|

Her adım bir hayat

Çocuklukta görülen en yaygın fiziksel engellilik olan Cerebral Palsy'ye (CP) dikkat için dün “September” kampanyası başlatıldı. Eylül ayı boyunca sürecek kampanyada hem sağlık hem de CP'liler için “adım atılması” hedefleniyor.

Yeni Şafak ve
14:39 - 26/08/2016 Cuma
Güncelleme: 11:56 - 26/08/2016 Cuma
Yeni Şafak

Halen dünyada milyonlarca CP'li var. Kalıcı bir sorun olan CP oldukça karmaşık bir engellik hali. Yaşam boyu sürüyor ve bilinen bir tedavisi henüz yok. Ancak uygun rehabilitasyon ve destek programlarıyla hastanın sosyal yaşama adaptasyonu sağlanıyor.



Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Direktörü Nigar Evgin, "Duruşu ve hareketleri etkileyen bir fiziksel engellilik olan CP, doğum öncesi, sırası ve bebeğin 3 yaşa kadar olan yaşamında beyin/ beyinciğin bir bölümünün hasar alması sonucu meydana geliyor. Vakıf olarak, CP'li bireylerin ihtiyaç duydukları eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerini alarak sosyal hayata adapte olmaları için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu amaçla hayata geçirdiğimiz projelerden biri de Steptember. 2011 yılında Avustralya'da başlayan bugün 9 ülkede aynı anda düzenlenen Steptember kampanyasında vakıf olarak üçüncü yılımız. Kampanya kapsamında 2014 ve 2015 yılında bağışçıların desteği ve gönüllülerin çabasıyla 520 bin liralık bağış topladık ve CP'li bireylerin ihtiyaçları için önemli adımlar attık" dedi.



Evgin, kampanyanın bu yıl da tüm ülkelerle eş zamanlı olarak 1 Eylül'de başlayacağını söyleyerek, "Kampanya 28 Eylül'e kadar sürecek. Steptember boyunca katılımcılar sağlıklı yaşam için günde 10 bin adım atmaya çabalarken bir diğer taraftan sosyal çevrelerine çağrıda bulunarak, dostlardan CP'liler için bağış toplamaya çalışacaklar" şeklinde konuştu.



CP NEDİR?

Cerebral Palsy (CP), duruşu ve hareketleri etkileyen bir fiziksel engellilik durumudur. Doğum öncesi, sırası ve bebeğin 3 yaşa kadar olan yaşamında, beyin/beyinciğin bir bölümünün hasar alması sonucu meydana gelir. Tüm dünyada çocuklukta en yaygın görülen fiziksel engellilik halidir.Dünya Sağlık Örgütü'nün 2013 yılında açıkladığı rakamlara göre dünya genelinde 17 milyon Cerebral Palsy'li insan olduğu bilinmektedir.



NEDENLERİ NELERDİR?


Doğum Öncesi Dönemde:

Geçirilen iltihaplı hastalıklar,


Yüksek ateş,


Hamileliğin ilk 3 – 3,5 ayında geçirilen döküntülü hastalıklar (kızamık, kızamıkçık),


Doktor kontrolü olmadan kullanılan bazı ilaçlar,


Travmalar,


Röntgen ışınları,


Kanamalar,


Kan uyuşmazlıkları,


Bebeğin anne karnında beslenme problemi…



Doğum Sırasında:

Doğum sırasında meydana gelebilecek kafa travmaları,


Doğumun uzun sürmesi sonucu ortaya çıkan oksijen yetmezliği


Doğum Sonrasında (3 Yaşa Kadar Olan Dönemde),


Doğumdan sonra bebekte görülebilecek yüksek ateş ve buna bağlı gelişebilen havaleler,


Kafa travmaları,


Kan uyuşmazlığına bağlı görülen sarılıklara zamanında müdahale edilmemesi, bebeğin kanının değiştirilememesi olarak sayılabilir.



4 ÇEŞİDİ VAR


SPASTİK:

En yaygın görülen çeşittir. Kaslar sertleşmiş ve sıkı haldedir. Motor Kortekste oluşan zedelenme sonucu ortaya çıkmaktadır.


ATAKSİK:

Titrek hareketler sonucu karakterize edilmiştir. Kişinin pozisyon hissini (propriyosepsiyon) ve dengesini etkilemektedir. Beyincik zedelenmesinden kaynaklanmaktadır.


DİSKİNETİK:

İstemsiz hareketler sonucu karakterize edilmiştir. Bazal Ganglionda oluşan zedelenmeden kaynaklanmaktadır.


KARIŞIK TİP:

Yukarıdaki 3 tipin bir arada görüldüğü durumdur.



CP ilerleyici bir hastalık değil. Beyin ve beyinciğin hasar görmemiş bölümleriyle yapılacak olan özel eğitim ve rehabilitasyon çalışmaları ile iyileşme sağlanabilir.



ERKEN TANI ÖNEMLİ

Çocuklukta 0-3 yaş beyin gelişiminin oldukça hızlı olduğu dönemdir. Bu sebeple Cerebral Palsy gibi engel durumlarında erken tanı ve tedavi büyük önem taşımaktadır. Erken teşhis ve tedavide en önemli amaç; çocukta kalıcı bozukluklarının önlenmesi ve mevcut potansiyelinin geliştirilmesidir. Cerebral Palsy'li bireyler sosyal hayata katılabilir ve üretken hale gelebilirler. Erken tanı ve müdahale ile erken doğan, akranları gibi aynı hızda büyümeyen, öğrenemeyen veya öğrenmekte güçlük yaşayan bebeklerin ve çocukların zayıf yönlerinin tespit edilmesi ve ideal potansiyele ulaşmaları hedeflenmektedir. Cerebral Palsy multidisipliner bir yaklaşım ile tedavi gerektirir ve tedavi süreci yaşam boyu sürebilir.


#Cerebral Palsy
#CP
#Steptember
#Nigar Evgin
8 yıl önce