|

Çiçeği burnunda 2018 yazarları

Çiçeği burnunda bir yazar olmak, ilk kitabın heyecanını yaşamak her kalem tutan genç için önemli bir aşama. 2018 yılı boyunca da her sene olduğu gibi onlarca yazarın ilk kitabı okurla buluştu. Ketebe, Profil, İz, Hece, Şule, Dergâh, Everest, Can, Tefrika, Dedelus yazarların ilk kitaplarını basan yayınevleri arasında yer alıyor.

Merve Akbaş
04:00 - 10/11/2018 Cumartesi
Güncelleme: 13:33 - 9/11/2018 Cuma
Yeni Şafak
2018 yılı boyunca da her sene olduğu gibi onlarca yazarın ilk kitabı okurla buluştu.
2018 yılı boyunca da her sene olduğu gibi onlarca yazarın ilk kitabı okurla buluştu.
Merve Akbaş

Yayınevlerine gönderilen dosyalar, yayınlanan şiirler, yayınlanmayan ve üzerinde çalışılan metinler, projeler, gerçekler, hayaller... Muhtemelen tüm bu kelimeler çiçeği burnunda yazarlar için büyük anlamlar ifade ediyor. Çünkü ilk kitabın yayınlanması demek aslında bir eşiği aşmak da demek. Okurla buluşan her satır, yazarın aldığı her geri dönüş, onun kişisel serüvenini yönlendiren önemli tepkiler olarak görebiliriz. İlk kitabın ardından yazma serüvenine yön veren yazar için artık gerisi bir nevi ‘çorap söküğü’ haline gelebilir. Her sene onlarca genç yazarın ilk kitabı elimize geçiyor. Bu bazen şiir, öykü, roman veya çeviri de olabiliyor. 2018 boyunca da yine sayısız genç yazarla tanıştık. Özellikle Ketebe, Profil, İz, Hece, Şule gibi yayınevlerinin genç yazarlara ağırlık verdiğini gördük. Tabi ilk kitaplara yer verenler sadece bu dört yayınevi değil. Everest’ten YKY’ye, Dergâh’tan Tefrika’ya yayınevlerinin ilk kitapları okurla buluşturduğunu görebiliyoruz. Bu yıl boyunca çıkan ve umut vaad eden yazarların ilk kitaplarını bir araya getirdik.

Geçtiğimiz yıl yayın hayatına hızlı bir girişi yapan Ketebe Yayınları da 2018 boyunca genç yazarların eserlerine yer verdi. Elif Genç onlardan biri. Düşünsene Hızır Bendim isimli kitap, Genç’in uzun zamandır farklı dergilerde yayınladığı öykülerini de bir araya getiriyor. Kitap, hayatlarında en az bir defa Hızır’a ihtiyaç duyanların hikâyesini anlatıyor. Orkun Elmacıgil ise genç bir çevirmen. Elmacıgil de ilk çevirisini Ketebe etiketiyle çıktı. Elmacıgil, uzun zamandır baskısı olmayan bir kitabı, Simone Weil’in Allah Aşkı Üzerine Düzensiz Düşünceler’ini çevirerek Türkçeye yeniden kazandırmıştı.


İKİNCİ BASKI YAPIYOR

Profil Yayıncılık yıl boyunca dikkat çeken genç yazarların ilk kitaplarını basan yayınevlerinden oldu. Yayınevinin en dikkat çeken genç yazarlarından biri Orhan Özekinci’ydi. Uzun zamandan bu yana İtibar dergisinde şiirleri yayınlanan Özekinci, Sonuçlar Açıklandı adlı kitabıyla yayın dünyasına da adımını atmış oldu. Kitap, olumlu tepkileri topladı ve kısa süre önce ikinci baskısı yapıldı.


Profil’den çıkan bir diğer ilk şiir kitabı da Seyyid Ensar’a ait. Mağlubiyet Karinesi isimli eser, Temmuz ayında raftaki yerini aldı. Serap Kadıoğlu da Eylül Biraz isimli kitabıyla Profil’in genç şairlerinden biri olarak kitabını eline alan isimlerden oldu. Yayınevi yıl boyunca üç ismin ilk romanını da bastı. Bu isimler Bihter Saatçi, Timur Nakkaş ve Ahmet Can. Saatçi’nin Mühür Kıran’ı fantastik bir macera sunuyor okura. Nakkaş’ın Hayalet Şehir isimli romanı ise yakın tarihini de içine alan, bol aksiyonlu tarihi bir polisiye. Ahmet Can’ın romanı ise İpini Koparan adını taşıyor ve kahkaha ve üzüntüyü yan yana getiriyor.


İZ İLK KİTAPLARINI GENİŞLETİYOR

Genç yazarlara ve ilk eserlere önem veren, bu konuda yoğun bir çabası olan yayınevlerinden biri de İz Yayıncılık. İz, yıl boyunca 5 ismin ilk kitabını okurla buluşturdu. Önümüzdeki günlerde üç ilk kitap daha da raflarda yerini alacak. Yıl içinde kitabını elimize aldığımız isimlerden biri Mahmut Coşkun. Coşkun’un Yakarım Gül Satanlar Bahçesi’ni isimli eseri bir roman. Coşkun, romanının kahramanı olan Neşet’i “Bu yüzyılda bu memleketin bütün çocuklarını sembolize ediyor” cümlesiyle tanımlıyor.


