|

Lazboard Snowboard'a fark attı

Rize'nin Petran köyünde düzenlenen Red Bull Lazboard isimli yarışta, 'lazboard'cılar, 'snowboard'cılara karşı üstünlüklerini kanıtladı

00:00 - 24/02/2008 Pazar
Güncelleme: 23:55 - 23/02/2008 Cumartesi
Yeni Şafak
Lazboard Snowboard'a  fark attı
Lazboard Snowboard'a fark attı

Kar kalınlığının yer yer 3 metreyi bulduğu, yolların kapandığı Petran köyünde tüm olumsuzluklara rağmen düzenlenen Red Bull Lazboard adlı yarışta profesyonel snowboardcılar lazboardcılara karşı kıyasıya mücadele verdiler. Eleme usulü düzenlenen yarışta 5 lazboardcı ve 5 snowboardcı karşı karşıya geldi. İkili olarak çıkılan yarışı 11-4 gibi büyük bir farkla lazboardcular kazandı.

KÖYÜN EĞLENCESİ

Lazboardun yörede bilinen adının "üzme" tahtası olması çok eskilere dayanıyor. Eski dilde "kaymak, kayış" anlamına gelen üzme fiilinden türetilen üzme tahtası yani şimdiki adıyla "lazboard", çam ağacından yapılıyor. Lazboardun özellikle Rize İkizdere bölgesinde yayılmasının temel olarak iki sebebi bulunuyor:

"1. Lazboard yapımında kullanılan çam ağaçları: Lazboard yapımında budaksız, özel çam keresteleri kullanılmaktadır. Aynı zamanda bölgeye özgü çam ağaçları yapıları sayesinde lazboarda özel bir kayganlık sağlamaktadır.

2. Petran köyünde kıraathane olmaması: Köyde kıraathane (kahve) olmadığı için genç yaşlı bütün köylüler eğlence olarak lazboardu benimsemiştir. Gündüzleri boş vakitlerinde kaydıkları gibi geceleri ay ışığı altında da kaymaktadırlar".

Günümüzde bölgede yaşayan köylüler daha rahat şekilde spor yapabilmek ve bu geleneksel sporu ileriki kuşaklara aktarabilmek için bölgelerine kayak tesisi yapılmasını ve lazboardun daha geniş kitlelere ulaştırılmasını arzu ediyorlar.

Lazboard genellikle çam ağacından yapılıyor, önünde fren yapmak için bağlanmış çamaşır ipi ve arkasında dengeyi sağlamak için çubuk bulunuyor. Ayakları bağlamak için bir düzenek yok, ayaklar tahtanın üzerindeki çıtaların arasına konuluyor. Lazboard yaparken fren yapmak için elle ipi çekmek veya ayağı lazboardun arka kısmındaki aralıklardan en sonuncusuna götürerek o bölgeye güç uygulamak gerekiyor. Lazboardun da snowboard gibi değişik tipleri de mevcut.


Snowboard'un ataları Türkler mi?

Lazboard, üzme veya izme tahtası adı altında, yaklaşık 150 yıldır özellikle Rize'de İkizdere Petran köyünde yapılan bir kış sporu. Bölge yılın 7 ayı kar altında olduğu için ilk başta ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla ortaya çıksa da günümüzde ulaşım yanında spor ve eğlence amaçlı da kullanılıyor. Lazboardun boyu, genişliği ve yapısı snowboard ile aynı, bu nedenle lazboardun snowboardun atası olduğu kabul ediliyor. Ayrıca dünyanın en ünlü snowboard üreticisi olan Burton'ın internet sitesindeki bilgiler incelendiğinde ilk snowboard örneğinin 1920 yılında ortaya çıktığı görülüyor. Oysa ki Lazboard yaklaşık 1800'lerden beri yapılıyor.


16 yıl önce