|

Çocuklar icat çıkardı

'Bir Fikrin Mi Var? Gençler' geçtiğimiz haftalar yayınlanan final bölümünde birinci olan 7 genç mucide 700 bin liralık KOSGEB desteği sağlandı. Küçük yaşta etraflarındaki aksaklıkları düzeltmek için fikir sahibi olan mucitlere böylece şirketleşme yolu açıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/11/2015 Pazar
Güncelleme: 21:30 - 14/11/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

2007 yılında Ankara'da üniversiteler arası bir girişimcilikyarışması olarak ortaya çıkan ve daha sonra "Bir Fikrin mi Var? Gençler" adıyla televizyona aktarılan yarışma programı küçük mucitleri keşfediyor. Geçtiğimiz haftalarda programın finali yapıldı ve biz de bu finalde birbirinden yetenekli harika çocukları tanıdık. Hem bu çocuklarla tanışmak hem de program hakkında bilgi almak için programın yapımcısı Fuat Sami'nin kapısını çaldık. Sami programın 23 Nisan özel bölümü ile bir ilki gerçekleştirdiklerini belirtiyor ve ekliyor: "Çocukları girişimcilik alanında vitrine çıkardık. Bu da bize ilham oldu ve 'Bir Fikrin Mi Var?Gençler'i hayata geçirdik. Bu yarışma sonucunda da 7 üstün zekalı çocuk fikirlerini Türkiye'ye sundu" diyor.



ÖDÜLE BOĞULDULAR


İlk ve ortaöğrenim öğrencisi olan çocuklar fikirleriyle KOSGEB'e bağlı AR-GE İnovasyon Destek Programı kapsamında 700 bin liralık destek kazandı. Projelerini uzmanlarla birlikte yazacak olan dahiler projelerinin kabul edilmesi durumda istedikleri üniversitenin teknokentinin de desteğini alarak bir yıl içinde projelerini ürünleştirebilecekler. Kendi çevresindeki sorunlara çözüm olabilecek tarzda icatlar yapan çocukların her biri aslında milyonlarca kişiye yarar sağlayacak projeler üretiyor.



GENÇLER BİR HARİKA


Yaşları 9 ila 17 arasında değişen bu küçük mucitlerin yaptıkları işlerin temelinde çevrelerindeki insanlara nasıl faydalı olurum anlayışı var. Mesela 16 yaşındaki Su Sağduyu, şeker hastası olan anne ve anneannesinin hastalık yüzünden vücudunda oluşan yaraları nasıl iyileştiririm diye düşünürken kitosanlı yara bandını bulmuş. 9 yaşındaki Ömür Aydın ise çevresinde ayak kokusundan ve mantardan müzdarip olanları mutlu etmek için ayağı temizleyen terlik icat etmiş. Dilara Gürsu, Sıla Çetin ve Bennu Gül Altınbay tekerlekli sandalyelerin üzerine açılıp kapanan harika bir sistem yerleştirmişler. bu sayede engelliler yağmurdan ve rüzgardan korunuyor.



Tüm notalar tek adreste


Piyano, gitar ve batari çalmayı seven 10'uncu sınıf öğrencisi 15 yaşındaki Hazar Balcı okuldaki orkestra kulübünde notaların tüm enstrümanlara uygun hallerini bulamadığı için bütün notaların tek bir yerde toplanacağı web sitesi kurmaya karar vermiş. hızlıal.com'un latincesi olan citonotes.com'u kuran Balcı, internette bulunan notaları toparlayarak 3 ayda web sitesini hazırlamış. Yavaş yavaş notaları yüklemeye başladığı web sitesinin çok yakında İngilizce, Almanca ve Portekizce olarak da hizmet vereceğini söyleyen Balcı, proje sayesinde yanlış müzik notalarının en doğru halini kolay, anlaşılabilir ve uygun fiyatla sunacak. Üniversiteyi Avusturalya'da bilişim üzerine okuyarak eğitim almayı planlayan Balcı, bir yandan da müzik ile olan bağını geliştirecek.



Ayak temizleyen terlik






Yakın çevresindeki insanların ayak kokusu ve mantar problemlerine üzülen, onları ve kendini bu sıkıntıdan kurtarmak için düşünürken ayak temizleyen terlik fikrini bulan Ömür Aydın, 9 yaşında. Projesi üzerine 2 ay çalışan Aydın, ev terliğinin içine yerleştirilen mekanizma ile ayakların temizlenmesini sağlıyor. Ultraviyole ışınları ile gün içinde yoğun kullanılan ayakkabılar da bu sayede temizlenerek mikroplardan arındırılıyor.



Acı çekmelerini istemedim






16 yaşındaki lise son sınıf öğrencisi Su Sağduyu, endüstriyel tasarım okuyor. Mimar olmak isteyen Sağduyu, şeker hastası olan anne ve anneannesinin vücutlarında oluşan yaralar sonucunda acı çekmelerine daha fazla dayanamış ve onlar için kitosanlı yara bandını bulmuş. Temel amacının ailesine yardım etmek olduğunu söyleyen Sağduyu'nun icadı kitosanlı yara bandı sayesinde 2 ayda kapanan yaralar artık 2 haftada kapanıyor. Bunu duyan herkesin kendisine ulaşıp ürünü talep etmeleri sonucunda insanlara yararlı olmanın mutluluğunu yaşıyor.



Suyu temizleyen kaktüsler






Moritanya'ya umut olan Berat Uludağ, kirli suyu temizleyen kaktüs projesiyle içme suyu temin etmeyi sağladı. 7 yaşındaki Uludağ, destek aldıktan sonra şirket kurarak kendi arıtma sistemini oluşturmayı planlıyor. Kaktüs türü olan kaynanadili bitkisinin öz suyunu kullanarak kirli ve bulanık suların temizlenmesi amaçlanıyor. Çakıl, kum, karbon ve kaktüsün öz suyu ile temizlemek istediğimiz suyu 24 saat bekleterek arınmasını sağlayan Armağan, büyüyünce bilim adamı olmak istiyor.



Trafik kazaları olmasın






Şahit olduğu zincirleme bir trafik kazası sonucu can ve mal kaybını azaltmak için arabaların belli noktalarına yerleştirilen neomidyum mıknatısları ile eş kutupların birbirlerini iterek kazalarda çarpışmanın etkisini en aza indiren bir proje hazırlayan Durmuş Talha Çelik, 8 yaşında. Çelik, mıknatısların yayacağı radyasyon sonucunda kanser olma riskini yok etmek için de araba koltuklarının döşemelerine kaktüs yerleştirerek buna da çözüm bulmuş. Üniversite eğitimini fizik üzerine yapmak isteyen Çelik, projesini dünyaya duyurabilirse "Ne mutlu dünyaya, ne mutlu Türkiye'ye, ne mutlu bana" diyor.



Köpeklerle iletişim kuruyor





Duyarga ismini verdiği saat şeklindeki cihazı sayesinde insanlar ile sadık dost olan köpekler arasındaki iletişimi arttırmayı ve kolaylaştırmayı amaçlayan Ali Murad Armağan, köpeklere kötü davranılmasına son vermek için böyle bir fikir bulmuş. Köpeklerle anlaşabilmek için ses frekanslarından yararlanan 9 yaşındaki Armağan, köpekler havladığında havlamamaları için komut veren duyargaya desteğini aldıktan sonra farklı komutlar yükleyeceğini söylüyor. Armağan büyüdüğünde komutan olmak istiyor.







#Bir Fikrin Mi Var
#Çocuklar icat çıkardı
#Talha Çelik
8 yıl önce