|

Kitapseverleri çocukluğuna döndürecek fuar

Kitap tutkunları için adeta bir festival havasında geçen Tüyap Kitap Fuarı kapılarını açıyor. Bu yıl fuarın ana teması çocuk ve gençlik edebiyatı... Amin Maoluf''un merakla beklenen yeni romanı Doğu''dan Uzakta fuarın sürprizi. Yazıcıoğlu Ahmed Bican''ın Envârü''l-Âşıkîn''i ise başucu kitabı olmaya aday.

İrem Ertuğrul
00:00 - 28/11/2012 Çarşamba
Güncelleme: 14:29 - 28/11/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
Kitapseverleri çocukluğuna döndürecek fuar
Kitapseverleri çocukluğuna döndürecek fuar

İstanbullu kitapseverler için heyecanlı bekleyiş nihayet sona erdi. 17 Kasım'da başlayan 31. Tüyap İstanbul Uluslararası Kitap Fuarı'na 600 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu katılıyor. Fuarda düzenlenen 200 etkinlik ve yüzlerce imzanın yanı sıra yurt dışından gelecek 40 ülkenin yayınevleri, telif ajansları ve konuk yazarları da ağırlanacak

Dayıoğlu onur konuğu

Tüyap''ın bu seneki ana teması ''Çocukluğum Yurdumdur- Çocuk ve Gençlik Edebiyatı''. Bu yılın onur yazarı da ''Üç Kuşağın Yazarı'' ünvanıyla anılan Gülten Dayıoğlu. Çocuklara yönelik birçok etkinliğin düzenleneceği fuarda Gülten Dayıoğlu''nun hayatından kesitlerin yer aldığı, 50 yıllık yazınsal serüvenine ışık tutan ''Bir Yaşamış, Bir Yazmış Gülten Dayıoğlu'' adlı sergi de gezilebilecek. Çocuk ve gençlik edebiyatının önde gelen yabancı isimleri de fuarda misafir edilecek. ABD''den Jasper Kent, Belçika''dan Didier Pasamonik ve Macaristan Erika Bartos bu isimlerden bazıları. Fuarın diğer yıllara nazaran çok daha renkli geçmesi bekleniyor.

Hollanda sihiri Tüyap''ta

Bu yıl onur konuğu olan ülke ise yel değirmenlerinin ülkesi Hollanda. Fuarın ilk dört günü açık olacak olan Uluslararası Salon''da, Hollanda''dan 15 yayınevi stantlarıyla yer alacaklar. Hollanda edebiyatının önemli isimlerinden Kader Abdollah, Henk Boom ve tarihçi akademisyen Erik Jan Zürcher çeşitli panel ve söyleşilere konuşmacı olarak katılacaklar, ayrıca önemli illüstratörlerden Marit Tornqvist de dört gün boyunca çocuklara yönelik ücretsiz illüstrasyon atölyeleri düzenleyecek.

Aşıkların İbadeti raflarda

Tüyap''ın hazırlıkları elbette bunlarla bitmiyor. Bir de yayınevlerinin heyecanlı hazırlıkları var. Birçok yayınevi Tüyap''ta kitaplarını görücüye çıkarmak için tatlı bir telaş içine girdi. Can Yayınları bu yıl Can Dündar'ın hazırladığı Birand Kitabı ve Oya Baydar'ın son romanı O Muhteşem Hayatınız, Coelho'nun son kitabı Akra'da Bulunan El Yazması''nın fuarın gözde kitapları olmasını bekliyor. Ahmet Büke''nin Cazibe İstasyonu, Pelin Buzluk''un Kanatları Ölü Açıklığında, Behçet Çelik''in Ateşe Atılan Bir Çiçek''ine göz atmayı da unutmayın. İnsan Yayınları''nın William Chittick''in S. Hüseyin Nasr''ın Temel Düşünceleri, Necmettin Şahiner''in Tek Başına Bir Ümmet, Kerim Hakiki''nin Aşıkların İbadeti, Adonis''in Sufizm ve Sürrealizm kitapları dikkati hak ediyor.

