|

Hocalığın hakkını her alanda verdi

Hekim, ressam ve tezhip sanatçısı Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver, “Doğumunun 120. Yılında Bir İstanbul Beyefendisi" programında anıldı. Ünver’in öğrencisi Prof. Dr. Çiçek Derman, “'Eğer bana hoca diyorsanız bunun hakkını vermeliyim’ derdi. Herkes ondan çok şey öğrendi” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/02/2018 Pazartesi
Güncelleme: 23:10 - 25/02/2018 Pazar
Yeni Şafak
Çiçek Derman, TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı ve Ahmed Güner Sayar, Süheyl Ünver'i anlattı.
Çiçek Derman, TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı ve Ahmed Güner Sayar, Süheyl Ünver'i anlattı.

Osmanlı’dan Cumhuriyet’e kültür akışının ve geleneksel sanatların yaşatılmasının öncülerinden olan Ord. Prof. Dr. A. Süheyl Ünver, “Doğumunun 120. Yılında Bir İstanbul Beyefendisi Süheyl Ünver” başlıklı bir program ile Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesi’nde anıldı. Hazerfen sanatkâr ve son yüzyılda en önemli kültür köprülerinden olan Ünver’in sanata bakışını ve kültürel kimliğini öğrencileri Prof. Dr. Ahmed Güner Sayar ve Prof. Dr. Çiçek Derman anlattılar.

ÖĞRENCİYE HESAP VERİRDİ

Ünver’in belli bir süre asistanlığı yapan Prof. Dr. Çiçek Derman, “22 ay bana 22 yıllık birikim kazandırdı. Onun gibi bir hoca bu zamana kadar görmedim. Öğrencilerine hesap sormaz aksine hesap verirdi. ‘Eğer bana hoca diyorsanız bunun hakkını vermeliyim’ derdi her zaman. Bildiklerini aktarmaktan zevk alırdı. ‘Kepçeyle verirseniz Rabbim size kepçeyle geri verir, kaşıklar verirseniz kaşıkla da geri alırsınız’ derdi. Bu yüzden günümüzde hala eğitimlere devam eden üç adet nakışhane kurmuştur” ifadelerini kullandı. 60’lı yıllarda tezhip sanatının bilinmezken Ünver’in bunun eğitimlerini verdiğini söyleyen Derman “Bu ülkede tezhip sanatının reklamını Süheyl hoca yapmıştır. Ayrıca ‘İcazet diplomadan daha değerli’ derdi. Bu yüzden ilgilendiği sanatların hepsinden icazet alabilmek için çok emek vermiştir. Öğrencilerin de sanatı sevmesinde çok etkili olmuştur. Öğrencilerinin üzerinde görünmeyen ama hissedilen bir otoritesi vardı” ifadesini kullandı.

BENİ TAKLİT ETMEYİN

İktisatçı araştırmacı yazar Prof. Dr. Ahmed Güner Sayar ise Ünver gibi bir şahsiyetin bu toplumun en büyük kazanımlarından biri olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Her zaman bize ‘Çok çalışın ama beni taklit etmeyin’ derdi. Onun yanında durup da büyülenmemek elde değildi. Dedesi çok büyük bir hattattır ve üzerinde dedesinin etkisi vardı. Dersinde bir çizik dahi çizene şaheser oluşturmuş muamelesi yapardı. Öğrencileri derslere koşa koşa gelirdi. Şaire yanı var olduğu için yazmış olduğu şiirlerde kusur dahi bulunmuyordu. Aklı selim sahibiydi. Kendisi bir hekimdi her şeyden önce.”

  • Anılarımız
    kitap olacak
  • Ord. Prof. Dr. A. Süheyl Ünver’den ders alırken tuttuğu notlardan bir kitap hazırladığını söyleyen Prof. Dr. Ahmed Güner Sayar, “Hocamızın izni doğrultusunda sık sık not aldığım defterler var. Kendisi zaten her zaman not tutmanın önemine dikkat çekerdi” dedi.
#Süheyl Ünver
#Ahmed Güner Sayar
6 yıl önce