|

Hayaller 3 boyuttan çıkıyor

Yakın gelecekte tüm dünyayı değiştirecek olan yeni endüstri devriminin öncüsü 3 boyutlu yazıcılar ülkemizde de giderek yaygınlaşıyor. Hayal gücünüzün erişebildiği her şeyi yazdırabileceğiniz yazıcılar için uzmanlar yasal düzenlemenin düşünülmesi gerektiğini söylüyor.

Yeni Şafak
04:00 - 7/06/2015 воскресенье
Güncelleme: 18:58 - 6/06/2015 суббота
Yeni Şafak

Yakın bir gelecekte bildiğimiz dünya tamamen değişecek. Teknolojinin sınır tanımazlığı ve kişiselleştirilmesi bu değişimin ilk adımı şüphesiz. Öncüsü ise bugün henüz emekleme aşamasında olan 3 Boyutlu Yazıcı teknolojisi. Hayal gücünün sınırlarını zorlayan 3D yazıcı teknolojisi, istediğiniz her şeyi istediğiniz gibi üretebildiğiniz, kişisel fabrikanızı evinizde bulundurduğunuz olağanüstü bir teknoloji. Medikalden otomotive, havacılıktan mimariye, savunmadan elektroniğe kadar pek çok sahada hızlı ve ucuz üretim yapılmasına imkân veren 3 boyutlu yazıcılarla silahtan, yiyeceğe, kalp kapakçığından müzik aletine, ayakkabıdan insansız hava aracına, uçak motorundan ev araçlarına, kontrol kaleminden cep telefonuna kadar aklınıza gelebilecek her şeyi üretmeniz mümkün. Tek sınırınız hayal gücünüz. Hayal etmeniz ve tasarlamanız yeterli.



Yeni endüstri devriminin işaret fişeği 3 boyutlu yazıcıları hatırlamamızın sebebi 12-14 Haziran tarihleri arasında Harbiye Askeri Müzesi'nde düzenlenecek olan 3 Boyutlu Baskı Teknolojileri ve Endüstriyel Tasarım Fuarı… Artık pek çok alanda kullanılan 3 boyutlu yazıcıları Türkiye'ye ilk getiren firmalardan biri olan 3Dortgen'in kurucuları Fulkan Balkır ve Mustafa Vehbi Yavuz, 3 boyutlu yazıcı teknolojisine yönelik eğitimler de veriyor. 3Dortgen'in kurucularından Yavuz, 3 boyutlu yazıcının yaygınlaşmasıyla birlikte artık sadece tasarım satın alacağımızı, satın aldığımız tasarımlara ufak eklemelerle kişiselleştirilmiş eşya üretebileceğimizin altını çiziyor.



MÜREKKEBİ HAMMADDE


3D yazıcılar şimdilik kullanım sahalarına göre ikiye ayrılıyor. Ev tipi ofis yazıcılarının dışında bir sanayi tipi yazıcılar var. Ev tipi yazıcıların hammaddesi iki tür plastikten oluşuyor. Biri evlerimizdeki televizyon kumandasından, ev gereçlerine kadar her alanda kullanılan petrol bazlı plastik, diğeri de daha doğal mısır bazlı bir plastik. 3D yazıcının nasıl çalıştığı sorusuna cevap arayanlar için normal yazıcıların çalışma mantığını düşünmek yeterli. Normal yazıcılardaki kartuşun mürekkep püskürtmesi gibi 3D yazıcı da filament denilen hammaddeyi, katmanlı şekilde püskürterek yazıyor. Yazıyor dediğimize bakmayın, aslında olan üretmek ya da inşa etmek. 3D yazıcı, içerisindeki hammaddeyi yazdırma kafasında ortalama 200 derece sıcaklığa maruz bırakarak akışkan hale getiriyor. Ve yüklediğiniz obje, en alttan başlayarak yukarı doğru inşa ediliyor.





EVİNİZİ YAZICIDAN ÇIKARTIN


İki tür plastikten söz etmemize bakmayın. 3D yazıcılarda kullanılan hammaddeler her geçen gün artıyor. Metal karışımlı filamentle bakır ya da bronz malzemeler üretmeniz mümkünken ahşap karışımlı filamentle ancak bir marangozun ahşap olmadığını anlayabileceği ahşap objeler üretmeniz mümkün. Endüstri tipi olan yazıcılarda çelik, altın, demir, platin gibi maddeler yanı sıra beton da kullanılabiliyor.



