|

Dünden bugüne Tüyap

Tüyap Kitap Fuarı'nın ilki 1982 yılında küçücük bir mekanda 35 yayınevi ile yapılmıştı. Dün kapılarını açan 27.'ci Kitap Fuarı ise Beylikdüzü Fuar Merkezi'nde 550 yayınevinin katılımıyla gerçekleşiyor.

00:00 - 2/11/2008 Pazar
Güncelleme: 19:53 - 1/11/2008 Cumartesi
Yeni Şafak
Dünden bugüne Tüyap
Dünden bugüne Tüyap

Kitapseverlerin bir yıl boyunca heyecan ve merakla beklediği Uluslararası Tüyap Kitap Fuarı'nın 27.si dün açıldı. Beylikdüzü'ndeki devasa fuar merkezinde düzenlenen kitap fuarının ilki 1982 yılında Etap Marmara (şimdiki adıyla The Marmara) Oteli' nin 500 metrekarelik bir salonunda sadece 35 yayınevinin katılımıyla düzenlenmişti. 1980 darbesinin etkisinin henüz devam ettiği ve kitabın bir suç unsuru olarak sunulduğu dönemde açılan bu fuar cesaret gerektiren bir eylemdi. Darbenin oluşturduğu ortam insanları kitaptan soğutmuştu. Kitapseverler arasında 'Karanlığı aydınlatan bir girişim' olarak anılan fuar için sonraki yıllarda Etap Marmara Oteli' nin 500 metrekarelik salonu yeterli gelmemeye başladı. Bu nedenle fuar balo salonunda yapılmaya başladı. Talep giderek artınca 1986 yılında Tepebaşı'na taşındı.


GÜZEL AMA UZAK

Otoparktan bozma bir yer olan Tepebaşı'ndaki fuar alanı ilk başta kitapseverlere çok büyük gelmişti. Ancak zamanla burası da dar gelmeye başladı ve ilavelerle büyüdü. Bu dönem kitap fuarı pek çok kitapseverin hafızasında sıkışık, yoğun, havasız bir mekan ama tatlı bir anı olarak yer aldı. Fuardaki ziyaretçi sayısı gün geçtikçe arttığı için 2004 yılında Beylikdüzü'ne taşınmak zorunda kaldı. Ziyaretçi profili değiştiği gibi ziyaretçi sayısı da, etkinlikler de arttı. İmza günleri yaygınlaştı, imza günü yapan yazar sayısı yükseldi. İstanbul'un fuarı olmaktan çıkıp Türkiye'nin fuarı haline geldi. Beylikdüzü Fuar Merkezi modern yapısı ve geniş alanıyla kitap fuarı için oldukça uygun. Ancak uzaklığı pek çok kitapseveri fuara gitmekten alıkoyamasa da yüksek sesli yakınmaların sebebi oldu.


ONUR YAZARI FÜRUZAN

Yayınevlerinin yaptıkları indirimlerle ziyaretçi çeken fuar, tüm kitapları birarada görmek açısından da avantaj sağlıyor. Bu sene “1968: 40 Yıl Önce, 40 Yıl Sonra” temasıyla düzenlenen İstanbul Kitap Fuarı'na yaklaşık 550 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu katılıyor. Panel, söyleşi, konser, şiir-dinletileri ve çocuk etkinlikleri gibi 282 kültür etkinliğinde ve imza günlerinde 750 yazar okurlarıyla buluşacak. Fuarın bu yılki onur yazarı ise Füruzan. Fuar süresince Füruzan'ın yaşamından kesitlerden oluşan ve tasarımını Sadık Karamustafa'nın yaptığı “Füruzan Diye Bir Öykü” sergisi üst kat fuayede yer alıyor. Fuar 9 Kasım tarihine kadar 11:00-20:00 saatleri arasında gezilebilecek.



16 yıl önce