|

Koku nakledildi

İranlı kimya mühendisi Firuz Resuli, plastik kapsüllerle internet üzerinden koku nakletmeyi başardı. Koku naklinin ilerde televizyonlarda da yaygınlaşacağı iddia ediliyor.

.
00:00 - 7/06/2001 Perşembe
Güncelleme: 12:19 - 7/05/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Koku nakledildi
Koku nakledildi

Ses ve görüntü naklini radyo ve televizyonu icat ederek gerçekleştiren insanoğlu şimdi de, "koku" yu nakletmeyi başardı. İranlı bir kimya mühendisinin, plastik kapsüllerle internet üzerinden koku nakletmek suretiyle internette yeni bir devrim başlattığı ifade edildi.

İnternetten gelen koku

İslam Online Sitesi'nde yeralan habere göre, Firuz Resuli adında İranlı kimya mühendisi, plastik taneciklerle eşyaya ait muhtelif kokuları internet kanalıyla nakletmeyi başardı. Sözkonusu buluşun, internet üzerindeki alış-verişlerde önemli bir rol oynayacağı, mesela çay, kahve, gül ve muhtelif parfümlerin satın alınmasında, üretim merkezlerinden binlerce kilometre uzakta bulunan müşterinin, malları koklayabileceği ve dolayısıyla mallar hakkında daha geniş ve sağlıklı bilgi alma konusunda önemli bir kolaylık sağlayacağı belirtildi.

Savaş sahnesinde barut

İcadıyla ilgili olarak bir İran gazetesine açıklamalarda bulunan Resuli, programın geliştirilmesiyle daha ilerde aynı sistemle televizyon kanallarıyla kokuların naklinin gerçekleşebileceği, mesela orman manzaraları gösterildiğinde orman, savaş sahnelerinde ise, barut kokularının evlere nakledilebileceğini söyledi.

Haberde, bir sene içinde yaygın bir şekilde uygulanmaya geçeceği belirtilen programın, İranlı mucid mühendisin kendi adına tescil ettirdiği de kaydedildi. İranlı mühendisin bu keşfinin ardından insanoğlu ses ve görüntüden sonra şimdi de, kendisi Filistin'de iken Mısır'da bulunan Hz. Yusuf'un kokusunu alan Hz. Yakub mucizesi'nin bir benzeri olan uzaktan koku naklini gerçekleştirmiş oldu.



Binalara 'EQ Fast' testi

Dünyanın en büyük reasürans şirketlerinden "Gerling Global Re"nin öncülüğünde Almanya ve Aachen Teknik Üniversitesi ve Köln Deprem Merkezi tarafından geliştirilen "EQ-Fast" yöntemi artık Türkiye'de de kullanılacak. İTÜ Yapı Deprem Mühendisliği tarafından da onaylanan "EQ-Fast" yöntemi ile binaların depreme dayanıklık ölçümleri tamamlanarak, 6 saatta rapor verilebilecek. Önümüzdeki günlerden itibaren kullanılması beklenen "EQ-Fast" cihazı The Marmara Oteli'nde düzenlenen bir toplantıyla basına tanıtıldı. Aachen Üniversitesi Öğretim Üyesi Hamid Sadegh tarafından tanıtılan cihaz en küçük titreşimleri bile anında algılayarak, ekranına yansıtıyor. Bu yöntemle 100 metrekarelik bir dairenin depreme dayanıklık testinin 90 doları geçmeyeceği ifade edildi.


23 yıl önce