|

Hamudi savaşa sırtını döndü

Pembe çiçekleriyle bahara kavuşmuş bir ağaç, sonsuzluğa uzanan bir ova, dolunaylı bir gece... Bu dingin sahnenin ressamı Suriyeli Hamudi. Hamudi, diğer kardeşleri gibi doğuştan işitme engelli ve konuşamıyor. Onun dünyayla tek iletişimi resimleri. Suriye’nin içinde bulunduğu savaşa rağmen rengarenk resimleriyle tüm dünyaya umut veriyor.

Yeni Şafak
04:00 - 24/03/2019 Pazar
Güncelleme: 13:09 - 23/03/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Hamudi'nin çizdiği resimler.
Hamudi'nin çizdiği resimler.

Hamudi 14 yaşını yeni bitirmiş Suriyeli bir çocuk. İşitme engelli. Hepsi engelli olan 5 kardeşi ve annesiyle İdlip Kırsalı’ndaki Rahmet Köyü’nde yaşıyor. Suriye’deki savaş başladığında henüz 7 yaşındaymış. Hamudi duyamıyor, konuşamıyor ama dünya iletişimini resimleriyle kuruyor. Her bir resmi dünyaya, savaşa bir başkaldırış niteliğinde. Çünkü o yıkıntıları, silahları, füzeleri değil, rengarenk boyalarla, Suriye’de gerçekte olması gereken sahneleri çiziyor. Hamudi adeta savaşa sırtını dönmüş.


İLK İŞ RESİM MALZEMELERİ ALMAK

Bizi bu genç ressamın resimleriyle tanıştıran kişi Aynur Karabulut. Karabulut, İHH’nin gönüllü bir aktivisti olarak gittiği İdlip’teki Rahmet Köyü’nde Hamudi ve ailesiyle tanışmış. “Konuşamazsak da adeta gözlerimizle anlaştık” diyor Karabulut. Resim defterlerini gördüğündeyse, savaşın içinde büyümüş bu çocuğun o resimleri yapabildiğine inanamamış. Hamudi’den izin alarak Türkiye’ye getirdiği bu defterlerlerdeki resimler geçtiğimiz hafta Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi’nde bir sergiye dönüştü. Tüm çabalara rağmen vize engeli aşılamadığı için Hamudi kendi sergisine katılamadı. Ama, sergi devam etse de etmese de Hamudi’nin vize sorununu çözme çabası devam edecek. Karabulut, “Hamudi Türkiye’ye gelebilirse de ilk iş onu resim malzemeleri satan bir dükkana götürmek olacak” diyor.

TOPRAK VE ÇİMEN ONUN BOYALARI

‘Peki Hamudi bu resimleri nasıl yapıyor?’ diye merak etmemek elde değil. Maalesef onun her zaman resim malzemeleri olmuyor. Resimlerini duvarlara, kapılara, çatılara da yaptığı oluyor. Evinin duvarları bu nedenle rengarenk. Onun boyaları ise çiçekler, çimenler, soğan kabukları ve toprak. Her birini ezerek boya haline getiriyor. Hamudi, 7 yaşından öncesine, yani savaştan önceki hayatına bakarak çiziyor belki de resimlerini. Başka bir Suriye’nin hayalini kuruyor.

Hamudi ve ailesi çok zor günler geçirmiş. Savaş öncesinde babaları tarafından terk edilmişler. Savaşta engelli olmayan tek kardeşleri, büyük abileri yaralanmış, yürüyemez hale gelmiş. Anneleri hem bu altı engelli çocuğa hem de büyük anneleri ve dedelerine bakıyor. Kendi aralarında geliştirdikleri bir işaret diliyle anlaşıyorlar.” Hamudi’nin Umudu Suriye’yi Aydınlatacak” adlı bir proje kapsamındaki bu serginin amacı ise Suriye’de işitme engellilerin eğitim alabileceği bir okul açacak bağışı toparlayabilmek.


#Hamudi
#Suriye
#Savaş
5 yıl önce