|

En çok kimlere güldük?

Komedi, İnek Şaban’dan Zeki-Metin ikilisine, Erdal Bakkal’dan Mükremin Çıtır’a kadar televizyon, sinema ve tiyatronun ayrılmaz parçası haline geldi. Zaman zaman eleştirilere maruz kalan komedi, günümüze gelene kadar pek çok değişikliğe de uğradı. Nihayet Dergi, Türkiye’nin hep birlikte güldüğü komedi ikonlarını yazdı.

Yeni Şafak
11:40 - 1/04/2016 Cuma
Güncelleme: 11:41 - 1/04/2016 Cuma
Nihayet Dergi

Türkiye'de komedi, İsmail Dümbüllü'den uzanarak gelen, beyaz perdeye taşınıp şimdilerde ise dijitalleşerek capslere ve videolara yansıyan bir dünya halini aldı. Aslında toplumsal sorunları dile getirmenin başka bir yolu olarak düşünülen komedi, ekonomik ve siyasal problemlerin de incelikle işlendiği yerdi.



Kavuk yeni sahibini bekliyor


Geleneksel Türk Tiyatrosu'nun son temsilcisi olan İsmail Dümbüllü'nün kavuğu Türk güldürüsünün nişanesi sayıldı. Bir dönem geleneksel tiyatro ile ilgilenen Münir Özkul'u sahnede gören Dümbüllü, küçük bir törenle kavuğunu ona devretti. Münir Özkul ise Ferhan Şensoy'un 1989 yılında tuluat yeteneğini fark etti ve kavuğu ona takdim etti. Günümüzde halen Ferhan Şensoy'da bulunan kavuğun yeni sahibinin kim olacağı ise merak konusu.





Arzu film İnek Şaban'ı var etti


Ertem Eğilmez pek çok film denemesi yapmış olsa da şüphesiz en büyük başarısını 1970 yılında genellikle aynı kadro ile çektiği komedi filmlerinde gösterdi. Bu filmler, başta Adile Naşit, Münir Özkul olmak üzere, Kemal Sunal, Halit Akçatepe, Şener Şen ve Ayşen Gruda gibi isimlerin komedi oyuncusu kimliğini kazanmasını sağladı. Hababam Sınıfı serisi ise Arzu filmin en büyük sükse yaptığı film olarak hafızalara kazındı. İnek Şaban tiplemesi ile Kemal Sunal, pek çok filminde artık bu isimle anılmaya başlandı.





Ailemizin kızı Sıdıka, ailemizin abisi Mükremin


Sıdıka, kenar mahallenin cam kenarında hayaller kuran, okuyan düşünen dünyayı irdeleyen bir kızdı. Yeri geldiğinde feminist yeri geldiğinde isyankâr bir ruha sahip olan Sıdıka, kısa zamanda evlerimizin kızı olmaya hak kazandı.



Çıtır ailesinin etrafında gelişen olayları anlatan Bir Demet Tiyatro ise, 1995'te yayınlandığı günden itibaren kısa sürede popülerlik kazandı. Yılmaz Erdoğan'ın Mükremin Çıtır karakterini canlandırdığı dizide Demet Akbağ; Lütfiye Çıtır, Feriştah Yenge, Züleyha, Orkide, Enfiye, Müşade Teyze gibi pek çok rolü aynı anda üstlendi. Bir Demet Tiyatro günümüzde popüler olan birçok isme de okul oldu. Engin Günaydın, Binnur Kaya, Tolga Çevik bu isimlerden sadece bir kaçı.





“Çay Erdal Bakkal'da içilir"


2011 yılında yayına başlayan absürt komedi türündeki 'Leyla İle Mecnun', ironik olarak sigara yerine sakız, içki yerine çay kullanmasıyla, gündeme ve gündelik hayata dair yaptığı göndermelerle dikkatleri çekti. Patavatsız, paragöz, sözünü esirgemeyen ve dizide yaptığı kendine has dansı ile Erdal Bakkal dizide en çok konuşulan karakterlerden biri oldu.





