|

Fatih'in dizeleri gençlere emanet

Fatih Sultan Mehmet’in kaleme aldığı şiirler, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri tarafından hat yazısıyla yazılarak bir kitap haline getirildi. Proje direktörü Prof.Dr. Hüsrev Subaşı, “Gençlerimiz bu denli kültürel derinliği olan devlet adamlarımızı daha çok tanımalı" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 13/03/2018 Salı
Güncelleme: 02:46 - 13/03/2018 Salı
Yeni Şafak
Fatih Sultan Mehmet’in kaleme aldığı şiirler kitap haline getirildi.
Fatih Sultan Mehmet’in kaleme aldığı şiirler kitap haline getirildi.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri, Osmanlı Devleti’nin şair sultanlarından Fatih Sultan Mehmet’in kaleme aldığı şiirlerden bazılarını hat yazısıyla kitaplaştırdı. “Fatih Divanı’ndan Şiirler” adıyla yayınlanan ve 4 yıllık bir süre içinde tamamlanan bu kitap, Fatih Sultan Vakıf Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüsrev Subaşı önderliğinde hatta Ali Toy ve Davut Bektaş ile tezhipte Yrd.Doç.Dr. Mustafa Çelebi’nin çabalarıyla hayata geçirildi.


35 HAT, 14 TEZHİP VAR

Fatih Sultan Mehmet’in adını taşıyan bir üniversite olarak görünür bir hizmet yapmak istediklerini söyleyen Subaşı, “Fatih Sultan Mehmed Han’ın adına yakışır bir çalışma yapmak istedik. Projemizde 35’i hat, 14’ü tezhib olmak üzere 49 lisans ve yüksek lisans öğrencimiz 80’e yakın eser ortaya koydu” dedi. Proje kapsamında her öğrencinin farklı bir beyiti ele alarak çalıştığını ifade eden Prof. Dr. Subaşı, “Fatih Divanı ilk defa Kemal Edip Kürkçüoğlu’nun çabalarıyla yeni haflerle yayınladı. Ondan sonra da birkaç yayın daha yapıldı" dedi.


EDEBİYATI DA TANIDILAR

Subaşı şöyle konuştu: "Fatih’in mısraları artık biliniyor. Biz bunu daha görünür kılmaya çalıştık. Kimi öğrencilerimize bir satır kimine ise üç satır verdik. Öğrencilerimiz sülüs, nesih, rik’a, talik, küfi, celi sülüs, celi talik ve muhakkak gibi hattın farklı yazı türlerini kullanarak eserlerini meydana getirdiler. Klasik meşk usülüyle çalıştılar. Herkes bu çalışmayı çok severek yaptı. Ayrıca öğrencilerimiz Osmanlı Türk edebiyatıyla ilgili yeni şeyler öğrendiler. Çalıştıkları gazelin tamamını okudular ve bu onlarda yepyeni bir ilgi uyandırdı, onlara farklı bir kapı açtı."


KAPSAMLI BİR HAT ALBÜMÜ

Fatih döneminde Osmanlı medeniyetinin temellerinin atıldığını söyleyen Prof. Dr. Hüsrev Subaşı, “İstanbul Osmanlı coğrafyasına dahil olduğu zaman her şey değişti. Fatih’in ilk yaptığı şey saraya nakışhaneler kurmak olmuş. Burada sanatkarlar, hatttatlar, müzehhipler görev yapmış. Fatih Sultan Mehmet birçok dil bilen, mühendislik konularına son derece aşina ve divan oluşturacak kadar şair olan çok yönlü bir devlet adamı. Bu çalışmamızla Fatih’in çok yönlü kişiliğini ve sanatkar yönünü, edebi zevkini, söz kabiliyeti ve ustalığını ortaya koymak istedik. Bu denli kültürel derinliği olan devlet adamlarımızı gençlerimize daha çok tanıtmalıyız. Bu çalışmamız aynı zamanda çok kapsamlı bir hat albümü niteliği taşıyor" şeklinde konuştu.

#Fatih Sultan Mehmet
#Prof. Dr. Hüsrev Subaşı
6 yıl önce