İz''den başucu kitapları

Türk ve dünya edebiyatının en iyi örneklerini okurlarla buluşturan Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 31''inci TÜYAP Kitap Fuarı''nda çocuklara eğlenceli bir sürpriz hazırlıyor. 25 yıldır minik okurları renkli maceralara sürükleyen Sakar Cadı Vini''nin yaratıcısı Korky Paul, Sakar Cadı Vini''yi de yanına alarak kitap fuarını ziyarete geliyor. Yine İş Bankası''nın, Türk edebiyatının en önemli hikayecilerinden Sait Faik''in külliyatını muhteşem bir tasarımla yeniden bastığını da not düşmekte yarar var. İz Yayıncılık bu yıl da önemli kitaplar basmaya devam etti. Hayrettin Karaman''ın İslami Hareket Öncüleri ve İş ve Ticaret İlmihali kitapları Müslüman hassasiyetine sahip olanlar için başucu kitapları olmaya aday. Cihan Aktaş''ın Sınıra Yakın adlı romanı da hem edebi zevk hem de zamanın tanıklığı için muhakkak okunması gereken kitaplardan.

Fantastik dünya burada

Everest Yayınları kaliteli işler yapmaya devam ediyor. Geçtiğimiz dönemde tamamlanan dokuz kitaplık Anton Çehov külliyatı Mehmet Özgül''ün Rusça aslından yaptığı muhteşem çevirisiyle, tüm edebiyatseverlerin kütüphanesinde olması gereken önemli bir seri. Klasiklerin yanı sıra yine Everest''in fuarda ilgi görmesi beklenen kitapları: Yıldız Yaralanması ( Perihan Mağden), Bora''nın Kitabı (Ayşe Kulin), Sultanı Öldürmek (Ahmet Ümit). Kapı Yayınları ise Yıldız Ramazanoğlu''nun İşgal Kadınları, Dücane Cündioğlu''nun Sanat ve Felsefe/ Mimarlık ve Felsefe/ Sinema ve Felsefe kitaplarıyla ilgi çekiyor. Kabalcı Yayınevi Nizami''nin Hüsrev İle Şirin''i, Hariri''nin Makamat''ı, Ömer Hayyam''ın Rubailer''i gibi İslam klasiklerinin yanında, Douglas Adams''ın Ruhun Uzun Karanlık Çay Saati gibi bilim kurgu ve fantastik kitabını da kapsayan geniş yelpazesiyle Tüyap''ta gezilmeden geçilmeyecek bir stant.

Doğu''dan Uzakta çıktı

Yapı Kredi Yayınları, yine dopdolu. Yaşar Kemal''in Fırat Suyu Kan Akıyor Baksana romanı ile başlayan, Karıncanın Su İçtiği ve Tanyeri Horozları kitaplarıyla devam eden Bir Ada Hikayesi dörtlemesi, yazarın Yapı Kredi Yayınları''ndan çıkan son kitabı Çıplak Deniz Çıplak Ada ile tamamlanmış. Türk okurunun çok sevdiği Amin Maoluf''un merakla beklenen yeni romanı Doğu''dan Uzakta YKY''nin fuara yetiştirdiği güzel sürprizler arasında. Çocuk kitapları ile de alanının önemli bir boşluğunu dolduran yayınevinin çocuklara güzel haberleri de var. Red Kit dizisi devam ederken; Uğur Böceği Sevecen İle Salyangoz Tomurcuk dizisinin yazar ve çizeri Erika Barthos fuarda miniklerle buluşacak. Beyan Yayınları bu sene fuara hazırladığı önemli setlerle dikkat çekiyor. Cahit Zarifoğlu Çocuk Seti, Cahit Zarifoğlu Seti, faydalı kitaplardan oluşan Aile Seti, İhsan Süreyya Sırma''nın kitaplarından oluşan İslam''ın İlk Dönem Tarihi Seti oldukça ilgi göreceğe benziyor.

Küçük Müslüman''ın kitabı

Semerkand Yayınları da çocuklara yönelik güzel setler hazırlamış. Yaş seviyesine göre, çocukların öğreneceği temel dini bilgileri içeren Küçük Müslüman Serisi 4 kitaptan oluşuyor. Evliya Çelebi''nin Kırım seyahati sırasında padişahın fermanını taşırken yaşadığı tehlikeli maceraların anlatığı Fırtına kitabı da miniklere hazırlanmış güzel sürprizlerden. Yetişkinler için de bolca kitabın yer aldığı Semerkand standında, yüzyıllarca Osmanlı''da zevkle okunmuş, başucu kitabı olmuş Yazıcıoğlu Ahmed Bican''ın Envârü''l-Âşıkîn''i zamanımızın da başucu kitabı olmaya aday. Giz, Yedi Kapı, Zihin Kontrol Operasyonu ve Aleviliğin ABC''si Profil Yayınları''nın fuar için hazırladığı kitaplardan.

