|

Kalemler zaferi yazdı

Çanakkale Savaşları'nın 100. yılı dolayısıyla tüm dünyada çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Dünya tarihinde önemli bir yeri olan Çanakkale Savaşları üzerine yerli ve yabancı yazarların kaleme aldığı kitapları mercek altına aldık.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/03/2015 Pazar
Güncelleme: 20:13 - 21/03/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Çanakkale Zaferi'nin 100. yılında yerli ve yabancı yazarlar, tarihte yaşanan en kanlı ve en kahraman savunmaya sahne olan Çanakkale Savaşları hakkında kitaplar yayınlıyor. Bugünlerde yayınlanmış kitaplar arasından Çanakkale Savaşı ve Zaferi'ni en iyi anlatanları sizler için derledik. Çanakkale Savaşları'nı başka açılardan yeniden okumak, dünya tarihinin en önemli savaşlarından birine sahne olan Çanakkale'yi daha yakından tanımak istiyorsanız bu kitapları edinmenizde fayda var.



SAVAŞIN GÖLGESİNDEKİLER


Hülya Toker ve Mustafa Toker'in Alfa Yayınları'ndan çıkan Çanakkale Muharebeleri Kronolojisi kitabı, İstiklal Harbi'nin önsözü olarak nitelendirilen Çanakkale Muharebeleri'nin tüm seyrini ayrıntılı olarak ele alıyor. Verilen mücadeleyi 15 Haziran 1914 tarihinden 9 Ocak 1916'ya kadar gün gün, saat saat kapsamlı bir şekilde anlatıyor. Çanakkale hep askeri yönüyle ele alınıyor, gündeme geliyor. Savaşın gölgesinde İstanbul sevdalısı bir edebiyatçının gözünden meseleye bakmak istiyorsanız Türk halkbilimi araştırmalarının en önemli isimlerinden Mehmet Halit Bayri'nin hatıratları sizi memnun edecektir. Timaş'tan çıkan ve Lokman Erdemir'in hazırladığı Cephe Arkadaşı'nda bütün yaşadıklarını ve cepheyi bu hatıratlarında anlatıyor.



EFSANELERE LÜZUM YOK


Geçtiğimiz gün vizyona giren Son Mektup filminin yönetmeni Özhan Eren'in edebi bir dille yazdığı Çanakkale Bilsen Aşık Olursun isimli kitabı Çanakkale Zaferi'ni farklı bakış açılarıyla ele alıyor. Öğrenciliğini Çanakkale'de gönüllü rehberlik yaparak geçiren Ozan Bodur, Çanakkale Zaferi'yle ilgili herkesi abartısız rakamlarla, hikayelerle konuşmaya davet ediyor. Pupa Yayınları arasında çıkan kitabı Operasyon 1915 Çanakkale'de savaşın ve zaferin perde arkasını anlatıyor.



TOPRAK DİYEREK GEÇME


Basri Emin Sütlü'nün yazdığı “Harp Sahası Gezi Rehberi – Hatıralarla Çanakkale” adından klasik bir gezi rehberi gibi algılanabilir ama öyle değil. Savaş mekanlarını anlatırken duygu yüklü hikayeleri de bir araya getiriyor. Bastığımız yerleri toprak diyerek geçmememizi bir kez daha hatırlatıyor.



NORFOLK ALAYI BULUNDU


Norfolk Alayı'nın esrarengiz bir şekilde ortadan kaybolması olayını hepimiz biliyoruz. Sara Gürbüz Özeren, “Karanlık Kanyon'un Şifresi” isimli kitabında, bir dağın yamacındaki bulutun içine girdikten sonra bir daha haber alınamayan Norfolk Alayı'ndan haber veriyor. 100 yıllık sırrın kapılarını aralıyor.



SANSÜR YOK


Çanakkale'yi savaş muhabiri olarak izleyen Ellis Ashmead-Bartlett, daha önce İngiliz hükümeti tarafından sansüre uğrayan kitabıyla karşımıza çıkıyor. Bu kez sansürsüz. Adı da öyle Sansürsüz Çanakkale.





#Çanakkale Savaşı
#asker
#şehit
#1. Dünya Savaşı
9 yıl önce