Bir diğer absürt komedi olan 'İşler Güçler' dizisi ise yine aynı dönemde gösterime girdi. Günümüzde Zeki-Metin ikilisine benzetilen Ahmet Kural ve Murat Cemcir, dizinin ardından Çalgı Çengi, Düğün Dernek, Kardeş Payı gibi projelerde de birlikte rol aldı.



Televizyonda skeç rüzgarı


Tiyatro sahnesini televizyon ekranına taşıyan Bir Demet Tiyatro'dan yıllar sonra yine BKM Mutfak ekibi tarafından “Çok Güzel Hareketler Bunlar" adında skeç programı hazırlandı. Yeni nesil tiyatrocuların yer aldığı programda pek çok tipleme de kısa sürede fenomen haline geldi.





Kemal Sunal'ın oğlu Ali Sunal'ın sunuculuğunu yaptığı Güldür Güldür Show isimli programda ise özellikle Eşofmanlı Şevket Hoca tiplemesi ile ekranlardaki din hocalarının komik bir yorumu işlendi.



Tolga Çevik'in Salih Kalyoncu'yla “Komedi Dükkanı" olarak başlayan serüveni “Arkadaşım Hoş geldin" olarak devam etti. Bu programı diğer skeç programlarından ayran özelliği ise tamamen doğaçlama oynanması.



Şahancılar bir yanda CMYLMZ'cılar bir yanda


'Dikkat Şahan Çıkabilir' programı ile ekranlarda boy gösteren Şahan Gökbakar, kaba hareketleri ile dikkat çeken Recep İvedik karakterini beyazperdeye taşıdı. Pek çok insan tarafından itici bulunduğu ve izlemeye değer görülmediği için kitlesinin kim olduğu çok konuşuldu. Dört seriden oluşan film son olarak 7,3 milyon kişi tarafından izlenerek rekor kırdı.





Komedyenin tek başına sahneye çıkarak hayata dair gözlemlerini, hayatın komik yanlarını anlattıkları stand-up şovlar, Cem Yılmaz ve Ata Demirer ile ilgi görmeye başladı. Cem Yılmaz yaptığı şovlarla bugün Türkiye'nin en komik insanı olarak anılmaya devam ediyor.



Sosyal komedi: Capsler ve Vine'lar


Komedinin ünlü isimlerinin yanında sosyal medya ile herkes komedi adayı olma yolunda ilerledi. Öyle ki pek çok kişi yaptığı capslerle ve kısa videolarla ismini duyurdu. İlk olarak Twitter'da başlayan “…….. diyorsun mutlu sanıyorlar", “………… git konuş bence", “……… olmak bunu gerektirir" gibi kalıp cümlelerle başlayan pek çok geyik, Instagram ile capslere, Vine ile videolara döndü.



Capslere İsmet İnönü, İlber Ortaylı, Canan Karatay gibi pek çok ünlü isim konu oldu. Youtube'de bebek kahkahaları ve kediler paylaşım rekorları kırdı. Yeri geldiğinde mitinglerde halka seslenen siyasi liderlerin gaflarına gülündü. “Artiz ne arar la bazarda", “beyin bedava", dedeye sahip çıkalım" diyen pek çok isimsiz kahraman da hayatımıza dâhil oldu.





Dünden bugüne televizyon ve internetin gelişimi ile birçok değişime uğrayan komedi, ünlü isimlerin yanında tanınmayan kişilerin de katkısı ile günden güne büyüyor.





#Nihayet Dergi
#komedi
#sosyal medya
#Kemal Sunal
#Erdal Bakkal
#Arzu Film
#Münir Özkul
#Yılmaz Erdoğan
#Cem Yılmaz
#Şahan Gökbakar
8 yıl önce