|

Küresel ısınma kalbi de tehdit edebilir

Aa
00:00 - 5/09/2007 Çarşamba
Güncelleme: 15:33 - 5/09/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Küresel ısınma kalbi de tehdit edebilir
Küresel ısınma kalbi de tehdit edebilir

Doktorlar, küresel ısınmanın, kutup ayılarının göçüne ve buzulların erimesine yol açmasının dışında insan kalp sağlığı üzerinde de etkisi olabileceğini belirtti.



Uzmanlar, iklim değişikliğiyle beklenen havanın ısınmasının, daha fazla kalp rahatsızlığı sorununa yol açabileceğini kaydetti.

Viyana'da yapılan yıllık kardiyoloji kongresine katılan uzmanlardan İsveç Karolinska Enstitüsü kardiyoloji bölümünden Dr. KarinSchenck-Gustafsson, "Eğer gelecek 50 yılda hava birkaç derece daha ısınırsa, kesinlikle daha fazla kalp ve damar hastalıkları göreceğiz"dedi.


İnsanların sıcakta daha fazla kalp rahatsızlığı sorunu yaşadığı bilinirken bazı uzmanlar, konunun üzerinde daha fazla dikkatle durulmasının gerekli olduğunu kaydettiler.



Uzmanlara göre, yüksek sıcaklıklarda hararetten kurtulmak içinterliyoruz ve bu süreçte kan, daha serin olan deriye yöneliyor ve kandamarları açılıyor. Ve sırasıyla da kalp hızı ve kan basıncı (tansiyon) düşüyor. Bu düzen de yaşlı ve kalp damar sistemi zayıf olanlardatehlikeli olabiliyor.



Avrupa'da 2003'te görülen sıcak hava dalgasında Ağustos ayının ilk ikihaftasında yaklaşık 3 bin 500 kişi ölmüştü. Sadece Fransa'da sıcaklığınartmasına bağlı olarak yaklaşık 15 bin kişi hayatını kaybetti. Uzmanlar,ölenlerin çoğunun, aşırı sıcaklarda kalp rahatsızlığı görülen yaşlılarolduğunu söylüyor.



Bu arada, Yunanistan'daki son yangın felaketi gibi olayların sorunu daha da ağırlaştırabileceği, son 10 yılda Güneydoğu Asya'da orman yangınlarının sayısındaki artışın, kalp rahatsızlıklarında tırmanışa yol açtığı belirtiliyor. Doktorlar, iklim değişikliğiyle artacağı tahmin edilen hava kirliliğinin de kalp rahatsızlıklarında etkisi olduğundan şüpheleniyorlar.



17 yıl önce