|

Filistin ruhunu sahneye taşıdı

“Filistin Tiyatrosu” aralarında yedi engelli gencin de bulunduğu 47 kişiden oluşan bir tiyatro akademesi. Onun özel kılan ise Gazze’de bu alanda faaliyet gösteren ilk kurum olması. Akademinin kurucusu olan Esam Şahin, “ Gazze’deki işgalin acısını bütün boyutlarıyla yansıtmayı hedefliyoruz ve Filistin ruhunu sahneye taşıyoruz.” diyor.

Hatice Saka
04:00 - 20/01/2019 Pazar
Güncelleme: 13:18 - 19/01/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Filistin Gazze’nin ilk tiyatro akademisinde sahnelenecek oyunlar işgali ve onun getirdiği sorunları anlatacak.
Filistin Gazze’nin ilk tiyatro akademisinde sahnelenecek oyunlar işgali ve onun getirdiği sorunları anlatacak.

Filistin Gazze’nin ilk tiyatro akademesi “Filistin Tiyatrosu” hayata geçti. 47 gencin eğitim aldığı akademi, Gazze’de bu alanda faaliyet gösteren ilk kurum. 20 yıldır aktif olarak tiyatroyla ilgilenen Esam Şahin’in çabalarıyla açılan akademi, üç aydır faaliyetlerini sürdürüyor. İlk günden bu yana gençlerin yoğun ilgisiyle karşılaştığını belirten Şahin, çok sayıda başvuru yapan engelliler arasından yedisini de ekiplerine kattıklarının altını çiziyor. Tiyatro akademisi kurma fikrinin beş yıl önce doğduğunu dile getiren Şahin, “Filistin meselesini kendi sözlerimizle sahneleyeceğimiz oyunlarla anlatacağız. Gazze’deki işgalin acısını bütün boyutlarıyla yansıtmayı hedefliyoruz. İsrail işgali altındaki Filistinli gençlerin acılarını ve 12 yıldan fazla süren kuşatmayı somutlaştırmak için etkili bir araç olarak tiyatro sanatını canlandırmaya çalışıyoruz. “şeklinde konuşuyor.

“Filistin Tİyatrosu” akademisini kurmaya karar verme sürecinizi anlatır mısınız ?

Ben profesyonel olarak 20 yıldır tiyatro ile ilgileniyorum. Filistin’de ve yurtdışında oyun yazarlığı ve yönetmenlik deneyimim oldu. Gazze’de bir tiyatro akademisini kurmaya beş yıl önce karar verdim. Büyük çabalar sonucunda üç ay önce hayata geçirebildim.

Ekibinizi nasıl oluşturdunuz ?

Gazzeli gençlerden gelen yoğun talep beni çok şaşırttı. Hatta akademiye katılmak isteyen çok sayıda engelli de vardı. Yeteneklerini göstermenin bir yolunu arayan yedi engelli dahil olmak üzere, 47 gençten oluşan bir ekibimiz var.

Gazze’de kurulan bu ilk tiyatro akademisinin hedeflerinde neler var?

“Filistin Tiyatrosu” şu anda tiyatro alanına ilgi duyan bir grup genç insanı eğitiyor. Burada öğrenciler Filistin’in sesini dünyaya duyurmak, sorunlarını, taleplerini ve acılarını kendi vizyonlarıyla yansıtmak istiyorlar.

Akademizin vizyonu ne ?

Mısır veya Suriye dramasını taklit eden oyunları sahnelemek istemiyorum. Filistinli bir ekiple, kendi bakış açısımızı yansıtan özel bir Filistin tiyatrosu istiyoruz. Gazze’deki işgalin acısını kendi sözlerimiz anlatsın istiyoruz. İsrail işgali altındaki Filistinli gençlerin acılarını ve 12 yıldan fazla süren kuşatmayı somutlaştırmak için etkili bir araç olan, tiyatro sanatını canlandırmaya çalışıyoruz.


TAMAMEN BAĞIMSIZ

Yani tamamen Filistin sorununa odaklanıyorsunuz ?

