|

Eserleri Aşiyan’a geri döndü

Edebiyat tarihimizin mihenk taşlarından Tevfik Fikret’in Aşiyan’daki evi yeni eserleriyle zenginleşiyor. Şair ve ressam Tevfik Fikret’e ait farklı bağışçılarda bulunan eserler, doğumunun 150. yılında Aşiyan Müzesi’ne kazandırıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 24/12/2017 Pazar
Güncelleme: 03:20 - 24/12/2017 Pazar
Yeni Şafak
debiyat tarihimizin mihenk taşlarından Tevfik Fikret 150 yaşında.
debiyat tarihimizin mihenk taşlarından Tevfik Fikret 150 yaşında.

Türk şiirinin köşe taşlarından Tevfik Fikret, doğumunun 150. yılında sevenleri tarafından anılıyor. 1800’lerin sonunda sanata yeni bir soluk getiren Servet-i Fünun akımının güçlü temsilcilerinden olan şairin, 1906-1915 tarihleri arasında yaşadığı Aşiyan’daki ev, 1945 yılında müzeye dönüştürülerek ziyarete açılmıştı.

Müze, bağışçılar tarafından verilen eserlerle zaman içinde zenginleşti. Son olarak önceki gün Tevfik Fikret’e ait tablolar, el yazma eser müsvetteler, ilk baskı şiir kitapları

ve dönem fotoğrafları İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü tarafından Aşiyan Müzesi’ne kazandırıldı.

YAZI TAKIMI

Kütüphane ve Müzeler Müdürü Ramazan Minder, Kültür Varlıkları Daire Başkanı Hüseyin Tok ve Müze Müdürü Ata Yersu’nun katılımıyla düzenlenen programda Tevfik Fikret’in akrabaları ve dostlarından olan bağışçılar Selim Sübay, Mustafa Fikret Ütügen, Bilge Berker, Nedret Kuran, Uğur Yeğin, Nigar Alemdar,

Mutlu Erbay ve Ömer Kuran’a teşekkür plaketi takdim edildi.

Ağabeyi Şevki Bey’in torunlarından Selim Sübay’ın bağışladığı Tevfik Fikret’e ait 3 adet yağlıboya tablo, Mustafa Fikret Ütügen’in bağışladığı 1 adet seyyar yazı takımı, Aşiyan Müzesi koleksiyonu için satın alınan yağlıboya tablo ile 5 adet baskı ve el yazma eserler, İBB Atatürk Kütüphanesi Koleksiyonu’ndan alınan ve Aşiyan’ın iç ve dış görüntülerinin olduğu 21 foto kart ziyarete açıldı.


Planlarını kendisi çizmişti

Planlarını bizzat Tevfik Fikret’in çizdiği müze binası, şairin ölümünden sonra 1945 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alınarak müzeye çevrildi. Fikret'in Eyüp'teki naaşı ise taşınarak bu evin bahçesine gömüldü. Evde Tevfik Fikret ve ailesine ait eşyaların yanı sıra Şair Nigar, Abdülhak Hamit Tarhan gibi önemli isimlerin eşyaları da sergileniyor.

  • Bağışlar sürecek
  • Törende konuşan Selim Sübay, “Bize kalan resimler vardı. Buraya sık sık gelip gidiyorduk. Müze bu hale geldiği için çok mutlu olduk. Ailece böyle bir karar verdik ve müzeye vermek istedik. Çok mutluyuz.” dedi. Fikert Ütügen ise, müzenin gelişiminden dolayı mutluluk duyduklarını belirterek, “İnşallah bundan sonra başka bağışlar da olacak. Tevfik Fikret’in orijinal büstü var bende. Biraz daha zevkini çıkarıp ondan sonra tekrar buraya bağışlayacağız.” diye konuştu.
#Tevfik Fikret
#Türk Edebiyatı
6 yıl önce