|

DAEŞ'ten tarih katliamı

DAEŞ'in Suriye'nin kuzeydoğusundaki Haseke vilayetine bağlı Tal Ajaja kasabasında Asurlulardan kalma arkeolojik alanlarda yaptığı tahribat gün yüzüne çıktı.

Yeni Şafak
10:45 - 9/08/2016 Salı
Güncelleme: 07:54 - 9/08/2016 Salı
Diğer
DAEŞ bölgede insan katliamının yanısıra tarihi eserlere de zarar veriyor.
DAEŞ bölgede insan katliamının yanısıra tarihi eserlere de zarar veriyor.

Şubat ayında terör örgütü PYD tarafından Suriye'nin en önemli Assur merkezlerinden biri olan Tal Ajaja'dan çıkarılan DAEŞ üyeleri bu alanlarda buldukları binlerce yıllık heykel, küneiform (çivi yazısı) tablet gibi paha biçilemeyen antik eserleri tahrip etmiş.



Ahaber'de yer alan bilgiye göre; Tal Ajaja ya da antik adıyla Shadikanni, MÖ 1.milenyumda altın çağını yaşayan ve başkenti modern Irak'taki Ninova olan Assur'un en büyük şehirlerinden biriydi. Asurlar, ürettikleri savaş sahneleri tasvirli bas rölyeflerle (alçak kabartma) meşhurdu. Tal Ajaja'daki bilinen eserlerin büyük çoğunluğu 19. yüzyılda bulunmuş ve bölgedeki müzelerde koruma altına alınmıştı; henüz keşfedilememiş eserlerin de pek çoğunu radikal cihatçılar ve yağmacılar bulmuş. Suriye Antik Eserler Ajansı Başkanı Maamoun Abdulkarim, "Hala gömülü olan heykelleri, sütunları bulmuşlar. Pek çok şeyi kaybettik" diyerek üzüntüsünü dile getirdi. Abdulkarim, DAEŞ'in yok etmediği eserleri Türkiye üzerinden Avrupa'ya kaçırdığını ve bu durumla ilgili Interpol'ü alarma geçirdiğini söyledi.



Şirk saydıkları heykelleri satıyorlar


DAEŞ'in radikal İslam görüşüne göre, heykeller, idoller (putlar) ve türbeler Allah'a şirk koşmakla eş değer ve bu yüzden yok edilmeleri gerekiyor. Fakat arkeolojik alanlardan yağmaladıkları eserleri satıp kazanca çevirmek onlar için pek de günah sayılmıyor!



Haseke'deki Arkeoloji Ajansı Direktörü Khaled Ahmo'ya göre Tal Ajaja'nın yüzde 40'ından fazlası DAEŞ tarafından tahrip edilmiş ve kazılan tüneller paha biçilmez arkeolojik tabakayı yok etmişti. Irak sınırında 50 kilometrelik bir tepede yer alan arkeolojik alan, DAEŞ'tden sonra tünellerle dolu çorak bir araziye dönüştü.



Suriye'de 2011 yılının Mart ayında karışıklıklar başladığından beri, 900'den fazla anıt ve arkeolojik alan rejimin, asilerin ve militanların elinde hasar gördü ya da yok edildi. Bu yıkım sürecinin uluslararası alanda en çok öfke yaratan olayı Palmira Antik Kenti'ndeki tapınakların yıkımı oldu. Suriye ordusu 27 Mart 2016'da antik Palmira kentini DAEŞ'ten geri almıştı. DAEŞ'in bu tarihi bölgede çok ciddi tahribat yaptığı ve maalesef tamiri mümkün olmayan hasarlar bıraktığı ortaya çıkmıştı.





Kültürel miras yok edildi


2014-2015 yılları arasında Suriye Anıtlar Kurumu 300 binden fazla eseri ve binlerce el yazmasını Şam'a taşıdı. Yine 2014 yılında Tal Ajaja'da MÖ 2,000-1,000 yıllarına tarihlendirilen Assur heykellerinin DAEŞ militanları tarafından balyozlarla yok edildiğini gösteren görüntüler ortaya çıkmıştı. Bunun yanı sıra küneiform tabletler ve alçak kabartma insan başlı, boğa ya da aslan vücutlu, kanatlılamassular da IŞİD tarafından yok edilmişti.



Abdulkarim DAEŞ'e duyduğu öfkeyi şu sözlerle dile getirdi: "Barbarlar Mezopotamya tarihinden sayfaları yaktı! 2-3 ay içerisinde 50 yıllık arkeolojik kazılarda gün yüzüne çıkarılan kültürel mirası yok ettiler."










#DAEŞ
#PYD
#Arkeoloji
#Asurlular
8 yıl önce