|

Kök hücre Nobel getirdi

Nobel Tıp Ödülü, kök hücre çalışmalarının temellerini 1960'larda atarak tıpta ilerleme sağlayan bilim adamları İngiltere'den John B. Gurdon ile Japonya'dan Shinya Yamanaka'ya verildi.

Aa
00:00 - 9/10/2012 Salı
Güncelleme: 21:26 - 8/10/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Kök hücre  Nobel getirdi
Kök hücre Nobel getirdi

Belirli bir işlevi yerine getirmek üzere olgunlaşmış hücrelerin, bedendeki dokulardan herhangi birini geliştirme kapasitesine sahip olgunlaşmamış hücrelere dönüşebileceğini keşfederek, insanoğlunun hücrelerle organizmaların nasıl geliştiğini anlamasına yardımcı olan İngiliz bilim adamı John B. Gurdon ve Japon bilim adamı Shinya Yamanaka, bu yılki Nobel Tıp Ödülü'nün sahibi oldu. John Gurdon (79), 1962'de yetişkin kurbağanın bir hücresindeki DNA'nın, hücreyi her türlü hücreye dönüştürmek için gerekli bilgiye sahip olduğunu keşfetmişti.

Japon Shinya Yamanaka (50) da 2006'da farelerin yetişkin hücrelerinin yeniden programlanabileceğini bulmuştu.

DERS KİTAPLARI YENİDEN YAZILDI

Gurdon ve Yamanaka'nın çığır açan keşifleri, hücrelerin gelişimi, olgunlaşması ve işlevleri ile ilgili bilgileri tamamen değiştirdi. Ders kitaplarının yeniden yazılmasını sağlayan Gurdon ve Yamanaka'nın yol açtığı kök hücre çalışmaları, kısırlıktan, Parkinson'a, kanserden diyabete, körlükten sağırlığa birçok rahatsızlığın tedavisinde büyük ilerleme kaydederek, hastalar ve yakınları için büyük bir umut kaynağı oldu.

2.2 milyon lira alacaklar

İngiliz bilimadamı John Gurdon, İsveç devlet radyosuna, yıllar önce yapılan bir çalışmanın ödüllendirilmesine şaşırdığını ve çok minnettar olduğunu ifade etti. Nobel'e layık görülenler bu yıl 8 milyon İsveç Kronu (yaklaşık 2,2 milyon TL) para ödülünün sahibi olacak.


12 yıl önce