|

Devrim efsanesi devam ediyor

Devrim Arabaları filminden etkilenen ilkokul mezunu oto tamircisi, iki yıl çalışarak 'Devrim-2' adını verdiği otomobili üretti. Sloganı ise Devrim otomobiline atıfta bulunan 'Benzinim Var'

Aa
00:00 - 3/08/2010 Salı
Güncelleme: 23:31 - 2/08/2010 Pazartesi
Yeni Şafak
Devrim efsanesi devam ediyor
Devrim efsanesi devam ediyor

İlk yerli otomobil 'Devrim'in çeşitli olumsuzluklar nedeniyle üretiminin durdurulmasından etkilenen ilkokul mezunu oto tamircisi bir kişi, 2 yıllık çalışarak ürettiği otomobile 'Devrim-2' adını verdi. Oto tamircisi Mustafa Erdinç, uzun zamandır bir otomobil yapmayı düşündüğünü belirterek, izlediği 'Devrim Arabaları' filminden çok etkilenerek bu düşüncesinin uygulamaya karar verdiğini söyledi. Tasarladığı modeli hiçbir çizim yapmadan üretmek için çalışmalara başladığını aktaran Erdinç, 'Öncelikle klasik bir otomobil yapmak için yola çıktım ama iş uygulamaya gelince elimdeki malzemelerin buna yeterli olmadığını fark ettim. Tasarımda ufak bir değişiklik yaparak drag tipi sayılabilecek bir otomobile karar verdim. Üreteceğim otomobilin özgün olması için işe şaseden başladım. Boru profilleri el kaynağıyla birleştirerek hayalimi gerçekleştirmek için kolları sıvadım' dedi. Bu işe başladığında tanıdıklarından olumsuz tepkiler aldığını ifade eden Erdinç, "Otomobilin şasesinin bitmesine yakın olumsuz görüşler değişmeye başladı. Şaseyi tamamladıktan sonra direksiyon sistemlerini yaptım. Devrim'in ruhuna uygun olarak kolayı seçmeyerek iki sistem için 15 gün uğraştım' dedi.

İKİ YILDA BİTİRDİ

Yaklaşık 2 yılık uğraşının ardından tuttuğu takım Fenerbahçe'nin renklerine boyayarak son şeklini verdiği otomobiline 'Devrim 2' adını verdiğini belirten Erdinç, ürettiği otomobili 'Devrim' rüyasında emeği olan herkese armağan ettiğini söyledi. Erdinç, imkanlarım dahilinde ürettiği otomobilin otomotiv endüstrisinin bugün geldiği nokta düşünüldüğünde oldukça basit olduğunun dile getirerek, imkan verilmesi halinde çok daha nitelikli otomobiller üretebileceği iddiasında bulundu. İlk yerli otomobil Devrim, yaşanılan çeşitli aksaklıklar nedeniyle seri üretime geçilmeden ve sadece 4 adet üretilmişti. Bu otomobillerden sadece birisi günümüze ulaşabildi.


Benzinim var

Devrim'in Türk sanayisi için önemli bir milat olduğunu ama yaşanan sorunlar nedeniyle gölgelendiğini savunan Erdinç, 'İlk yerli otomobilin sadece benzin olmadığı için çalışmamasını bir türlü kabul edemiyorum. Yaşanılan soruna rağmen bence otomobilin üretimi devam ettirilmeliydi. Kendi yaptığım otomobile 'benzinim var' sloganını yazarak bu konudaki sitemimi yansıtmak istedim' dedi.




14 yıl önce