|

Kemençe Jazzzırdıyor!

Ahmet Kadri Rizeli ve Nazil Yavuzoğlu'nun konservatuvar yıllarından beri düşledikleri proje gerçekleşti. Klasik Türk Müziği ile Jazz sentezlendi, kemençe jazzırdadı. Ortaya Jazz Alla Turca çıktı.

00:00 - 9/11/2008 Pazar
Güncelleme: 21:08 - 8/11/2008 Cumartesi
Yeni Şafak
Kemençe Jazzzırdıyor!
Kemençe Jazzzırdıyor!

Klasik kemençe virtüözü Ahmet Kadri Rizeli ve Nail Yavuzoğlu, Nezih Yeşilnil ve Cem Aksel'den oluşan “Modal Jazz Trio” grubu ilk defa yapılan bu çalışma ile Kemençe ve Jazz müziği sentezledi. Pek çok yeni soundlar elde eden müzisyenlerin imza attığı albümün adı Jazz Alla Turca. Ahmet Kadri Rizeli'nin kemençeyle beraberliği 1976 yılında konservatura girdiği gün başlamış. O gün bu gündür kemençenin kendsini yalnız bırakmadığını söyleyen Rizeli “Müziğe keman eğitimi alarak başladım. Ud ve kanundan sonra kemençeye yöneldim. Yani sonunda doğru yolu buldum” diyor. Jazz Alla Turca albümünün hikayesi ise taa o günlere dayanıyor. Konservatuar yıllarından arkadaşı olan Nail Yavuzoğlu ile çok evvelde denemeler yapmışlar. Sonraki yıllarda Rizeli 25 e yakın CD'ye imza atmış. Klasik Türk müziği içerikli, Osmanlı Mozaiği serisi, Bestekar serisi , Enstrumantal Cd'ler, Ata'ya ithaf şarkılar, senfonik Türk müziği gibi çalışmalar yapmış. Ama kendisi için yapacağı CD'nin farklı olmasını istiyormuş. İki sene evvel Nail Yavuzoğlu ile konuştuklarında bunu yapabileceklerine karar vermişler ve hemen çalışmalara başlamışlar.


TÜRK MÜZİĞİ VE JAZZ BİRBİRİNE BENZİYOR

Kemençe ile jazz yapılan ilk albüm olan Jazz Alla Turca'yı Rizeli; “jazz müziğinin melodik, ritmik yapıları ve emprovizeleri ile Türk müziğinin melodik, ritmik yapılarını ve taksimlerini karıştırarak; jazz ve Türk müziğinin bir bakıma çok farklı olmayan, kendine özgü yapılarını kaynaştırmaya çalıştık.” diyerek özetliyor. Rizeli, Klasik Türk Müziği ile Jazz müziği arasında çok benzerlikler bulabileceğimizi ifade ediyor. Rizeli'nin geleceğe yönelik başka ilginç projeleri de var ama şimdilik bu projeleri kendine saklıyor.



Yeni bir sound

Albümdeki beste ve düzenlemeleri piyanist Dr. Nail Yavuzoğlu hazırlamış. Yaklaşık iki yıl boyunca “Jazz Alla Turca” üzerinde çalışılmış. Bu denemelere Nezih Yeşilnil kontrbasıyla, Cem Aksel de davuluyla eşlik etmiş. Albümde 3 anonim, 1 Hanry Mancini, 1George Gershwin, İra Gershwin ve Heyward Du Bose'un ortak bestesi ve 5 eser de Nail Yavuzoğlu'na ait olmak üzere toplam 10 eser yer alıyor. Albümdeki tek vokal “Ninni” ile Gül Yazıcı'ya ait. Albüm SONY BMG Müzik tarafından yayınlandı.

15 yıl önce