|

İstanbul'da çiftçilik artık hayal değil

Eğer 'Ben de kendi evimin çiftçisi olmak istiyorum' diyorsanız, Yeryüzü Derneği'nin başlattığı 'Kent Bahçeleri Projesi' tam da size göre. İstanbullular evlerinin balkonlarında ve teraslarında organik tarım yapıyor. Proje çocukların ve gençlerin toprakla tanışmasını sağlıyor

Emine Bıyık
00:00 - 21/04/2012 Cumartesi
Güncelleme: 20:33 - 20/04/2012 Cuma
Yeni Şafak
İstanbul'da çiftçilik artık hayal değil
İstanbul'da çiftçilik artık hayal değil

İstanbul'da 'Kendin yetiştir, kendin pişir' sloganıyla yola çıkan Kent Bahçeleri projesinin basın sözcüsü Ceyda Saygıner Falay, 'Kent Bahçeleri' projesinin nasıl hayata geçirildiğini şöyle anlatıyor: "Yeryüzü Derneği' nin girişimiyle 1 Mart 2011 yılında İstanbul'da başladı. Bahçe ve teraslarında yazlık sebzelerini yetiştirmek isteyen kişilerin bilgileri alınarak, Mayıs 2011'de yapılan fide ekim etkinliği ile birlikte sebze fideleri dağıtıldı. Katılımcılar internet üzerinde bir iletişim ağı kurarak fideleri büyürken ve meyve verirken yaşadıkları deneyimi birbirleriyle paylaştılar."

HEDEF 600 BAHÇECİ

Kent Bahçeleri projesinin 180 bahçeci ile yoluna devam ettiğini söyleyen Falay, Ayrıca her bahçecinin istediği çeşit ve adette fideye sahip olduklarını, dağıtılacak sebze fidelerinin maksimum alan miktarı 30 metrekare olarak belirlediklerini söyledi. Bu yılki hedeflerinin 600 bahçeci olduğunu ekledi.

PEMBE DOMATES BAMYA, KAVUN, FASULYE

Ceyda Saygıner Falay, bahçelerde yetiştirilebilen sebzelerin pembe domates ve yerel domates çeşitleri, salatalık, biber çeşitleri (dolmalık, sivri, beyaz biber) bamya, patlıcan, kabak, kavun, çilek, mısır, fasulye ve yeşillikler olduğunu söyledi.

ARKADAŞLIK, DOSTLUK SEVGİ TOHUMLARI

"Projeye katılan kişilerle birlikte sebze tohumlarını toprağa atarken arkadaşlık, dostluk ve sevgi tohumlarını da kalbimizle attığımızı düşünüyorum" diyen Falay, "Bahçeciliğe başlarken hepimizin ortak beklentileri ve istekleri vardı. Pek çoğumuz öncelikle yediğimiz gıdanın sağlıklı ve güvenilir olmasını istiyorduk, yerel sebzelerin tadını ve kokusunu özlemiştik. Bir bahçecimizin büyüyen domateslerinde bir gelişim sorunu olduğunda bu sorun hepimizin sorunu oldu ve birlikte çözüm yolunu bulduk. Geçmiş yıllarda özellikle kırsal bölgelerde uygulanan imece yöntemini İstanbul şartlarında başarmamız bizim için ayrı bir mutluluk oldu" diyor. 'Kent Bahçeleri Projesi'ne İstanbul dışındaki şehirlerden de katılmak isteyenler olduğunu belirten Falay, "Bu konuyla ilgili destek olup birikimimizi paylaşmayı içtenlikle arzu ederiz" dedi.



12 yıl önce