|

Göçten geriye iki hüzünlü hikaye

Savaştan kaçarak ülkemize gelen Suriyeli göçmenlerin yaşadıkları acılar iki ayrı yönetmenin kamerasından seyirciye aktarılıyor. Dün vizyona giren Misafir Lena adlı küçük bir kızın İstanbul’daki hikayesine odaklanırken gelecek hafta seyirciyle buluşacak olan “Bırakma Beni” kamplardaki göçmen çocukları anlatıyor.

Haber Merkezi
04:00 - 15/09/2018 Cumartesi
Güncelleme: 04:39 - 15/09/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Dün vizyona giren Misafir filminde Suriyeli göçmenlerin yaşadığı acılar küçük bir kız çocuğunun gözünden anlatılıyor.
Dün vizyona giren Misafir filminde Suriyeli göçmenlerin yaşadığı acılar küçük bir kız çocuğunun gözünden anlatılıyor.

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra en büyük göç günümüzde yaşanıyor. Evinden yurdundan edilen insanların hikayesi beyaz perdede de en çok işlenen konuların başında. Bu hafta ve önümüzdeki hafta iki göç filmi Türk seyircisiyle buluşuyor. Dün vizyona giren Andaç Haznedaroğlu’nun yazıp yönettiği Misafir filmi Suriye’den savaştan kaçıp İstanbul’a gelen sekiz yaşındaki Lena’nın hikayesini anlatıyor. Saba Mubarek, Rawan Skef, Şebnem Dönmez, Yeşim Ceren Bozoğlu, Rıza Akın gibi oyuncuların yer aldığı filmin dünya prömiyeri geçen yıl Antalya Film Festivali’nde gerçekleştirildi ve ödülle döndü. Yine geçen yıl Boğaziçi Film Festivali’nde de “En iyi film ve kurgu ödülü”nü aldı. Ayrıca yurt dışında da Dublin İpekyolu Film Festivali ve Malmö Arab Film Festivali’nde “En İyi Film” ve “En İyi Kadın Oyuncu” ödüllerini aldı.


YİNE SAVAŞ YİNE ÇOCUKLAR

Bosnalı Yönetmen Aida Begic, Türkiye’de yaşayan Suriyeli yetim çocukların gerçek yaşam hikayesini “Bırakma Beni” adlı filmle beyaz perdeye taşıdı ve dünyada ilk kez Türkiye’de 21 Eylül’de vizyona giriyor.

Yönetmen Begic, Bosna Hersek savaşını yaşamış, savaşı öncesi ve sonrasıyla bilen bir yönetmen olarak Suriyeli çocukları çok iyi anladığını belirterek, bu filmi çekmişti. Çekimleri 2 yıllık hazırlığın ardından 13 ülkeden gelen özel ekiplerle yapılan filmdeki çocuklar Gaziantep, Şanlıurfa, Hatay ve Akçakale›deki kamplardan seçildi.Çok sayıda maddi ve insani kayıplara neden olmuş Suriye’deki iç çatışmalar sonucu ortaya çıkan mülteci krizinin sonuçlarından esinlenilerek yazılan ve yetim kalan Suriyeli bir grup çocuğun gerçek yaşam hikayesinin konu edildiği film oldukça etkileyici.

#Göç
#Fotoğraf
#Bırakma beni
6 yıl önce