|

Değerlerimiz çizgi romanda canlanıyor

Milli hikayeciliğin öncüsü Ömer Seyfettin’in altı öyküsü çizgi roman şeklinde yayımlandı. Kaşağı, Forsa, İlk Namaz gibi öyküleri resmeden Yücel Kaya “Kültürel değerlerimiz unutuluyor. Bu eserlerle çocuklarımıza değerlerimizi aşılıyoruz” diyor.

Harun Karaburç
04:00 - 10/11/2018 Cumartesi
Güncelleme: 03:29 - 10/11/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Yücel Kaya
Yücel Kaya

Türk Edebiyatı Vakfı, milli hikayeciliğin öncü isimlerinden Ömer Seyfettin’in hikayelerini çizgi roman olarak yayımladı. Yazarın çok sevilen ‘Kaşağı’, ‘Pembe İncili Kaftan’, ‘Perili Köşk’, ‘Kütük’, ‘İlk Namaz’ ve ‘Forsa’ isimli hikayeleri, sadeleştirilmiş halleri ile okurlara sunuldu.


İlköğretim seviyesindeki çocuklara okuma zevki kazandırma iddiasıyla hazırlanan hikayeleri yazar ve ressam Yücel Kaya resmetti, metinleri ise hikayeci ve eğitmen Erhan Genç hazırladı. Kültürel değerlerimize bu şekilde sahip çıkmamız gerektiğini hatırlatan Kaya, “Biz bunları yavaş yavaş unutuyoruz. Çocuklarımıza da bunu aşılamamız lazım. Değerlerimizi ön plana çıkarmamız gerektğini düşünüyroum” diyor.



ÇİZİM KULLANILMIYOR

Hikayelerimizi hep Batı’dan aldığımızı kaydeden Kaya, son yıllarda kendi değerlerimizi ön plana çıkaracak yeni eserler ortaya koyamaya balşaladığımızı söylüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: “Bizim çok fazla kahramanımız var ama onlarla ilgili çocukların ilgisini çekecek piyasada kitap, çizgi roman, oyuncak gibi materyaller pek fazla yok.


Olan kitaplarda da çok fazla çizim kullanılmıyor. Ömer Seyfettin kitaplarının bu bakımdan ön plana çıkması bizim Türk toplumu açısından çok önemli. Değişik bir çalışma yaptık. Karakterlerin oluşturulması zaman aldı. İki üç ay içinde sadece karakterleri yaptım. Sonra mekanlar yapıldı. Sonra karakterleri oynattık. Dört beş aylık bir çalışması oldu.”

  • Dede Korkut ile devam edecek
  • Kaya kitapları resimlerken nasıl bir teknik uyguladıklarını şöyle anlattı: “Resim olarak farklı bir teknik kullandık. Resimleri çizim olarak değil animasyon olarak yaptık. Şu ana kadar Türkiye’de hikaye kitaplarında çizgi filmlerde var ama hikaye kitabı olarak yok. Bu bakımdan ilk olacak. Burada hikaye içinde geçen karakterleri oluşturduk. Bunun özelliği de her karakteri ilk olarak 3D olarak karakterlendirdik. İkinci teknik hikayeye göre onları oynattık. Sonra ise photoshop tekniğiyle yağlı boya efekti verdik.” Milli hikaye damarımızın başlangıcı kabul edilen Ömer Seyfettin kitapları ile başlayan serüven Dede Korkut, Genç Safahat, Evliya Çelebi ve daha başka kitaplarla devam edecek.
#Yücel Kaya
#Ömer Seyfettin
5 yıl önce