|

Dil bayramı kutlu olsun!

Dil Kurultayı'nın 69. yıldönümü ve Dil Bayramı kutlamaları nedeniyle düzenlenen etkinliklerde, dildeki kirlenmenin nedenleri konuşuldu. Müsebbib olarak ise "medya" gösterildi.

Yeni Şafak
00:00 - 27/09/2001 Perşembe
Güncelleme: 20:50 - 7/01/2017 Cumartesi
Yeni Şafak

Dil Kurultayı'nın 69. yıldönümü ve Dil Bayramı düzenlenen paneller, sempozyumlar ve tebriklerle kutlanıyor. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Bülent Ecevit, Başbakan Yardımcıları ve parti genel başkanları Dil Bayramı nedeniyle yayınladıkları mesajlarda milletimizin dil bayramını kutlayarak dildeki kirlenmeye karşı herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektirdiğini belirttiler. Medyanın dile verdiği zarara dikkat çeken Cumhurbaşkanı Sezer mesajında "Özellikle geniş kitlelere seslenerek, dilin kullanımını ve gelişimini doğrudan etkileyen yazılı, işitsel ve görsel basınımız, sorumluluklarının bilinciyle, dil kullanımına özen göstermeli, yanlışlardan sakınmalıdır" dedi. Başbakan Bülent Ecevit ise açıklamasında, Türk dilinin ulusumuzun duygu, düşünce, inanç birliğini oluşturan ve toplumsal yapıyı güçlendiren ortak bir bağı olduğunun altını çizdi.



Dil Kurultayı'nın 69. yıldönümü ve Dil Bayramı dolayısıyla çeşitli illerde de değişik etkinlikler düzenlendi. Ankara'da, Türk Dil Kurumu'nda düzenlenen toplantıya Devlet Bakanları Yılmaz Karakoyunlu ile Ramazan Mirzaoğlu, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Sadık Tural ve TDK Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın'ın katıldı. Türkçe'nin zengin bir dil olduğunu belirten Karakoyunlu "Acaba dilin bayramını idrak eden kaç ülke var dünyada? Sanıyorum, sadece Türkiye. Peki, dilini yalınlaştırmak iddiası içinde yabancılaştırmaya kucak açan kaç ülke var dünyada?" diye sordu.



Dil Derneği'nce düzenlenen "Türkçe'nin Kullanımında Karşılaşılan Sorunlar ve Çözümleri" konulu toplantıda konuşan Dil Derneği Başkanı Prof. Dr. Olcay Önertoy, Türkçe'nin hızla kirlenmesinin en önemli nedeninin, yabancı dille eğitim verilmesi olduğunu söyledi. Erciyes Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ümit Tokatlı ise dildeki tembelliğe dikkat çekerek, Türkçe'de 80 bin sözcük olmasına karşın, günlük yaşamda kullanılan sözcük sayısının, 300-350'yi aşmadığını belirtti. İzmir'de başlayan "1. İzmir Türkçe Günleri" kapsamında bugün "Türkçe'nin Gücü" konulu bir açık oturum, yarın ise "Basının ve İletişim Araçlarının Türkçesi" konulu bir panel düzenlenecek.



#Dil Bayramı
#Dil Kurultayı'nın 69. yıldönümü
23 yıl önce