|

Japonya'dan 'oya' için geldi

Cihan
00:00 - 17/06/2008 Salı
Güncelleme: 15:33 - 17/06/2008 Salı
Yeni Şafak
Japonya'dan 'oya' için geldi
Japonya'dan 'oya' için geldi

Japonya Taisho Üniversitesi öğrencisi 31 yaşındaki Mizue İmai, tatil için geldiği Türkiye'de öğrendiği 'oya'yı kurduğu dernekle ülkesine taşıdı. Şimdilik 34 öğrencisi bulunan İmai, Türkiye'de il il dolaşarak oyacılık üzerine araştırma yapıyor. Hali hazırda oya üzerine yayımlanmış iki kitabı bulunan Japon turist, üçüncü kitabın hazırlıklarını sürdürüyor.



Yaklaşık 10 yıl önce Antalya'daki bir arkadayını ziyarete geldiği sırada kendisine hediye edilen el işi oyadan etkilenen Mizue İmai, iğne oyaları üzerine araştırma başlatmış. İmai, ardından geçen yıl 'Oya Derneği' (Oya No Kai) kurdu. Antalya'daki arkadaşı vesilesiyle Türkiye'de iğne oyacılığının meşhur olduğu bölgeleri gezmeye karar veren İmai, Bursa Eski Aynalı Çarşı'daki oyacılarda soluğu aldı.




Büyük bir heyecanla oyaları inceleyen İmai, yaptığı açıklamada; halen 34 kursiyeri olduğunu ve önümüzdeki sonbahar mevsiminde Türkiye'ye getireceği öğrencilerine oya işlemeciliğini yerinde göstereceğini söyledi. İzmir Ödemiş, Ankara Nallıhan ve Balıkesir Gönen'den sonra Bursa Aynalı Çarşı'ya gelen İmai, kurduğu derneğe üye yaptığı esnaf İbrahim Koca ile birlikte Türkiye'deki oya işlemeciliği üzerine araştırmalarını sürdürüyor. Çarşıdaki antikacı dükkanları da gezen İmai, bugüne kadar 500'e yakın eski iğne oyası topladığını ve koleksiyon oluşturduğunu kaydetti. Halen üçüncü kitabı için çalıştığını belirten İmai, Konya ve Mersin'de incelemelerde bulunacağını kaydetti.


16 yıl önce