|

Kök hücreden organ üretilecek

Japon bilim adamı Shinya Yamanaka'nın kök hücre çalışmasıyla Nobel Tıp Ödülü'ne layık görülmesi Bilim Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Bakanlıktaki bir çalışma grubu, kök hücre yöntemiyle 10 yıl içinde akciğer, böbrek ve beyin üretmeye çalışacak.

Cihan
00:00 - 3/11/2012 Cumartesi
Güncelleme: 08:25 - 3/11/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Kök hücreden organ üretilecek
Kök hücreden organ üretilecek

Yol haritasını güncelleştiren çalışma grubu, bu kök hücre yönteminin 2-3 yıl içinde onarıcı tıp alanında kullanılmasını hedefliyor. Ayrıca yaşlılığa bağlı görme bozukluklarını iyileştirmek için retina nakli yapılmasına yönelik klinik araştırmalar gelecek yıl başlayacak. Kalp kasıyla ilgili klinikk araştırmalara da 3-5 yıl içinde başlanılması hedefleniyor.

Profesör Yamanaka, 2006 yılında yaptığı araştırmayla farelerdeki olgun hücrelerin kök hücrelere dönüşebileceğini gösterdi. Yamanaka, embriyondan alınan tek işlevli olgun hücrelerin, çok işlevli olgunlaşmamış hücrelere dönüşerek bedendeki herhangi bir dokuyu geliştirebileceğini ortaya çıkardı. Yamanaka, çalışmasıyla bu yıl Nobel Tıp Ödülü'nü benzer araştırmalar yapan İngiliz bilim adamı John B. Gurdon'la paylaşmıştı.

11 yıl önce