|

Kitap fuarına sahip çıkın

37. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı’nda yayıncılar dertli. Tanıtımların yeterince yapılmadığını söyleyen yayıncılar Türkiye Diyanet Vakfı’nı suçluyor. Fuar Koordinötörü Osman Sarıköse ise “İftardan sahura yüzlerce kişiyi ağırlıyoruz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/05/2018 Perşembe
Güncelleme: 16:55 - 31/05/2018 Perşembe
Yeni Şafak
FOTOĞRAFLAR: MUSTAFA İLHAN
FOTOĞRAFLAR: MUSTAFA İLHAN

Türkiye Diyanet Vakfı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür AŞ. Iş birliğiyle düzenlenen “37. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı” yayıncılarla fuarı düzenleyen Türkiye Diyanet Vakfı’nı karşı karşıya getirdi. Yayıncılar yeterince tanıtımlarının yapılmadığından şikayet ederken Fuarın Koordinatörü Osman Sarıköse yayıncıların isteğiyle Sultanahmet’e fuarı yeniden taşıdıklarını ve gelen ziyaretçilerin iftardan sahura kadar ağırladıklarını belirterek okurdan gereken ilgiyi gördüğünü savundu.

KİMSENİN FUARDAN HABERİ YOK

Profil Yayınları sahibi ve Basın Yayın Birliği Başkanı Münir Üstün ise “ İnsanların fuarın yeni yerine alışması gerekiyor. Bu yüzden hemen eleştirmeden zaman vermek gerekiyor. Çünkü yayıncılar olarak fuarın Sultanahmet’e taşınmasını biz istedik. Önümüzdeki birkaç yıl içinde ne olacağını görelim ve o şekilde değerlendirelim” ifadelerini kullandı. Fuarın tanıtımının yeterince güçlü yapılmadığını belirten Beyan Yayınları’ndan yazar Bayram Karaçor, “Çok yüksek stand ücretleri alındı ancak karşılığında bir hizmet olmadı. Türk Diyanet Vakfı’na çok iş düşüyordu. Fakat kitapseverlerin ilgisini çekemediler” şeklinde konuştu. Okullara yönelik çalışmaların daha güçlü olması gerektiğine dikkat çeken Erdem Yayınları’ndan Metin Çoşkun, öğrencilerin fuara katılımının düşük olduğunu dile getirdi.

TANITIM İÇİN ÇOK ÇALIŞTIK

Yayıncı ve okuyucuların isteği üzerine fuarın Sultanahmet civarına geri döndüğünü dile getiren Fuar koordinatörü Osman Sarıköse, “Bu fuar 28 yıl İstanbul’da Sultanahmet Camii’nde okurla buluşmuştu. Aslında olması gerektiği yere döndü. Üstelik yeni fuar alanı geçen yıl fuarın kurulduğu Beyazıt’takine göre daha geniş ve stand sayısı daha fazla. Hafta sonları ziyaretici sayımız artıyor. İftardan sahura kadar gelenler oluyor. Biliyorsunuz Ankara’daki fuarın yerini de Kocatepe Camisi avlusundan yine daha merkezi olan Melike Hatun Camii’ne taşıdık. Bu değişiklikleri yayıncı ve okurlardan gelen talepler doğrultusunda gerçekleştirdik” ifadelerini kullanıyor. Tanıtım konusunda ciddi çalışmalar yaptıklarına vurgu yapan Sarıköse şunları söyledi: “İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ortak çalıştık. Bütün ilçelere afişler asıldı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü okullarda fuarı tanıttı. Diyanet İşleri Başkanlığı cuma hutbelerinde cemaati fuar konusunda bilgilendirdi. İmza günleri, söyleşiler devam ediyor. Biz de sosyal medya üzerinden de çalışmalarımız yürütüyoruz.” 10 Haziran’a kadar sürecek olan fuara 400 yayınevi katılıyor. Etkinliklerin sürdüğü fuar, İstanbullu kitap kurtlarını bekliyor.


Fuarın yeri bilinmiyor

Timaş Yayınları Yönetim Kurulu Başkanı Osman Okçu, “Çoğu yayıncı gibi biz de fuar Sultanahmet’e taşınırsa ciddi bir okur ilgisi olacağını düşünüyorduk. Fakat hayal kırıklığına uğradık. Bunun birinci sebebi okuyucular fuar alanının nerede olduğunu bilmiyor. Bu nedenle ziyaretçi sayısı az. Çünkü duyurusu yapılmadı” ifadelerini kullandı. Okçu, fuarla ilgili bir diğer sorunu ise şöyle açıkladı: ”Fuara ziyarete gelenler çadırda soğutma sisteminin çalışmadığı için çıkmak zorunda kaldıklarını söylüyor. Bu çözülmeli. Ancak ben inanıyorum ki gelecek yıl organizasyondaki eksikler giderilecek ve fuar daha başarılı olacak. Yayıncılar olarak bu konuda ısrarcı olmayı sürdürmeliyiz.”

#Kitap Fuarı
#Fuar
6 yıl önce