İz’in bir diğer ilk kitabı Gülhan Tuba Çelik imzalı. Çelik’in öykülerini “anlatıcının ve anlatılan kahramanın birbirleriyle empati kurup kolayca yer değiştirebildiği” öyküler olarak tanımlayabiliriz. Esra Erman’ın Kaf Dağı Caddesi ise adından da anlaşılabileceği gibi fantastik bir dünya ile gerçek dünyayı yan yana getiriyor. Ortaya çıkan duruma ise ‘tuhaf’ kelimesi uygun düşüyor. Erman’ın öykülerine göz atmakta fayda var. Selma Aksoy Türköz de İz’in yeni öykücülerinden.


Türköz’ün Ölmek İçin İyi Bir Gün Değil başlığı altında topladığı hikayeleri, birbirine benzemeyen dünyaların birbirinden farklı karakterlerini anlatıyor. Aynur Dilber’in Az Hüzünlü Bir Yer’i de bize adı gibi az hüzünlü hikayeler sunuyor. Kullandığı dilin şiirsel bir yapısı olduğunu da ekleyelim. Başta belirttiğimiz gibi İz Yayıncılık’ın yolda olan ilk kitapları da var. TÜYAP’la beraber okuyucusuyla buluşacak olan bu kitaplar Ömer Çelik, İbrahim Aslaner ve Elif Sena Ergin imzasını taşıyor.


MAHCUBİYET ÖYKÜLERİ

Dergâh Yayınları da yıl boyunca önemli sayılacak ilk kitaplara yayınları arasında yer verdi. Bunların en dikkat çekici olanı Ersin Yılmaz’a ait olan. Mahcubiyet Öyküleri adı taşıyan bu eser, sade ama bir yandan da farklı bir anlatım sunuyor. Yılmaz’ın bir roman çıkarmak istediğini ve farklı hikayeler üzerine çalıştığını da biliyoruz. Cengizhan Genç’in Üstelik Sarışın adlı şiir kitabı da TÜYAP’la beraber okurla buluşacak olan ilk eserlerden. Genç, bir süredir Dergâh dergisinde de şiirlerini yayınlıyordu.

M. Sadi Karademir’in Ters Akıntı’sı da Ülke Kitapları arasından çıkan bir şiir kitabı. Karademir okura, “Beni haklı çıkarmaz buluta verdiğim su/Dinmiyor gökyüzüne ulaşan ters akıntım” mısralarıyla sesleniyor. Ülke Kitapları’nın bir diğer genç yazarı da Kadir Korkut. Korkut’un şiirleri de Büyük Yanık başlığı altında toplanmış. O da, “Allah’ım bana bir sebep ver/ Ağır görüntümün altında/ Biraz can’a yakın olayım” satırlarını okurla buluşturuyor.


DENEMEDEN ŞİİRE İLKLER

Şule Yayınları da uzun zamandır şiir, roman, öykü ve deneme alanlarında genç yazarlara yer açan çalışmalar yapıyor. Bu sene boyunca çıkardıkları önemli kitaplar var. Şiirde Mustafa Sarı’dan Aksak Engerek, Sare Öztürk Eker’den Sordum Sarı, Filiz Geç’den Alışılmadık Deniz raflarda yazarının ilk kitabı olarak yerini aldı. Ali Seyyah’ın Çolak Ressam’ı ve Âdem Yazıcı’ın Türkçenin Göklerinde ise önümüzdeki günlerde elimize geçecek şiir kitaplarından.

Şule’nin genç öykücüleri arasında da Merve Büyükçapar, Özlem Metin, Emine Bayındır var. Büyükçarpar’ın Kristal Sapan’ı, Özlem Metin’ın mizahi bir üslupla kaleme aldığı Alametifarika’sı, Bayındır’ın Habersiz Dağ isimlerini alıyor.




Ali Murat Binark Babamın Makineleri da yakında okurla buluşacak. Yine önümüzdeki günlerde okurun eline geçecek olan Derya Kılıçlar’ın kitabı Cevdet - Bir Şehidin Hikâyesi de dikkat çekici bir çalışma. Mavi Marmara şehitlerinden Cevdet Kılıçlar’ın eşinin kaleme aldığı bu kitap bir biyografi kitabı. Cevdet Kılıçlar’ın çektiği fotoğraflarının da yer aldığı kitap, önemli detayları içeriyor. Yine fuarda elimize geçecek olan Ali Sürmelioğlu’nun Yer Kızıl romanı da bir polisiye. II. Abdülhamit döneminde geçen hikaye, tarihi polisiye meraklılarının dikkatini üzerine toplayacak. Şule’nin önümüzdeki günlerde raflardaki yerini alacak bir diğer romanı da Şükran Binark’ın Yılanlı Hamam’ı.