Bu oluşumun amacı, Filistin davasına sahip çıkan, sosyal, politik ve insani yönden güçlü Filistinli sanatçı ve nesiller yetiştirmek. Akademimiz tamamen bağımsız ve siyasetten uzak. Bu yönümüzle diğerlerinden ayrılmak istiyoruz. Filistin sanatında ek bir figür olmak istemiyoruz.

Tiyatroyu bir direniş şekil olarak gördüğünüzü söylebilir miyiz ?

Evet kesinlike bir direniş şekli. Biz asker ya da savaşçı değiliz. Sadece insanca yaşamak isteyen bir halkız. Filistin’de herkes en iyi bildiği yöntemle direnir. Sanatçıyım ve bu yolla işgale karşı tavrımı ortaya koyuyorum. Benim için sanat direniş, özgürlük, adalet ve barış kavramlarını içinde barındıyor. Filistin davasını herhangi bir dış etkiden uzak olarak aktarmayı hedefliyoruz.

Üç ay önce başladık dediniz. Gençlerde nasıl bir değişim görüyorsunuz ?

Gençlerin hepsi birbirinden yetenekli. Aralarında deneyimli olanlar da var. İlk kez bu eğtimi görenlerdeki çaba ve performans takdire değer. Bu akademi oyunculuk öğrenmek, yeteneklerini göstermek, geliştirmek ve toplumda etkili bir figür olarak varlığını kanıtlamak isteyen bu gençler için nadir bir fırsat sunuyor. Onlar tiyatral ve dramatik sanat yoluyla hayatlarındaki gerçeklikleri anlatmayı istiyorlar.

Maddi anlamda akademiye kimler destek oluyor ?

Maalesef şimdiye kadar kendi çabalarımızla buraya geldik. Biliyorsunuz Gazze İsrail ablukası nedeniyle uzun yıllardır ciddi bir ekonomik krizle karşı karşıya. Biz tüm imkansızlıklara rağmen projelerimizi kişisel çabalarımızla finanse ediyoruz. Devlet, tiyatro kültürünü yaymak için bir çaba harcamıyor. Halbuki dünyanın tüm ülkelerinde hükümetler tiyatroya destek verir. Gazze’deki tek akademik ekip olarak hükümet ve STK’lardan finansal destek bekliyoruz.

Peki bunu neye bağlıyorsunuz ?

En önemli faktör dış güçlerin gizli ajandaları diyebilirim. Çünkü sanatsal faaliyetler desteklenirse Filistin topraklarında direnişin farklı bir boyutta güçlenmesinden korkuyorlar. Ancak biz bu yolculuğun zor olduğunu biliyoruz ve üretmekten vazgeçmeyeceğiz.

Çok uzun yıllardır tiyatro ile ilgileniyorsunuz. Önceden Gazze’de tiyatroyla ilgili kuruluşlar açılmadı mı?

Gazze’de drama ya da tiyatro gibi alanlarda eğitim veren bir üniversite olmadı hiç. Çocukların ve gençlerin yeteneklerini geliştirebilecekleri kültür merkezlerinden de yoksunuz. Yalnızca 6-14 yaş arasındaki çocukları için müzik eğitimi veren tek bir enstitü var.


Slogan atmıyoruz

Sahnelenecek oyunların içeriği nasıl olacak ?

İsrail işgalini ve getirdiği sorunları ele alıyoruz. Direnişin rolünü sosyal, ekonomik, kültürel ve her yönden güçlendirmeyi hedefliyoruz. Biz slogan atmıyoruz. Arkamızda herhangi bir siyasi güç yok. Sadece tiyatro yapıyoruz ve Gazze›de yaşadığımız güçlükleri aktarmaya çalışıyoruz.


Genç ve aktif bir oluşum

Yol haritanızda neler var ?

“Filistin Tiyatrosu“nda başlangıç seviyesindekilere tiyatro eğitimi veriyoruz. Üç aylık eğitim sonrasında, Filistin’in durumunu anlatan büyük bir oyun sahneleyeceğiz. “Gelişmiş Tiyatro Temsilcisi“ dersi açacağız ve bu dersler her üç ayda bir yapılacak. Üç ayın sonunda da bir oyun sahneleyeceğiz. Bu tiyatro hareketi yeni ve aktif.

#Filistin Tiyatrosu
#Gazze
#Esam Şahin
5 yıl önce