|

Çocukluk hayalimi gerçekleştiriyorum

2008'den beri Lübnan müzik çevrelerinde Lübnan'ın yeni yıldızı olarak kabul edilen Hiba Tawaji Victor Hugo'nun ölümsüz eseri Notre Dame'ın Kamburu'ndan uyarlanan Notre Dame de Paris müzikalinde Esmeralda rolünü oyunuyor. Tawaji, bu müzikalin çocukluk hayali olduğunu söylüyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/03/2018 Pazar
Güncelleme: 05:13 - 17/03/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Hiba Tawaji Victor Hugo'nun ölümsüz eseri Notre Dame'ın Kamburu'ndan uyarlanan Notre Dame de Paris müzikalinde Esmeralda rolünü oyunuyor
Hiba Tawaji Victor Hugo'nun ölümsüz eseri Notre Dame'ın Kamburu'ndan uyarlanan Notre Dame de Paris müzikalinde Esmeralda rolünü oyunuyor

Victor Hugo'nun ölümsüz eseri Notre Dame'ın Kamburu'ndan uyarlanan ve ilk olarak 1998'de Paris'te sahnelenen Notre Dame de Paris müzikali 21 performans için ülkemizde bulunuyor. Yapımın müzikleri Riccardo Cocciante'ye ait, Sözleri ise Luc Plamondon tarafından yazılmış. 25 Mart'a kadar Zorlu Performans Sanatları Merkezi Ana Tiyatro'da sanatseverlerle buluşan müzikalin Esmeralda'sı Hiba Tawaji ile konuştuk. 2008'den beri Lübnan müzik çevrelerinde Lübnan'ın yeni yıldızı olarak kabul edilen Tawaji, Lübnan ve Paris'te yaşıyor. İki şehirde de farklı projeler hayata geçiren Tawaji, Notre Dame de Paris müzikaliyle alakalı "Müzikali 10 yaşımdan beri biliyordum ve bütün kalbimle severdim. Yani bir nevi çocukluk hayalimi gerçekleştiriyorum diyebiliriz" diyor.

* Victor Hugo romanının hikayesinde sizi en çok etkileyen şey nedir?

Hikayenin sonunun trajedisi ve dünyadaki adaletsizlik. Roman çok zengin ve her karakterin kendine ait bir ıstırabı var. Her karakterle empati kurabiliriz.

DÖNÜM NOKTASI
* Ne kadardır Esmeralda rolünü oynuyorsunuz?

2016'da Paris'te başladım, dolayısıyla neredeyse iki yıl oldu.

* Notre Dame de Paris müzikali ekibinin bir parçası olmak nasıl bir duygu? Neden ilk etapta bu projede olmak istediniz?

Bu bir birey için çok güzel ve çok sanatsal bir macera. Müzikali 10 yaşımdan beri biliyordum ve bütün kalbimle severdim. Yani bir nevi çocukluk hayalimi gerçekleştiriyorum diyebiliriz. Sanatsal olarak her gün farklı bir ülkede, farklı bir seyirciye her seferinde bu kadar zengin bir performans sergilemek çok güzel ve aynı zamanda biraz yorucu. Ayrıca, müzikal ekibiyle turne boyunca bir aile gibi olabiliyoruz.

* Notre Dame de Paris müzikalinin hayatınızdaki yerini nasıl tanımlarsınız?

Bir dönüm noktası gibi. Çünkü kariyerim birçok ülkede genişlemeye devam ediyor.

Ayrıca her gün sahnede ve sahne arkasında çok güzel anılar biriktirebildiğim için bu müzikaldeyim. Bu anılar benim için sonsuza kadar sürecek.


KÖKLERİM KİMLİĞİM
* Esmeralda ile benzerlikleriniz var mı? Onunla nasıl bir bağ kuruyorsunuz?

Evet, bazı benzerlikler olduğunu hissedebiliyorum. Dinamik, pozitif, enerjik ve asi olmasıyla birlikte prensipleri için savaşabilen bağımsız güzel bir genç kız.

* Aslen Lübnanlısınız ve Paris'te yaşıyorsunuz. Köklerinizin sizin için anlamı nedir?

Lübnan ve Paris arasında yaşıyorum. Aslen Lübnanlıyım ve Lübnan'da büyüdüm. Ailem, arkadaşlarım, çocukluğum ve anılarımın çoğu oraya ait. Bu nedenle köklerim kimliğimi yaratıyor, benim kim olduğumu yansıtıyor.

* Fransa'da yaşayan ve Arapça şarkı söyleyen bir Arap şarkıcısınız. Neden Arapça şarkı söylemeyi tercih ediyorsunuz?

