGRAM TASARLAYIP ROBOT YAPIYORLAR


Haftanın belli bir günü Anadolu Yakası belli bir günü Avrupa Yakasında gerçekleşen atölyeler 12 haftalık bir çizelgeyle hazırlanıyor. İlk dönem yazılım dersi alan çocuklara ikinci dönem robot yapımı öğretiliyor. Bir dönem sanat tarihi dersi alan öğrencilere diğer dönem astronomi eğitimi veriliyor. Eğer sizde çocuklarınızın geleceğin mucitlerinden olmasını istiyorsanız


adresine bir göz atıp fikir sahibi olabilirsiniz.



Veliler boynumuza sarılıyor






Eğitimler sonucunda çocukların gelişme kaydettiğine dikkat çeken Usturlab Çocuk Atölyeleri kuruculardan Zeynep Handan Aydoğan, "Boynumuza sarılan veliler oluyor. 'Biz bu çocuklara ödev yaptıramıyorduk artık ödevlerini yapıyorlar' diyorlar.Okula mırın kırın eden çocuklar buraya koşarak geliyor. Ne öğreniyorlarsa evlerinde aynılarını yapıp duruyorlarmış.Sürekli buradan bahsediyorlarmış" diyor.



Hızlı öğreniyor ve unutmuyorlar






Usturlab Çocuk Atölyeleri, okul öncesinden başlayarak tüm yaş gruplarında çocuklara ilgi çekici, birçok duyuya hitap


eden, interaktif bilim atölyeleri hazırlayıp sunuyor. Bu atölyeler Biyoloji bilimleri, yer bilimleri ve doğa bilimleri


alanlarında araştırma, gözlem ve deney yapmalarını sağlıyor. Eğlendiklerinde çok hızlı öğrenen çocuklar uzun süre de


unutmuyorlar. Atölyeler çocuklara sadece bilim hakkında konuşulanı dinlemektense bilim yapma fırsatını da sunuyor.



Eğitim sistemini değiştirmek istiyoruz






Usturlab Çocuk Atölyeleri'ni anlaştıkları okul ve belediyelerle gerçekleştiren Sümeyye Ceylan ve Zeynep Handan Aydoğan şimdiki hedeflerinin kendi okullarını açmak olduğunu söylüyorlar. Hatta Türkiye'deki eğitim sistemini değiştirmeyi amaçladıklarına değinen Ceylan, "Başarır mıyız bilmiyorum ama niyetimiz ve hedefimiz bu. Biz kendi metotlarımızı kullanıyoruz. Derslerimiz her zaman uygulamalı" diye açıklıyor.


#Usturlab Çocuk Atölyeleri
#Sümeyye Ceylan
#Zeynep Handan Aydoğan
#doğa bilimleri
#uzay bilimleri
#yer bilimleri
#mimarlık-mühendislik
8 yıl önce