Çağdaş dünya edebiyatı Siren''de

Sel Yayınları Eduardo Galeano / Ve Günler Yürümeye Başladı, Will Self / Sert Çocuklara Sert Oyuncaklar, Salah Birsel / Şiir ve Cinayet, Küçük İskender / 666 gibi geniş yelpazeli seçkisiyle fuarda okurları bekliyor olacak. Timaş Yayınları fuarın şüphesiz en kalabalık stantlarından biri. En yoğun ilgiyi görmesi beklenen kitaplardan bazıları şunlar: Nar Ağacı Nazan Bekiroğlu, Cumhuriyetin ilk Yüzyılı İlber Ortaylı, Mesnevi Terapi Nevzat Tarhan, Kısa Türkiye Tarihi Kemal Karpat, Biraz Yağmur Kimseyi İncitmez Kemal Sayar, 18 Beyit Dinle Fatih Çıtlak. Siren Yayınları yeni bir yayınevi olmasına rağmen bastığı kitapların kalitesiyle şimdiden köklü yayınevlerini aratmıyor. Çağdaş dünya edebiyatını iyi takip eden yayınevi, geçtiğimiz dönemde yine güzel kitaplara logosunu bastı. Etgar Keret''in son kitabı Kapı Birden Vuruldu, Jedediah Berry'nin Hafiyenin El Kitabı gibi kitaplarının yanında fuara özel yetiştirdikleri Püren Özgören çevirisiyle çağdaş edebiyat klasiği olarak nitelenen Muriel Spark'tan Bayan Jean Brodie'nin Baharı da, ironi ve toplumsal eleştiri dozu yüksek bir kitap olarak görücüye çıkıyor.

Kaynak çocuklara eğildi

Şule Yayınları iki yeni güzel kitapla fuarda okurları karşılayacak: Işık Yanar''ın üçüncü romanı Taşra Şairi, Naime Erkovan''ın son kitabı Soğuk Taht. Mogografi Kitapları da fuara özel hazırlanmış güzel setlerden. Hayy Kitap da fuara iyi çalışmış yayınevlerinden biri. Yeni kitaplarından bazıları şunlar: Prof. Dr. Sedat Laçiner/ Hangi PKK, Prof. Dr. İlter Uzel/ Osmanlı''nın ''En Seksi'' Sırları, Ender Saraç/ Artık Ruhunu da Besle. Kaynak Kitap bu yıl bir yenilikle okurlarının karşısına çıkıyor. Kültür yayınlarının sergileneceği ana standın haricinde bu sene ilk defa çocuk ve gençlere yönelik yayınlarına da geniş bir yer ayıran Kaynak Kültür Yayın Grubu, fuar süresince okur severlere yazarları ve farklı etkinlikleriyle keyifli bir deneyim sunmaya hazırlanıyor. Yenilenme Cehdi (Fethullah Gülen), Ağlama Tuna (Halide Alptekin), Osmanlı Hatırası (Salih Gülen) ve daha birçok yeni kitap Kaynak standında ilgililerini bekliyor.

Kapak tasarımları göz dolduruyor

Metis Yayınları elbette fuarda kaliteli okurların kaçırmayacağı bir stant. Yeni kitaplarından John Berger''in ''Bento''nun Eskiz Defteri'' Spinoza''nın kayıp olan eskiz defterini hayal eden Berger''in kaleminden ilgi çekici bir kitap olmasının yanında güzel kapak tasarımıyla da göz dolduruyor. Geçtiğimiz yıl aramızdan ayrılan Didem Madak''ın tüm şiir kitaplarının yeni basımlarından oluşan dizi de Metis''in güzel işlerinden. Okurun yoğun ilgi göstereceği yayınevlerinden biri de İletişim Yayınları. Şule Gürbüz''ün yeni kitabı Coşkuyla Ölmek, yayınevinin fuara yetiştirdiği önemli kitaplar arasında. Latife Tekin''in Berci Kristin Çöp Masalları ve Gece Dersleri kitaplarının yanı sıra minikler için Francesca Simon''un üç çocuk kitabı da fuarın ana temasına uygun olarak ön raflarda yerini alacak.

25 Kasım akşamına kadar sürecek fuara giriş ücreti 5 TL ve geçen yıllarda olduğu gibi öğrenci, öğretmen ve emeklilere ücretsiz. 10.00 – 19.00 arası ziyaret edilebilecek.

Bento'nun Eskiz Defteri

John Berger

Çevirmen:Beril Eyüboğlu

Metis Yayıncılık

176 sayfa

2012

Nar Ağacı

Nazan Bekiroğlu

Timaş Yayınları

536 sayfa

2012


11 yıl önce