|

Dalmada engel tanımam

Sakarya’da bulunan Yeni Hayat Paralimpik Spor Kulübü’ndeki engelli bireyler yaptıkları spor ve faaliyetlerle tüm engelleri ortadan kaldırıyorlar. Adeta yürümeden koşuyorlar. Birbirinden marifetli olan engellilerin kimi sanatla uğraşırken kimi de sporla ilgileniyor.

Yeni Şafak
04:00 - 2/08/2015 Pazar
Güncelleme: 21:22 - 1/08/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Sakarya'da bulunan Yeni Hayat Paralimpik Spor Kulübü engelliler için kurulan derneklerden biraz daha farklı. Engelli bireyleri dışarı çıkartmak için bunca zaman uğraşan derneklerin aksine dışarıya çıkan engellilere bir uğraş alanı edindirmeye çalışıyor. Farklı engellere sahip bireylerin buluştuğu dernek bir sanat ve spor merkezi. Kimi engelli yerel gazetede köşe yazarken kimi müzikle uğraşıyor. En dikkat çekenleri de engellerini yok sayarak paralimpik spor dallarıyla uğraşanlar. Yeni Hayat Paralimpik Spor Kulübü Başkanı Selim Özen kendi gibi engelli bireyler için birçok çalışma başlatıp, projeyi hayata geçiren bir isim. Yeni Hayat Paralimpik Spor Kulübü'nün 28 lisanslı sporcusu var.



ŞİMDİ DAHA AKTİFİM


Aynı zamanda Sakarya Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi, Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi


ve Paralimpik Boçya Sporunun sorumlu as başkanı olan Selim Özen 30 yıl sonra Polonya'da ilk defa Türkiye'yi temsil etmiş. Özen'in 25 yaşında geçirdiği bir kaza sonucu belinden aşağısı tutmuyor. Evde oturmaktansa hayata atılan Başkan Özen, masa tenisi ve okçuluk sporlarıyla da ilgileniyor. Masa tenisinde Türkiye 2.'liği ile okçuluk alanında Türkiye 5.'liği bulunan Özen 2010 yılında Türkiye Sakatlar derneğini kurmuş. Türkiye çapında ilk kez engelsiz spor şenliklerini başlatan Özen engelli ve engelsiz binlerce kişiyi bir araya getirerek spor yaptırıp madalya dağıtmış. Bir buçuk yılı aşkındır da Yeni Hayat Paralimpik Spor Kulübü'nde çalışmalar yapan Özen engelli olmadan önce bu kadar aktif olmadığını söylüyor.



GÖKYÜZUNDE OLMAK ÇOK GÜZEL


Şu sıralar ara verdiği okçuluk sporunu milli takıma aday sporcu seviyesinde yapan Aykut Sarıkaya'nın salon 4'üncülüğü var. Selim Özen ile beraber 4 senedir aktif olarak masa tenisi oynayarak Konya ve Sakarya'da düzenlenen Türkiye Şampiyonalarında takım olarak 2.lik alan Sarıkaya engelsiz insanların bile yapmaya cesaret edemeyeceği bir şey yaparak Sapanca'nın Kırkpınar bölgesinde microlight denen motorlu planörle uçuş yapmış. “Uçmak, gökyüzünde olmak çok güzel bir duygu. Rüzgarı yüzünüzde hissetmek harika” diyor.



EKSTREM SPORLARINA MERAKLIYIM


Çocukluğundan beri ekstrem sporlara ilgi duyan Yusuf Kanbur geçirdiği bir kaza sonucu bacaklarını kullanamıyor. Bu zamana kadar hiç akülü sandalyeye oturmayan Kanbur kendinin hiçbir zaman engelli gibi olmadığını söylüyor. Hatta sohbet esnasında “birazdan gidip fındık temizleyeceğim” diye bizleri güldürüyor. Bilek güreşinde Türkiye şampiyonasında 7'nci olan Kanbur şimdilerde fitness ile ilgileniyor. Geçen sene Antalya'da vücut geliştirme federasyonuna düzenledigi yarışmaya katılarak 4'üncü olmuş. Ayrıca Sakarya gölü ve Ayvalık'ta dalış yapıyor. Hayali ise ATV araçlardan alıp doğa fotoğrafları çekmek.



ÖZEL BİLGİSAYARLA KİTAP YAZDI


Doğuştan kas eğrilmesi hastası olan Talha Cavga ve Ömer Ali Kılıç Türkiye'nin engelli yazarlarından. Henüz 22 yaşında olan Talha Yeni Sakarya Gazetesi'nde haftanın bir günü hayata dair yazılar yazıyor. Kırık Kilit adıyla hazırladığı bir şiir kitabı olan Talha sponsor bulursa kitabını bastırmayı düşünüyor. Ayrıca bir bloğu bulunan ve Yeni Şafak Gazetesi'nin sıkı takipçilerinden olan Talha bir gün Yeni Şafak'ta yazmayı çok istiyor. 27 yaşında olan Ömer ise 5 buçuk yıldır Yeni Haber gazetesinde köşe yazıyor. Nihayet dergisinde de yazıları yayınlanan Ömer okula gidemediği için okuma ve yazmayı ailesi sayesinde öğrenmiş. Özel bir bilgisayar ile 8 saniyede bir harf yazabilen Ömer sosyal medyada da aktif. Ömer'in Saklı Sızım diye bir de şiir kitabı çıkmış. Şimdi ise basılmayı bekleyen Sadece Yazdım adlı kitabı ile Türkiye genelinde okunmayı isteyen Ömer de Talha gibi sponsor arıyor. Ayrıca partilerden meclis üyeliği teklifleri alan Talha birçok konferans ve seminere katılmayı ihmal etmiyor.



Yeni Hayat'la yeni bir hayata başladılar






Yeni Hayat'ın engelli bireyleri adeta engelli olduktan sonra engelleri aşmaya başlamışlar. Engelsiz dalış eğitimleri, işitme engelliler için Kur'an eğitimleri, masa tenisi ve okçuluk eğitimleri düzenleyen dernek ile aynı zamanda toplumsal sorunlara da eğilen engelliler bu zamana kadar yapmak istediklerini yürüyüşlerle dile getirip başarılı sonuçlar almışlar. Teröre dikkat çekmek için Ankara'ya yürümekten tutun da Sakarya gölü kurumasın diye bidonlarla su taşımaya kadar. Bir keresinde de engelliler için tuvalet yapılsın diye klozetlerle sokaklarda yürümüşler. Engelsiz ağız ve diş sağlığı kliniğini kurdurarak, engelsiz emniyet hizmetlerini hayata geçiren derneğin kurucusu Selim Ören'in emekleri göz ardı edilemeyecek kadar çok. Şimdi ise tramp alanında bir Federasyona bağlı olmadan yarışmalara hazırlanıyorlar.





#Yeni Hayat Paralimpik Spor Kulübü
#Bedensel Engelliler Spor Federasyonu
#Paralimpik Spor Kulübü
9 yıl önce