|

Kemal Eraslan’a saygı gecesi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, Türk dili ve edebiyatı profesörü, akademisyen ve yazar Kemal Eraslan için saygı gecesi düzenliyor.

Yeni Şafak
16:30 - 13/04/2016 Çarşamba
Güncelleme: 13:30 - 13/04/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

İBB Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği'nin (ESKADER) katkılarıyla İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi (İÜEF) Türk Dili ve Edebiyatı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Kemal Eraslan için saygı programı gerçekleştiriyor.



“Prof. Dr. Kemal Eraslan'a Saygı Gecesi” adlı program, İBB Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi'nde 15 Nisan Cuma günü yapılacak. Etkinlik, Kemal Eraslan'ın hayatından kesitlerin yer aldığı sinevizyon sunumuyla 19.00'da başlayacak.



Oturum başkanlığını Mehmet Nuri Yardım'ın üstlendiği panelde, Eraslan'ı anlamak ve tanıtmak amacıyla yakın dostları, meslektaşları ve talebeleri tarafından edebî ve ilmî faaliyetleri anlatılacak. Programda; İÜEF Dekanı Prof. Dr. Mustafa Özkan, Mimar Sinan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Abdullah Uçman, İÜEF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Fikri Sertkaya ve Yeni Yüzyıl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Erol Ülgen konuşmacı olarak yer alacak. Panelistler; Türkçeye akademik çalışmalarıyla ömrünü adayan Kemal Eraslan'ın Türk edebiyatı ve ilim dünyasına katkılarını, eserlerini ve hayatından kesitleri katılımcılara aktaracak. Sunuculuğunu Serkan Aksarı'nın yapacağı saygı gecesi, halka açık ve ücretsiz olarak gerçekleşecek.







Türkoloji dünyasının tanınmış bilginlerinden Prof. Dr. Kemal Eraslan kimdir?



Kemal Eraslan, 30 Ekim 1930 tarihinde Diyarbakır'da doğdu. İlkokulu ve liseyi bu şehirde okuyan Eraslan, yükseköğrenimi İstanbul Yüksek Öğretmen Okulu ve İÜEF Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde yaptı. Çalışma hayatına Adıyaman Lisesi'nde edebiyat öğretmeni olarak başlayan Eraslan, bir süre Adana Erkek Lisesi ve İstanbul Çapa Eğitim Enstitüsü'nde görev aldı. 1965 yılında İÜEF Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Eski Türk Filolojik Kürsüsüne asistan olarak girdi. “Alî Şîr Nevâyî, Nesâyimü'l-Mahabbe min Şemâyimi'l-Fütüvve, Metin ve Dil Özellikleri” adlı teziyle 1970 yılında doktor unvanını aldı. Humboldt Vakfı'nın burslu öğrencisi olarak 1971-73 yılları arasında Almanya'da bulundu. Eraslan, 1975'te “Eski Türkçede İsim-Fiiller” adlı tezi ile doçent unvanını 1982'de ise “Ahmed-i Yesevî, Dîvân-ı Hikmet'ten Seçmeler” başlıklı takdim tezi ile profesör unvanını aldı. Akabinde Selçuk Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi Dekanlığına atandı. 1986'da İÜEF Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Yeni Türk Dili Anabilim Dalı öğretim üyeliğine sonrasında ise Anabilim Dalı Başkanlığına getirildi. Türk Dil Kurumu üyesi olan Kemal Eraslan'ın Türkoloji dünyasına kazandırdığı başvuru kaynağı niteliğinde birçok eseri mevcuttur.


#İstanbul Büyükşehir Belediyesi
#Prof. Dr. Kemal Eraslan
#Prof. Dr. Kemal Eraslan'a Saygı Gecesi
8 yıl önce