|

Kemanımla sana bir ses...

Yalnız bir sanatçının ruh dünyasını dışa vuran ve günümüzde kullanılan 'sanatçı' kavramına ciddi bir eleştiri yönelten Kemanî Nurhan Hekimoğlu'nun günlüğü "Kemanımla sana bir ses..." adıyla yayımlandı.

Yeni Şafak
00:00 - 29/09/2001 Cumartesi
Güncelleme: 20:18 - 28/01/2017 Cumartesi
Yeni Şafak

Türk musikisi tarihinde önemli bir ayrıntıyı oluşturan "azınlık mensubu" müzik adamları geleneğinin son temsilcilerinden biri... Rum asıllı bestekârlarımızın en büyük ismi Zaharya'dan Sultan III. Selim'in Musevi tanbur hocası Tanburî İzak'a; Mevlevîhanelerde âyin okuyan büyük müzik adamı Ermeni Nikoğos Ağa'dan usta besteci Kemanî Tatyos'a; romantizmin pırlanta eserlerini veren İzak Varon'dan Fasıl musikisi bestekârlığının ve ses icrasının dev şahsiyeti Bimen Şen'e kadar yüzlerce isimle ifade edilebilecek olan kadim bir geleneğin Cumhuriyet Türkiyesi dönemine uzanan usta bir müzisyeni...



Keman sanatçısı ve bestekâr Nurhan Hekimoğlu'nun yalnız ve tipik bir bohem olarak yaşadığı kısacık hayatı, 3 Kasım 1992'de henüz 43 yaşındayken, intihar kelimesinin ürperti verici çağrışımlarını çok hatırlatan bir biçimde yapayalnız noktalandığında, onu tanıyanlar bu acı sona niçin böyle koşarcasına gittiğini anlayamamışlardı bile... Ölümünden kısa bir süre önce yakın dostu ve meslekdaşı Osman Nuri Özpekel'e "ölümünden sonra açılıp değerlendirilmesi şartıyla" teslim ettiği bir paketin içinden çıkan belgeler, yıllarca her gün tuttuğu günlüklerden oluşuyordu!.. Günlükler okunduğunda, bu usta müzik adamının niçin adeta hayatını bir an önce sonlandırmak için çabaladığı da anlaşılmış oldu.



Kemanımla Sana Bir Ses.., gerçek bir sanatçının tam anlamıyla kendiyle dertleşme içtenliğinin tutanakları... Kitap, artık çok başkalaşmış bulunan "sanatçı" kavramıyla ilgili şartlanmalarımıza sıkı bir eleştiri getiriyor... Günümüzde, sanat arenasında bol keseden dağıtılan "sanatçı" ünvanını ciddi biçimde silkeliyor... Gerçek bir sanatçının ruhunda kopan fırtınaların somutlaşmış bir grafiğini ortaya koyuyor... Bir hayat tarzını yönlendiren bütün med ve cezirleri en içten, en pazarlıksız, en yalın biçimiyle ve üstelik birinci elden izleyebilme imkânını cömertçe sunuyor... Çoğu defa sadece sanat grafiği açısından değerlendirdiğimiz "sanatçı"nın karmaşık insanî derinliğini gözler önüne seriyor...



Kitap, bir sanatçının günlükleri olmanın ötesinde, Türk müziğinin yakın geçmişine içerden ve yetkin bir bakışı ve değerlendirmeyi ifade etmesi açısından da önemli bir belge niteliğini taşıyor. Osman Nuri Özpekel tarafından yayına hazırlanan ve Kaf Müzik tarafından yayınlanan albüm-kitap "Kemanımla Sana Bir Ses"de, belgesel fotoğraf ve notaların da yer aldığı özel bir sayfa tasarımı uygulanmış.



Kaf Müzik: Tel: 0212 249 88 85



#Nurhan Hekimoğlu
#Keman
#"Kemanımla sana bir ses"
23 yıl önce