|

Gözünü bizim paçaya dikti

Yunanistan'dan sonra Bulgaristan da, Türk mutfağının lezzetlerine göz dikti. İlk iş olarak da işkembe, paça, sucuk ve rakının tescilini almak istiyor. Türkler ise bu işe tepkili.

Aa
00:00 - 5/01/2012 Perşembe
Güncelleme: 22:09 - 4/01/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Gözünü bizim paçaya dikti
Gözünü bizim paçaya dikti

Türk mutfağına ait tatlara sahip çıkma yarışına Yunanistan'ın ardından Bulgaristan da katıldı. Baklava ve leblebinin kendilerine ait olduğunu iddia ederek, tescil ettiren sınır komşumuz Yunanistan'dan sonra Bulgaristan da, işkembe, paça, sucuk ve rakının tescilini almak istiyor.

Bulgaristan'ın en çok okunan gazetelerinden 24 Chasa'dan Tihomir Tonçev imzasıyla yayımlanan makalede, 'Bulgar peynirini Yunanistan'a kaptırdık, işkembe, paça, sucuk, boza ve rakıyı kendi adımıza tescil ettirelim' çağrısına Türk lokantacılar tepki gösterdi. Tüm Restoranlar, Lokantacılar ve Tedarikçiler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, Avrupa Birliği'ne üye bazı ülkelerinin, özellikle sınır komşuları Yunanistan ve Bulgaristan'ın bu tür konularda ne yapacaklarını şaşırarak, bu tarz işlerin peşine düştüklerini söyledi. 20 yıldır işkembe çorbası satan Abdi Adalardan da, işkembenin Türk mutfağına ait olduğunu belirterek, Bulgaristan'ın başarısız olacağını söyledi.

ÇORBA İÇMEYE GELİYORLAR

Edirne'ye ziyarete gelen Bulgarların iştahla işkembe çorbasını içerek, beğenilerini sunduklarını örnek gösteren Adalardan, 'Madem onların çorbası da, buraya gelince neden afiyetle, iştahla bizim işkembemizi içiyorlar. (Bizim orada bu yok komşu) diyorlar. İşkembe, Osmanlı saray mutfağından gelir' dedi. Bir başka çorbacı Serkan Şeremet de, hem Bulgaristan'ın hem Yunanistan'ın eksik olan kültür ögelerini Türk kültüründen tamamlamaya çalışmasını bırakmasını önerdi.


Sucuğu tescilledi

Bulgaristan'ın şu ana kadar Avrupa Birliği Coğrafi İşaret tesciline girmiş, Gorno Oryahovitsa sucuğu bulunuyor. Medyadan yapılan çağrının sivil toplum kuruluşlarını harekete geçirmesi beklenirken, Bulgaristan Tarım Bakanlığı'nın şu anda rakıyla ilgili tescil almak için AB nezdinde girişimleri olduğu öğrenildi.



12 yıl önce