|

Kaptan ne işin var filikada?

Costa Concordia gemisini arayan kıyı yönetimi ile kaptan arasındaki konuşmalar korkunç ihmali ortaya koydu. Operatörün “Şu anda kaç kişi güvertede?” sorusuna şüpheli cevaplar veren kaptanın,“Sayamam; çünkü ben şu anda gemide değil, filikadayım, burdakileri kurtarıyorum” cevabı tüyler ürpertti.

Yasin Yılmaz
00:00 - 17/01/2012 Tuesday
Güncelleme: 23:23 - 16/01/2012 Monday
Yeni Şafak
Kaptan ne işin var filikada?
Kaptan ne işin var filikada?
OLAYI iLK, YOLCUNUN ANNESi DUYURDU

Costa Concordia'nın geçen Cuma akşamı Giglio Adası açıklarında kayalıklara çarpmasının ardından olayı, güvenlik birimlerine ilk haber veren, gemideki bir yolcunun Toskana'nın iç kısımlarındaki Prato kentinde oturan annesi oldu. Kayalıklara çarptıktan sonra 10 dakika içinde makine dairesinden su almaya başlayan gemide seyahat eden kızı aracılığıyla haber aldığını belirten bir anne, durumu Prato Jandarma Karakolu'na aktardı.

KÜÇÜK BiR ELEKTRiK KESiNTiSi SADECE!

Sahil Güvenlik Komutanlığı 'Otomatik Tanıma Sistemi (AIS)' sayesinde sorunlu geminin 'Concordia' olduğunu tespit etti ve gemiyle irtibata geçti. "Sorun mu var" sorusuna, ilk aşamada kaptan Francesco Schettino'nun "Her şey yolunda. Küçük bir elektrik kesintisi yaşadık. Yeniden harekete geçiyoruz" yanıtını verdiği basına yansıdı. Halbuki bu sırada geminin makine dairesi su almaya başlamıştı ve elektrik kesintisi başgösteriyordu.

ÇATLAK VAR; AMA MERAK ETMEYiN

22.30 sularında tekrar iletişime geçen kaptan, sol taraftaki açıktan ve sızıntıdan söz etti; ancak merak edilecek bir şey yok” dedi. Kaptanın bu saatten sonraki manevraları ise gemiyi kurtaramadı ve 'Concordia' kısa süre içinde 20 derece yan yatarak kontrolden çıktı. Kaptanın sözlerinden tatmin olmayan Sahil Güvenlik'in bölgede gönderdiği devriye görevindeki bir Mali polis helikopterini saat 22.45 civarında kaptanı SOS vermesi için ikna etti.

Costa Concordia'nın sahibi Costa Crociere şirketi yönetim kurulu başkanı Pier Luigi Foschi, kazanın kaptanın hatasından kaynaklandığını söyledi. Foschi, mürettebatı ise “Tahliye zor iştir” diyerek birer kahraman olarak nitelendirdi.


5,5 saat sonra karaya çıktık

Alitalia Havayolları uçağıyla önceki gece saat 01.00'de Roma'dan İstanbul'a gelen Türk yolcular Egemen Filiz, Hasan Filiz, Seher Filiz, Deniz Bora ve Tayfun Bora, pasaportları kaybolduğu için seyahat belgesiyle yurda dönebildi. 5 Türk yolcu, havalimanında yakınları tarafından karşılandı.

Kazayı anlatan Tayfun Bora, “Filiz ailesi gemiyi geç terk etmiş, bizden önce karaya çıkmışlar. Kazadan 5,5 saat sonra sabah 06.00'da karaya çıkabildik” derken, Hasan Filiz de personelin İtalyanca konuştuğu için hiç kimsenin hiçbir şey anlamadığını, gemide tam bir kaosun hakim olduğunu söyledi.


Derhal gemine dön...

Saat 23.00'ten biraz önce kaptan ile balantı kuran Livorno kıyı yönetimi ile gemi kaptanı arasında geçen konuşmalar esnasında olay yerine varan güvenlik ekiplerinden gelen ilk raporlarda geminin 60 derece yattığı ve sadece geminin sağ tarafından filikalara tahliye işleminin yapılabildiği bilgileri merkeze varıyor.

'Concordia'da işlerin yolunda gitmediğini anlayan Livorno'daki Sahil Güvenlik Komutanlığı operatörü Gregori De Falco ile kaptan Schettino arasında geçen diyalog şöyle:

Operatör De Falco: "Size bir kez daha soruyorum. Bana gemide kaç kişi olduğunu söyler misiniz?"

Kaptan Schettino: "200 kişi" (Israrlı bir cevap veriyor)

De Falco: "Kaptan bana bir iyilik yapıp, kaç kişi olduğunu sayar mısınız?"

Schettino: "Sayamam"

De Falco: "Nasıl sayamazsınız?"

Schettino: "Sayamam çünkü; ben de bir teknedeyim"

De Falco: "Hemen gemiye geri dönün"

Schettino: "Bunu yapamam. Buradan yardımları yönetiyorum."



12 years ago