|

Küresel salgın: Pokemon çılgınlığı

Eski bir çizgi film karakterinden üretilen Pokemon Go mobil oyunu, bütün dünyada salgın gibi yayılıyor. Sanal bir figürün peşinde sokak sokak gezen milyonlarca oyuncu saatlerce Pokemon ‘avlamaya’ çalışıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/07/2016 Perşembe
Güncelleme: 00:52 - 14/07/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Çizgi film karakterlerini gerçek dünyaya taşıyan artırılmış gerçeklik oyunu Pokemon GO, dünyanın her yerinden binlerce kullanıcı tarafından ilgi gördü. Oyun, 20 yıl önce televizyonlarda yayınlanan aynı isimli çizgi filmin karakterlerini kamera görüntüsüne ekleyerek dünyaya taşıdı. Başlangıçta ABD, Avustralya ve Yeni Zelanda'daki akıllı telefon kullanıcıların beğenisine sunulan uygulama, Türkiye mağazasında resmi olarak yer almıyor. Buna rağmen mobil oyun Türkiye dahil çok sayıda ülkede yurt dışındaki hesaplar üzerinden telefonlara indirilerek oynanıyor. Klasik oyunların aksine kapalı mekanlar yerine sokaklarda gezerek Pokemon avı şeklinde oynanan oyunun, sanal gerçeklik sebebiyle oyun bağımlılığı geliştirme riski taşıdığı belirtiliyor.



Tembel kullanıcının Drone hilesi

Bazı oyuncular telefonu drone'a bağlayarak istenen yere gitmeden uzaktan kumanda ile oyunda avantaj elde ettiği görüntüleri blog sayfalarında yayınladı.


Video: Beklenen video geldi: Drone ile Pokemon avı!


Tasolarla oynamış nesiliz

Arttırılmış sanal gerçeklik oyuncusu 26 yaşındaki Sertan Çaycı, “Biz zamanında mahallede toplanıp Pokemon tasoları oynamış bir nesiliz, tabii ki şimdi de buluşup Pokemon toplamaya çıkıyoruz” diye konuştu.



  1. YAKALA VE SAVAŞ!
  2. Oyunun konusu ve işleyişi Pokemon yakalama ve diğer oyuncuların yakaladığı Pokemonlar ile savaş üzerine kurulu. Oyunun başlangıcında ilk olarak bir Pokemon seçilmesi gerekiyor ve seçenekler arasında Charmender, Bulbausar ve Squirtle bulunuyor. Bu Pokemonlardan birisini seçtikten sonra kamera üzerinden seçilen Pokemon'u yakalamak gerekiyor. Çizgi filminde de olduğu gibi çeşitli enderlik seviyesine sahip olan Pokemonları elde edebilmek için daha fazla yol kat edip daha uzak mesafelere gitmek gerekebiliyor.

ARAYIŞ SÜRÜYOR

Oyuncular sokaklarda ve caddelerde dolaşarak karşılarına çıkan Pokemonları topluyor.


Galeri: Pokemonları görebileceğiniz en sıradışı yerler9 milyar dolar değer kazandı

Oyunu piyasaya süren Nintendo'nun hisseleri 9 milyar dolar değer kazandı. Pokemon Go, en çok indirilen uygulamalarda birinci sıraya yükseldi.





Tam sosyalleşiyorduk ki...

Akıllı telefonların internet, kamera ve konumlandırma gibi özelliklerini kullanan mobil oyun, beraberinde getirdiği güvenlik açıkları ve sosyal sorunlar nedeniyle de eleştirilerin odağına oturdu. Sosyal bir aktivite olarak değerlendirilen oyun, telefon bağımlılığını da körüklüyor. Sokaklarda Pokemon avına çıkan oyunseverlerin elinden telefon düşmüyor.





Ava giderken avlananlar

Oyunun neden olduğu çok sayıda toplumsal olay da görülmeye başladı. ABD'de 19 yaşında bir oyunsever nehir kıyısında oyundaki çizgi film karakterini ararken bir ceset buldu. ABD'nin Missouri eyaletinde oyuncuların sıkça geldiği noktalara 18 yaşın altındaki 3 zanlı pusu kurdu. Pokemon avlamak için gelen 9 kişiyi gasp ettikleri belirtilen zanlılar, yapılan ihbar üzerine yakalandı.



Video: Dünyada 'Pokemon Go' çılgınlığı başladı


#Pokemon Go
#Mobil oyun
8 yıl önce