|

Düşük belli pantolona savaş

Cihan
00:00 - 18/09/2007 Salı
Güncelleme: 10:07 - 18/09/2007 Salı
Yeni Şafak
Düşük belli pantolona savaş
Düşük belli pantolona savaş

Amerika'da özellikle siyahî gençler arasında son 10 yılda hızla moda haline gelen düşük pantolonlara kaşı birçok belediye art arda harekete geçiyor. İç çamaşırlarını da gösteren bu tür pantolonları giyenleri 500 dolar para ve 6 ay hapis cezasına çarptırmaya başlayan Louisiana kasabasından sonra, Atlanta Belediye Meclisi de benzeri bir düzenleme için harekete geçmişti. Son olarak New Jersey eyaletinin başkenti Trenton'da da bu tip pantolonları yasaklayan bir düzenleme teklifi sunuldu. Trenton Belediye Meclisi üyesi Annette Lartigue, cezanın bu tip pantolonları giyenlere mesajını, "Artık çamaşırlarınızı görmek istemiyoruz" şeklinde ifade etti.

"The bare-your-britches" veya "saggy" şeklinde ifade edilen düşük ve geniş pantolon modasının, hapishanelerde başladığı tahmin ediliyor. Kendilerine kemer verilmeyen ve çoğunlukla geniş beden olan pantolon verilen mahkûmların giyim tarzı, 1980'lerin sonunda sokak rap sanatçılarının kliplerinde de kullanılmaya başlayınca yayılmaya başladı. Son 10 yılda bir modaya dönüşen giyim tarzının benimseyenlerin yaş ortalaması da gittikçe düşmeye başladı.

Özellikle siyahî ve Hispanik gençler arasında bu tür giyime eğilim hızla artarken, bazı "Rap müzik" sanatçıları, gençlerin kimseyi rencide etmek gibi negatif bir temayülle değil, moda olduğunu düşündükleri için böyle giyindiğini savunuyor. Bu tür pantolonların yasaklanması için çaba harcayan çevreler ise, giyimin normalleştiği ölçüde ilkokul çocuklarını da etkilemeye başladığında yakınıyor.

Trenton'da Hip Hop kültürüne ait kıyafetler satan Mack Murray, son düzenleme teklifinin siyahîlerı hedef aldığını savunarak, "Sıhhi tesisatçıları ve inşaat işçilerini de cezalandıracaklar mı? Onlar da geniş pantolon giyiyor?" diye sordu. Geniş pantolonları, normal kot pantolonlardan daha rahat olduğu için giydiklerini ifade eden Murray, "Bizi tek tip hale getirmek istiyorlar" diye yakındı.

Amerikan Özgürlükler Birliği temsilcileri de, Murray'a hak vererek, "Düzenlemelerin Afrika kökenli gençleri hedef aldığını ve giyimlerinden dolayı potansiyel suçlu muamelesi görmelerine neden olacağını" savundular.

17 yıl önce