|

Kalp hastaları kafeinli içecekleri tüketmesin

Ramazan ayında çay, kahve tüketiminin gün içinde susuzluk hissini artıracağını ifade eden uzmanlar, özellikle yüksek tansiyonu ve kalp hastalığı olanların kafein içeren içecekleri tüketmemesini söylüyor.

Yeni Şafak
14:37 - 12/05/2018 Cumartesi
Güncelleme: 15:15 - 12/05/2018 Cumartesi
AA
Ramazanda yüksek tansiyonu ve kalp hastalığı olanlar kafeinli içecekler tüketmemeli.
Ramazanda yüksek tansiyonu ve kalp hastalığı olanlar kafeinli içecekler tüketmemeli.

Ramazan ayında kalp hastalığı olanlar kafein içeren içeceklerin tüketimini kaldırmalı.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Yıldız Melek Aksoylu, Ramazan ayında çay, kahve tüketiminin gün içinde susuzluk hissini artıracağını ifade ederek, "Özellikle yüksek tansiyonu ve kalp hastalığı olanlar kafein içeren içeceklerin tüketimini kaldırmalı veya kısıtlamalıdır. Kızartma, hamur işleri, şerbetli tatlıların tüketimi, yüksek oranda pilav ve makarna tüketilmesi aşırı meyve tüketimi veya tuzlu besinlerin tüketilmesi daha fazla acıkmanıza ve su ihtiyacının artmasına neden olurken kilo almanıza da sebep olacaktır. Diyabeti olan bireylerin bu besinleri tüketmesi kan şekeri dengesizliklerine yol açar" diye konuştu.

Lifli gıdalar tüketin

Kabızlık problemi olan bireylerin beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için, yemeklerde barındırdığı lif oranı yüksek kuru baklagiller, kepekli tahıllar ve sebzeleri tercih etmesini öneren Aksoylu, ara öğünlerde de taze ve kuru meyvelerle ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişlerin tercih edilebileceğini söyledi.

Kızartılmış besinlerden uzak durun

Sağlıklı oruçlar için yemeklerin pişirme yöntemlerinin de önem arz ettiğini anlatan Aksoylu, "Özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır. Tüm hastalık grupları için pişirme yöntemleri çok önemlidir." dedi.

Mutlaka sahur yapın

Kronik rahatsızlığı olan bireylerin gün içinde sağlık sorunlarını önlemek adına mutlaka sahur yapması gerektiğini belirten Melek Aksoylu, "Sahur yapılmadığında halsizlik ve yorgunluk hissiniz artar. Konsantrasyon bozukluğu yaşarsınız. Uzun süre aç kalmaya bağlı olarak mide rahatsızlıklarınız başlar. Su kaybınız artar ve baş ağrıları başlar. El ve ayaklarda titremeler başlar. Tansiyon ve kan şekeriniz düşer. Bu yüzden sahuru atlamamalısınız" diye konuştu.

#Ramazan
#Oruç
#Sahur
#İftar
#​Kalp hastaları
#Kafeinli içecekler
6 yıl önce