HER EVE BİR FABRİKA


3D yazıcıları bugünlerde daha çok mimarlık ofisleri ve okullar gibi kurumlar alıyor. Bireysel müşteriler de oldukça çok. Çocuğuna karne hediyesi olarak geleceğin teknolojisi 3D yazıcı alan ebeveynlerin çokluğuna dikkat çekiyor Furkan Balkır. Sanayi tipi 3D yazıcılarda ise hem daha yüksek fiyatlardan söz ediyoruz hem de daha büyük üretimlerden. Arabanızın yedek parçasını kendinizin yazdırabileceği, evde silah üretebileceğiniz, yapay organ yapıp kullanabileceğiniz bir şey.



Kendi heykelini yapmak


Mevcut yüzlerce firmaya rağmen Türkiye hala 3 boyutlu yazıcılar konusunda ilk dönemlerini yaşıyor. Hem cihaz üretimi hem de 3D yazıcı malzemesi konusunda henüz dış bağımlılık sona erdirilebilmiş değil. Uzmanların kanaati ortak; "Yeni bir teknolojiyle karşı karşıyayız. Henüz işin başındayken biz de yol alalım". Önceleri endüstriyel sahada kullanılan 3 boyutlu yazıcılar bugün artık kişiselleşti. Her eve girebilecek olan yeniçağın devrimi 3D yazıcılar, eğlenceden, süs eşyasına ufak ev araçlarından, oyuncaklara kadar pek çok alanda yaygınlaşıyor. 3 boyutlu obje üretimi için illa üreteceğiniz objeyi bilgisayarda kendiniz çizmek zorunda değilsiniz. Tarama teknolojisiyle objeleri bütün açılardan tarayarak da üretim yapmanız mümkün. Kendi biblonuzu ya da heykelinizi üretmek istiyorsanız yapmanız gereken tek şey kendinizi taratmak. Sonra da yazıcıdan heykelinizi almak.



3D yazıcıdan 3D yazıcı çıkar mı?


Gelelim herkesin aklına gelen asıl soruya, 3D yazıcıların sınırı var mı? Yazıcının sınırları hayal gücünüz kadar. Düşünebildiğiniz, tasarlayabildiğiniz, şöyle olabilir dediğiniz her şeyi bilgisayarınızdaki 3 boyutlu programda çizmeniz yeterli. Gerisi yazıcının görevi… Bir sınırı olmadığı gibi tuhaf bir paradoksu da var 3D yazıcıların. Madem her şeyi yapabiliyoruz o halde 3 boyutlu yazıcıdan bir üç boyutlu yazıcı da çıkarabilir miyiz? Kesinlikle! Sınırı olmadığını söylemiştik. Bunu yapabilmek mümkün… Hatta 3Dortgen'in sahiplerinden Furkan Balkır, plastik aksamının tamamen bir başka 3 boyutlu yazıcıdan çıkarıldığı bir yazıcıyı bize gösterirken, 3D yazıcının gidebileceği yer konusunda ürperdiğimi itiraf edebilirim. Birkaç yıl önce Amerikan Kongresinde bile 3D yazıcıların profesyonel olanlarının yasaklanması gerektiği ile ilgili bir tartışma haber bültenlerine yansımıştı. Üç boyutlu çizimlerini bulduğunuz takdirde evinizde istediğiniz ağır silahı üretebilirsiniz. Bomba, uçaksavar, hatta yeterli bilgi ve aracınız varsa kimyasal silah. Şu ana kadar dünyanın hiçbir ülkesinde herhangi bir yasal düzenlemenin yapılmadığını biliyoruz. Türkiye'nin uzmanlarla birlikte yasal düzenleme için harekete geçmesi gerekiyor aslında.



YENİ DEVRİMİN EŞİĞİNDE


İlk icadından bu yana otuz yıldan fazla zaman geçmiş olmasına rağmen sadece son birkaç yıldır dünyanın yakından tanıyabildiği bu teknoloji, yeni Endüstri Devrimi başlayınca hepimizin çok yakından tanıyacağı bir isim olan Chuck Hull tarafından 80'li yıllarda icat edilmiş. 3 boyutlu yazıcı teknolojisi, tam gerçekleştiğinde bildiğimiz dünyanın bütün kavramlarını alt üst edecek. Fabrika, seri üretim, moda, estetik algı ve sayabileceğimiz daha pek çok ilişki yeniden tanımlanacak.


#3 boyutlu yazıcılar
#Endüstri Devrimi
#yazıcı
9 лет назад