|

Lezzetten mahrum kalmadan sağlıklı beslenin

Dukan diyetinin mucidi olan Fransız Dr. Pierre Dukan, sağlıklı yaşam konusunda bir ekol olarak ürettiği sağlıklı atıştarmalıklar dünya çapında tüketiliyor. Tokluk hissi oluşturduğu için yulaf kepeğinden yapılan atıştırmalık ürünlerin tüketilmesi gerektiğini söyleyen Dukan, "Kaybedilen kiloları geri almamak ve lezzetten mahrum kalmadan sağlıklı beslenmek için günde bir buçuk kaşık yulaf kepeği yenilmeli" diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/03/2018 Pazar
Güncelleme: 04:19 - 11/03/2018 Pazar
Yeni Şafak
​Dukan diyetinin mucidi olan Fransız Dr. Pierre Duk
​Dukan diyetinin mucidi olan Fransız Dr. Pierre Duk

Sağlıklı yaşam ve sağlıklı atıştırmalıklar konusunda dünya çapında bir ekol olan Fransız Dr. Pierre Dukan, beslenme üzerine yaptığı çalışmalar ile binlerce kişinin kilo vermesine yardım ediyor. Protein ağırlık olarak bilinen Dukan diyetinin mucidi olan ünlü doktorun kitapları 25 farklı dile çevriliyor. 'Dukan Diyeti', 'Dukan: Kıvrımlarınızı Sevin', 'Dukan Diyeti Zayıflatan Tarifler', 'Dukan Diyeti'nde İstediğiniz Kadar Yiyebileceğiniz 100 Besin', 'Türkleri Mutlu Eden Diyet Dukan ve 50 Şampiyon' gibi Türkçe’ye çevrilen 11 kitap yazan Dukan, tokluk hissi oluşturduğu için yulaftan yapılan atıştırmalık ürünlerin tüketilmesi gerektiğini söyleyerek ekliyor: "Kaybedilen kiloları geri almamak ve lezzetten mahrum kalmadan sağlıklı beslenmek için günde en az bir buçuk kaşık yulaf kepeği yenilmeli."

KARİYERİMİN İLK 10 YILI BAŞARISIZLIK HİKAYESİ

Cezayir doğumlu bir Fransız olan Dukan, tıp eğitimini Paris'te tamamladıktan sonra beslenme alanında çalışmaya başlamış. Bunda bir nöroloji hastası etkili olmuş. Aşırı kilolarından kurtulmak isteyen ama eti de hayatından çıkartamayan hastasının et, sebze ve bol su ile 40 kilo vermesinden sonra Dukan, kariyerini değişitirip beslenme eğitimi alarak uzmanlaşmış. Mesleğinin ilk 10 yılını başarısızlık hikayesi olarak tanımlayan Dukan, tüm dünyada uygulanan diyetinin atak, seyir, sağlamlaştırma ve koruma evresinden oluşmasını şöyle açıklıyor: "Hastalarıma düşük kalorili diyetler uyguluyordum ama bir türlü başarılı olamıyorlardı. Et yiyerek zayıflayan hastam aklıma gelince yöntemimi değiştirdim ve hastalara sağlıklı proteinlerle beslenmelerini önerdim. Sonra etin yanına sebze ekledik. Verilen kiloların korunması için protein ve sebzenin yanı sıra iki porsiyon meyve, sabahları bilim tam buğday ekmeği, peynir ve haftada bir ödül yemeğini dahil ettik. Ömür boyu sürecek olan dördüncü aşamada da Perşembe günleri sadece proteinle beslenilmesi gerekiyor. Ayrıca günde 20 dakika yürüyüş yapılıp 3 yemek kaşığı yulaf kepeği tüketilmeli."

HEM LEZZETLİ HEM DE SAĞLIKLI

Kızına birgün krep yaparken un yerine yulaf kullanınca tokluk hissi oluşturduğunu fark eden Dukan, yulaf kepeğini hastalarına önerip gıda enstitüsüne dahil olmuş. İnsanların yulaftan yapılan kraker, bisküvi, galete gibi atıştırmalıklara kolayca ulaşabilmesi için kendi atıştırmalık ürünlerini oluşturan Dukan, dünyanın her yerinde olan unsuz ve şekersiz ürünlerinden bazılarını da Türkiye'ye getirdi. Ürünlerini lezzetli, sağlıklı ve erişilebilir olarak tanımlıyan Dukan, “Obeziteden dolayı bütün dünyada sağlıklı ürünlere bir yöneliş var. Ancak sağlıklı diye sunulan ürünler maalesef genellikle lezzetsiz olmalarından dolayı sevilmiyor. Şeker ilavesi yapılmadan üretilen Dukan ürünleri ile lezzetten mahrum kalmadan sağlıklı beslenebilirsiniz" ifadelerini kullanıyor.

PROTEİNİN KARACİĞERE ZARARI YOK

Yulaf kepeği ve yulaf ezmesinin arasındaki farkın ayırt edilmesi gerektiğine inanan Dukan, "Yulaf kepeği dediğimiz şey yulaf ezmesini kaplayan kısım. Yulaf ezmesinde çok fazla şeker var. Bu şeker kana karışarak diyabetin oluşmasına neden olur. Dolayısıyla kesinlikle ezmesini değil kepeğini tüketilmeliyiz. Dukan diyeti ile fazla protein tüketiminin karaciğere bir zararı olmadığını söyleyen Dukan, "Benim diyetimde alkol, kızartma, fermante süt, işlenmiş et yok. Haliyle karaciğer son derece sakin ve rahat bir şekilde faaliyetlerine devam ediyor. Ayrıca tabii ki sadece proteinle beslenmek doğru olmaz. Sebze ve meyve tüketip günde en az bir buçuk ya da 2 litre su içilmesini öneriyorum" diyor.

Yulafın 3 büyük özelliği

*Yulaf kendi hacminin 20 katı suyu çekerek midede fazla yer kaplar.

*Yapışkanımsı özelliğiyle bağırsaklarda etrafında bulunan yağlara ve kalorileri yapışarak kana karışmasını engeller ve vücutta kalmak yerine dışkı yoluyla atılır.

*Mevcut karbonhidratlar içerisinde glisemik indeksi en düşük olan ürün.

Faydaları

*Kolestrolü düşürür.

*Şeker ve yağ emilimini yavaşlatır.

*Kalp sağlığına katkıda bulunur.

*Midede 25 kat şişerek tokluk hissini arttırır.

*Bağırsak geçişini kolaylaştırır.

*Bağırsak kanseri riskini azaltır.

#Pierre Dukan
#Protein
6 yıl önce