|

Kilise için geliyor camileri görüp gidiyorlar

İstanbul ve Türkiye kiliseleri Perşembe gününden itibaren yerli ve yabancı ziyaretçilerin akınına uğrayacak. Sebebi ise Paskalya! Hıristiyan inancına göre kutsal kabul edilen ve bu yıl 1 Mart-27 Nisan arasına denk gelen 47 gün boyunca Türkiye'ye sadece Yunanistan'tan 40 bin turist geliyor.

Behlül Çetinkaya
00:00 - 24/04/2011 Pazar
Güncelleme: 22:33 - 23/04/2011 Cumartesi
Yeni Şafak
Kilise için geliyor camileri görüp gidiyorlar
Kilise için geliyor camileri görüp gidiyorlar

Paskalya nedeniyle başta İstanbul, Adalar ve Gökçeada olmak üzere Mardin ve Hatay kiliselerine yoğun ilgi gerçekleşiyor. Mardin'e daha çok büyük şehirlerdeki ve yurtdışındaki Süryaniler giderken Hatay'a Arap ve Ermeniler, İstanbul ve Gökçeada'ya ise Yunanlar ve yurtdışında özellikle Yunanistan'da yaşayan Türkiye Rumları geliyor. İstanbul Rum Patrikhanesi'nde kilise görevlisi olan Dimitri Avcı'nın verdiği bilgiye göre özellikle bayram günü olan Pazar günü ve Hz. İsa'nın dirildiğine inanılan Cumartesi gecesi Patrikhane kilisesinde yaklaşık bin kişi ayine katılırken İstanbul genelindeki 69 Rum kilisesinde yapılan ayinlere üç binden fazla Hıristiyan katılıyor. Bu kiliselerin bir çoğu ise sadece bayramlarda açılıyor.

TURİZM ŞİRKETLERİ DE BAYRAM EDİYOR

Paskalya olarak bildiğimiz dönem aslında 47 günden oluşan ve 40 günü Sarakosti, son haftası da Megali Evdomada adıyla anılan bir oruç dönemi. Hayvani ürünler yenmeden tutulan oruç Hz. İsa'nın dirildiğine inanılan Cumartesi gecesi son buluyor. Bu 47 gün Hıristiyanların İstanbul'a yoğun olarak geldiği dönemlerden biri. Paskalya dönemi turizmini Sotiriou European Travel Tours'un sahibi Elias Sotiriou ile konuştuk. Sotiriou'nun verdiği bilgiye göre son hafta dışında gelenlerin bir çoğu Makedonya bölgesi olan kuzey Yunanistan'dan geliyor. Sadece bayramın içinde bulunduğu son hafta İstanbul'a gelen Hıristiyanların sayısının bile yirmi bini bulduğunu söyleyen Sotiriou, gelenlerin sadece kiliselere değil Sultanahmet'e, saraylara ve boğaza da özel ilgi gösterdiklerini söylüyor.

TURİST BAŞI 1000 AVRO HARCIYORLAR

4-5 günlük turlarla gelen turistler 500 ? civarında bir para ödüyorlar. Ayrıca İstanbul'da kiliselere bağışta bulunan, mum diktiği için bağış yapan ve alışveriş yapanlar bu ücrete ilave 300 ?'ya yakın para harcıyorlar. Otellerin de doluluk oranının arttığı bu 47 günlük dönemde sadece Yunanistan'dan gelenlerin sayısı kırk bini buluyor. Bu özelliği ile Yunanistan'daki ekonomik krizden etkilenmeyen bir sektör görünümü çiziyor. Yunanistan'da bayram tatili olduğu için birçok Yunan tatile giderken Türkiye'den Yunanistan'a gidenler de bir hayli çok. Elias Sotiriou, bayram fırsatlarını değerlendirmek isteyen Türkler'in daha çok Selanik, Kavala ve İskeçe'ye gittiklerini gençlerin ise Yunan adalarına gittiğini söylüyor.

HZ. İSA'NIN ÇARMIHA GERİLDİĞİ GÜN...

Hıristiyan inancına göre Hz. İsa, Perşembe günü işkence görüp çarmıha gerilir, Cuma günü ise indirilip defnedilir. Cumartesi gecesi de dirilerek göğe yükselir. Megali Evdomada'da Perşembe, Cuma ve Cumartesi yapılan ayinler de bu olaylar temsil ediliyor. Perşembe günü üzerinde Hz. İsa resmi olan büyük bir haç kilise ortasına dikilirken Cuma günü bu haç ve Hz. İsa'nın cenazesini temsil eden bir örtü sırtlarda taşınıyor. Kiliseyi bu dünya ve diğer dünya olarak ikiye ayrılan bölmenin arkasına taşınan cenazeden sonra Cumartesi gecesi Hz. İsa'nın dirilişi kiliseni ışıkları söndürülüp açılarak ve mumlarla sokaklara çıkılarak kutlanıyor. Taksim Panagia Kilisesi mugannilerinden Yani Akdemir'in anlattığına göre önceden bu törenler hep sokaklarda yapılırken bugün sadece kilise bahçeleriyle sınırlanmış. Sebebi ise kronik sorun olan cemaat eksikliği…



13 yıl önce