|

Hamilelerde demir eksikliğinin sebebi yanlış yapılan diyet

Yanlış uygulanan diyetler, yeme bozuklukları ve vejetaryen beslenme demir eksikliğine neden olabiliyor. Demir eksikliği olan genç kızları hamilelik döneminde de maalesef aynı sorun bekliyor

00:00 - 9/12/2006 Cumartesi
Güncelleme: 00:27 - 9/12/2006 Cumartesi
Yeni Şafak
Hamilelerde demir eksikliğinin sebebi yanlış yapıl
Hamilelerde demir eksikliğinin sebebi yanlış yapıl

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Serap Bos, demir eksikliğine bağlı kansızlığın başta hamileler olmak üzere kadınları tehdit ettiğine dikkat çekerek; demir eksikliğinin belirgin solukluk, genel güçsüzlük, yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu, baş ağrısı, ellerde ve ayaklarda uyuşma, sinirlilik hali, kulakların uğuldaması, dudaklarda çatlaklar, tırnakların çabuk kırılması, saçlarda dökülme gibi belirtilerle ortaya çıktığını belirtiyor.

KANSIZLIĞIN BİR NEDENİ DE SPİRAL

Bos, bir yetişkinin günlük demir ihtiyacının 10mg civarında olduğunu ve bu miktarın mutlaka alınması gerektiğini şu ifadelerle anlatıyor: "Hemoglobin kırmızı kan hücrelere rengini veren ve oksijenin kanda taşınmasını sağlayan bir proteindir. Bu nedenle yeterli miktarda demirin besinle birlikte alınması gerekir.

Demir eksikliği gebelerde yorgunluk, halsizlik, çarpıntı, nefes darlığı, uykuya meyillilik gibi şikayetlerle kendini gösteriyor.”

Demir eksikliği olan kadınların gebe kalmadan önce tedavi olurlarsa gebelik süresince daha az sorun yaşayacaklarını belirten uzman doktor, demir tedavisi sürecini şu sözlerle anlatıyor: "Gebelikte 'kan yapıcı' yani demirden zengin gıdaların tüketilmesi ve özellikle de 4-4,5 aylardan sonra folik asitli demir ilaçlarının kullanımı önemlidir. Aşırı derecede kansızlığı olan kişilerde demir haplarına gebeliğin erken dönemlerinde de başlanabilir."

Bos , Demir eksikliğinin kadınlarda sık görülmesinin bir nedenin de, kadınların kullandığı spiral olduğunu belirterek şunları belirtiyor: "Spiral kan ve demir kaybının artmasına neden olabilir. Demir eksikliğinden korunmak için ilaçlarla alınacak demir takviyesinin yanı sıra 'Kırmızı et, sakatat, pekmez gibi gıdaların ve c vitamini içeren portakal, mandalina gibi meyvelerin yeterli miktarda tüketilmesi gerekiyor.”



17 yıl önce