İLK KİTAP İLK ÖDÜL

2018’de Yaşar Nabi Nayır Ödülü’nü alan Semih Öztürk ve Enver Ali Akova da yılın kitap sahibi olan genç yazarlarından. Semih Öztürk’ün Önce Dağlar Kar Tutacak isimli eseri dokuz öyküden oluşuyor. Öztürk daha önce Radikal Kitap, Taraf, Sabit Fikir gibi yayınlarda yazılar yayınlamıştı. 1996 yılında doğan genç şair Akova’nın Olmasını İstediğimiz Bir Park kitabı ise şiirlerini bir araya getiriyor. İki kitap da Varlık Yayınları etiketi taşıyor. Sel Yayıncılık ise TÜYAP ile okurla buluşacak olan bir öykü kitabını bastı. Ayşen Işık’ın ilk kitabı olan eser Kör Dövüşü adını almış.

HECE’DEN ‘ADİL BİR AKŞAM’

Hece Yayınları uzun yıllardan bu yana genç yazarları bünyesinde barındırıyor. Bu sene yine genç yazarların ilk kitaplarını bastı. Bunlardan biri Hasan Bozdaş. Bozdaş’ın şiir kitabı Adil Bir Akşam adını taşıyor. Bozdaş ilk kitabında okuruna, “ben doğduğumda/ çocukları delirmesin diye anneler / hasan dağıttılar. / o kadar çok baktım ki uzağa/ öldüğüme inanmadılar” mısralarıyla seslenmiş.


Soner Oğuz ise Eksik Bir Seremoni isimli ilk kitabını okurla buluşturdu. Oğuz daha önce Heceöykü, İtibar, Meva, İkrar gibi dergilerde öykülerini yayınlamıştı. Nagihan Şahin ise Dokuzdolambaç ile okuru selamlayan öykü yazarlarından oluyor. Burak Ş. Çelik de 2018’de 3 çeviri kitabıyla ilk defa okuruyla buluşan çevirmenlerden. Ünlü öykücü W. Borchert’in Bütün Nesirleri, Emile Vigneron’un Büyük Prens’i, Pyotr Alekseyeviç Kropotkin’in Rus Edebiyatında İdealler ve Gerçeklik’i Çelik’in Türkçeye kazandırdığı eserler arasında yer alıyor. Ayrıca Yunus Nadir Eraslan’ın Çırak’ı da Hece etiketiyle okuruyla buluşan ilk kitaplardan. Yazar öykülerinde bize çocukluğumuzun dünyasından sesleniyor. Leyla Arsal da yılın ilk kitabını eline alan şairlerinden. Arsal’ın şiirlerini topladığı kitabının adı İncinmişlik Asidi.


EVEREST’TEN CAN’A GENÇ YAZARLAR

Çıra Edebiyat’tan bu yıl içinde çıkan ilk kitaplar arasında Serdar Arslan da var. Ayazda Bir Islık başlığını taşıyan kitap, Mart 2018’de okurla buluştu. Ebabil Yayınları ise Enes Talha Tüfekçi’nin ilk eserini okurla buluşturdu. Kitap, Ben Orda Yoktum adını taşıyor.

Everest Yayınları’ndan çıkan Sibel Ateş Yengin’in de Bu Evde Kimse Yaşamıyor isimli kitabı yazarın ilk öykü kitabı. Yengin daha önce Varlık, Lâcivert, Öküz gibi farklı yayınevlerinde öykülerini yayınlamıştı. Yine Everest’ten Seçkin Erdi’nin romanı Kampana yılın dikkat çeken ilk kitaplarından biri oldu. YKY ise 2018’de Ugur Nazlıcan’ın öykülerini bir araya getirdi. Bir Dükkanı Beklemek isimli öykü kitabı geçtiğimiz günlerde okurla buluştu. Farklı çocuk masallarından çağrışımlarla dolu olan kitap on dört öyküden oluşuyor. Can Yayınları’ndan 2017’in Aralık ayında çıkan Temiz Kağıdı bu yılın kitapları arasında sayılabilir. Mustafa Çevikdoğan’ın kitabını anlatırken absürt, ironik ve farklı kelimelerini kullanabiliriz. Çevikdoğan aynı zamanda geçtiğimiz yılın hakkında çokça konuşulan yazarlarındandı.

2018’de Dedalus Kitap’tan da genç yazarların kitapları elimize ulaştı. Onur Cansız’ın Düşüş Öyküleri ve Utku Yıldırım’ın Asker Daha Fazla Elliot Smith Dinlemek İstemiyor’u okurun dikkatini çeken kitaplardan oldu.


“Ölü Dalgıcın Sonbaharı” da yine Dedelus’un ilk kitaplarından. Onur Selamet’in ilk eseri olma özelliğini de taşıyan bu kitabının okurunu farklı bir evrene götürdüğünü ekleyelim. Tefrika Yayınları da ilk kitapları yayınlayanlardan. Bu yıl içinde çıkan Eyüp Tosun’un Kör Islık’ı da bu eserlerden biri. Yazarın öykülerini daha önce Öykülem, Mavi Yeşil, Habis, Artistik Bellek, Somplaka, Notos, Sarnıç gibi çeşitli dergilerde okumuştuk.


#yazar
5 yıl önce