|

Kardeşlik kazandı

Kardeşlik temasıyla üçüncü kez düzenlenen 'Geleceğin Ustaları Geleneksel Sanatlar Yarışması'nda ödüller sahiplerini buldu. Hüsn-i hat ve çini alanında dereceye giren Japon, Yemen ve Suriyeli sanatçıların mesajı ortaktı: Müslüman ülkelerin kardeşliğe ihtiyacı var.

Yeni Şafak ve
04:00 - 15/02/2016 Pazartesi
Güncelleme: 01:28 - 15/02/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Zeytinburnu Belediyesi ile Geleneksel Sanatlar Derneği İş Birliği ve Albayrak Grubu'nun katkılarıyla bu yıl üçüncüsü düzenlenen 'Geleceğin Ustaları Geleneksel Sanatlar Yarışması'nda kazananlar cumartesi günü düzenlenen ödül töreniyle sahiplerini buldu. Geleneksel sanatlarımızdan hüsn-i hat, tezhip, kalemişi, minyatür, ebru, çini ve kaatı olmak üzere 8 dalda düzenlenen yarışmaya 227 sanatçı katıldı. Değerlendirme sonucu Suriye, Cezayir, Yemen ve Japonya'dan katılan sanatçıların eserleri dereceye giren eserler arasında yer aldı.



KUR'AN'LA GELİŞİYOR

Yemenli Hattat Abdulvahhap Ali Hasan Saif, hüsn-i hat dalında birincilik ödülüne sahip olurken Cezayirli Hattat Abdulrahim Muley ise ikinciliğe layık görüldü. Suriyeli Hattat Sami Naddad ise hüsn-i hat alanındaki eseriyle sergileme alanına kabul edildi. Japonyalı sanatçı Yumiko Kubota ise çini alanında birincilik ödülünün sahibi oldu. Hüsn-i hat dalında ikincilik ödülünün sahibi Cezayirli Abdulrahim Muley, hat sanatına Cezayir'de değer verilmediği gerekçesiyle 7 ay önce Türkiye'ye gelerek Hattat Fuat Başar'dan eğitim almaya başladığını söylüyor. Muley, “İnsan Kur'an-ı Kerim'e yakın olursa hat sanatı da gelişir. Yazılarımı çoğunlukla sabah namazı sonrası yazıyorum. Allah'ın bereketini verdiği bu saat en verimli zaman” diyor. 13 yıl önce hat öğrenmek için Türkiye gelen ve eseri sergileme alanına seçilen Sami Naddah ise “Çalışmamda Lâ'nın sakındırma anlamından yola çıkarak kardeşliği anlatmak istedim. Müslüman ülkelerinin şu sıralar kardeşliğe ihtiyacı var" şeklinde konuştu.



ÇİNİDEN ETKİLENİP İSTANBUL'A YERLEŞTİ

Yarışmaya üçüncü kez katılan Japon sanatçı Yumiko Kubota, bu yıl çini alanında birincilik ödülüne layık görüldü. Türkiye'ye turist olarak geldikten sonra Topkapı Sarayı ve camilerdeki çinilerin güzelliğinden etkilenerek İstanbul'a yerleşen Kubota, “Yaptığım desenlerde hem Türk hem de Japon sanatının etkisi var” diyor. Eserlerinde doğadan ve efsane hikayelerden etkilenen Kubota'nın yarışma için yaptığı eseri de İngiltere'deki efsanevi tek boynuzlu bir atını konu ediniyor.



Tüm hattatların kıblesi Türkiye

Yemenli Hattat Abdulvahhap Ali Hasan Saif, 'Geleceğin Ustaları' nda hüsn-i hat dalında birincilik ödülüne layık görüldü. Bir yıl önce hüsn-i hat eğitimi almak için Türkiye'ye geldiğini belirten Saif, Türkiye'yi hattatların kıblesi olarak tanımlıyor. Yemen'de hat sanatına ilginin az olduğunu söyleyen sanatçı “13 yıldır hat sanatıyla ilgileniyorum. Yemen'de bu sanatla ilgilenenler çok az. Alt yapısı gelişmemiş. Ben de Türkiye'ye geldikten sonra kendimi geliştirmeye başladım” diyor.








#Kardeşlik
#Geleceğin Ustaları
#Yarışma
8 yıl önce