|

Gereksiz vitamin DNA’ya hasar verir!

Sağlıklı yaşam ve hastalıklardan korunma gibi gerekçelerle vitamin ve gıda takviyeleri kullanımı artıyor. Ancak gereksiz vitaminler DNA hasarına bile zarar verebilir.

Haber Merkezi
02:25 - 15/08/2021 Pazar
Güncelleme: 02:29 - 15/08/2021 Pazar
Yeni Şafak
Prof. Dr. Ahmet Aydın
Prof. Dr. Ahmet Aydın

Vitamin ve gıda takviyeleri kullanımı, sağlıklı yaşam, hastalıklardan korunma gibi gerekçelerle giderek artıyor. Yeditepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Aydın, “Kişinin yeterli ve dengeli beslenmesi durumunda vücutta vitamin eksikliği olmaz” dedi. Sağlığımız bozulduğunda dışarıdan vitamin ve gıda takviyesine ihtiyaç duyulabileceğini kaydeden Prof. Aydın, “Kişinin vitamin eksikliği varsa isteğine bağlı olarak değil doktor kontrolünde ek vitaminleri alması gerekir. Gereksiz yere alınan vitaminler, vücutta serbest radikalleri oluşturuyor ve bu da DNA hasarına kadar uzanan pek çok önemli zarara yol açıyor” diye konuştu.

VÜCUDUMUZ MÜKEMMEL BİR MAKİNE!

İnsan vücudunun mükemmel bir makine olduğunu ifade eden Prof. Aydın, “Nasıl makine çalışabilmek için bir yakıta ihtiyaç duyarsa, insan vücudu da çalışabilmek için vitamin denilen organik bileşiklere ihtiyaç duyuyor. Yediğimiz birçok besinde bulunan vitaminler, metabolizmamızın sağlık bir biçimde çalışabilmesine destek oluyor. Vücudumuza faydası saymakla bitmeyen vitaminler, birçok hastalığın tedavisinde de altın bir anahtar görevi üstlenir. Ancak modern tıbbın kurucularından biri kabul edilen Paracelsus’un meşhur sözünde de denildiği gibi ‘zehir ile ilacı ayıran dozdur.’ Her şeyin fazlası zararlı olduğu gibi vitaminlerin de fazlası zararlıdır. Bu nedenle bir makine olarak kabul edebileceğimiz vücudumuzun da kapasitesini aşmayalım, gereksiz müdahalelerde bulunmayalım” dedi.


İKİ UCU KESKİN BIÇAK

C ve E vitaminleri çok fazla alındığı zaman bu vücutta gösterdiği reaksiyonlarla DNA hasarına yol açabildiğini söyleyen Prof. Aydın, “Bu vitaminler hücrelerin ölümüne sebep olabilir. Bu durum adeta iki ucu keskin bıçak. O nedenle ihtiyacımız varsa vitamin alalım. Masaya oturduğunuz zaman tabağınızı dörde bölün, çeyrek bölümü sebze-meyve, çeyreği protein, yanında bir süt ürünü ve yanında tahıl bulunduğu zaman, ihtiyacınız olan minerali elementi karşılamış olursunuz. Takviye veya vitamin almak yerine önerim, insanların bu besin maddelerini doğal gıdalardan alması” şeklinde konuştu.



#Prof. Dr. Ahmet Aydın
#Vitamin
#DNA
3 yıl önce