Sadece Fransa’da yaşamıyorum, sürekli olarak iki ülke arasındayım. Bunun nedeni, Lübnan ve Arap dünyasında korumam gereken büyük bir kariyerimin olması. Ayrıca tüm ailem ve arkadaşlarım da orada. Aynı zamanda Fransa ve diğer ülkelerde kurmak ve genişletmek istediğim bir kariyer planım var. Bu yüzden sürekli olarak iki ülke arasındayım. Arapça dilinde şarkı söylüyorum, çünkü ana dilim ve ilk dilim. Lübnanlı olarak diğer kültürlere çok açığız. Bu nedenle Fransızca ve İngilizce'de de şarkı söylüyorum çünkü bu diller de benim bir parçamı oluşturuyor.

* İlk albümünüzü Fransızca çıkarmak için çalıştığınızı biliyoruz. Ne zaman çıkacak?

Fransızca veya İngilizce olabilir. Bu proje birkaç yıldır yapmak istediğim bir projeydi. Umuyorum ki yakında bir de tekli çıkaracağım. İşler zaman alıyor çünkü sürekli olarak turnedeyim.

* Fransızca ana diliniz olmadığı için farklı bir aksana sahip olmak zor oluyor mu? Kariyerinizi nasıl etkiliyor?

Fransızcayı dört yaşında küçük bir çocukken okulda öğrenmeye başladım ve o zamandan beri Fransızca konuşuyorum. Bu yüzden güçlü bir aksanım yok. Çünkü Fransızca uzun zamandan beri ikinci dilimdi. Bir Fransız okulunda ve bir Fransız üniversitesinde eğitim aldım. Bu yüzden kendimi Fransızca olarak ifade etmekte zorluk çekmiyorum. Fakat küçük bir aksan olsa bile bir problem yaratmaz, aksine kişiye özgün bir çekicilik verir ve kimliğinin bir parçasını yansıtır.

  • Üç ayrı dildeki tek yorumcu
  • Müzikalde Quasimodo rolünü Angelo Del Vecchio canlandırıyor. 1991 İtalya doğumlu Vecchio, 11 yaşındayken şan ve piyanoya başlamış. Tiyatroya adımını 2006 yılında atan Vecchio, 2009 2010 yılları arasında Sergio Carrubba'nın rejisiyle sahnelenen Rock Revolution'da solist olarak sahne aldı. Birkaç yıldır Cocciante canta Cocciante konserlerinde koro şefi olarak yer alan Vecchio 2014'ten itibaren Notre Dame de Paris'in Original French Tour'un Güney Kore, Tayvan ve Lübnan'da gerçekleştirilen gösterimlerinde yer aldı. Vecchio, dünyada Notre Dame de Paris'in üç ayrı dildeki tek yorumcusu unvanına sahip.
Bana her seferinde Lübnan’ı hatırlatıyor

Türkiye'de nasıl bir hayran kitlesine sahipsiniz? Hayranlarınızdan ne tür mesajlar alıyorsunuz? Türk sosyal medyasından çok mesaj aldım ve gerçekten çok etkilendim. Umarım bir gün, buraya kendi şarkılarımı Arapça, Fransızca ve İngilizce olarak söylemeye geleceğim. 25 Mart'a kadar İstanbul'da olacaksınız. Daha önce burada bulundunuz mu? Bu benim İstanbul'a ilk defa gelişim değil, daha önce iki kez burada bulundum. Boş zamanlarda İstanbul'da biraz turistlik yapmayı planlıyor musun? Bu şehri seviyorum. Burası çok canlı bir şehir ve bana her seferinde Lübnan’ı hatırlatıyor.


Tutkularının kurbanı Frollo

Notre Dame'ın Kamburu romanının en karizmatik karakterlerinden biri de kuşkusuz Claude Frollo. Müzikalde Frollo rolünde Quebecli şarkıcı Robert Marien'i izliyoruz. Paris, Broadway ve Londra'da sahneye çıkan Marien, Frollo yorumuyla ve Don Juan'daki duyarlı Don Carlos performansıyla Montreal ve Seul'da izleyici üzerinde derin izler bırakan bir oyuncu. Karakter anlatıldığında her ne kadar kötü biri gibi gözükse de aslında Marien, kendinden ve Esmeralda'ya olan aşkından elinden bir şey gelmeyen Frollo'yu çok etkileyici bir şekilde sanhede canlandırıyor.

#Hiba Tawaji
#Lübnan
#Victor Hugo
6 yıl önce