|

Manisiz tarif olmaz

Mutfak Deneyleri bloğu yazarı Kevser Aydoğdu, Ramazan'a özel her gün sosyal medyadan bir manili tarif veriyor. Yemekleri pişirip sıra tarif vermeye gelince yardımına oğulları yetişiyor.

Yeni Şafak
00:00 - 28/07/2013 Pazar
Güncelleme: 14:01 - 27/07/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Manisiz tarif olmaz
Manisiz tarif olmaz

Ramazan deyince akla ilk olarak zengin iftar sofraları gelir. Evlerde bin bir emekle hazırlanan yemekler, misafirler için özenle yerleştirilir sofralara. Kadınların ortak telaşıdır 'acaba iftara ne yemek yapsam?' Sair zamanda alternatif çoktur da yine de iftara uymaz hiçbiri.

Bu sıkıntıyı bilen Kevser Aydoğdu, twitter ve facebook'tan her gün 1mani1tarif vererek kadınlara yardımcı oluyor. İsmini, Mutfak Deneyleri blog sitesinden tanıdığımız Aydoğdu, yedi yıldır profesyonel aşçılık yapıyor. İSMEK'te eğitmen şef olarak yemek dersleri veriyor. Kalan zamanında ise çocuklarıyla kafa kafaya verip yeni projeler üretiyor.

1mani1tarif de bu projelerden biri işte. 23 yaşındaki Talha ve 17 yaşındaki Ömer'le projeyi geliştirdiklerini söyleyen Aydoğdu, sözlerine şöyle devam ediyor: 'Ramazan ayında genellikle mönü paylaşımları olur. Akşama ne pişirsek ne yapsak gibi. Bu çok klasik, artık farklı bir şeyler yapılabilir mi diye düşündük. Acaba 140 karaktere bir tarif sığdırabilir mi? Derken, büyük oğlum 'Mani şeklinde tarif yazan olmuş mu?', küçük oğlum da 'Hadi, bir deneyelim' deyince ortak çalışma ile 1mani1tarif'lere başladık.'

YAYIN KURULUNDA Ö.T.K VAR

Tarifleri sosyal medyada paylaşan ailede ciddi bir iş bölümü de var. Ömer yazım kuralları ve anlam bütünlüğünü kontrol ediyor, Taha ise maninin çatısını oluşturma konusunda yardımcı oluyor. Son vuruş da anne Kevser Hanım'a kalıyor. Yani keyifle okunan manili tarifler Ö.T.K kod adlı yayın kurulundan çıkıyor. 'Ayvalık'tan geldi tatlı lorumuz/ Lorla karışır yumurtamız unumuz/ Lokma lokma dizip tepsiye/ Fırınlayıp şerbetleyip afiyetle yutunuz' Aydoğdu ailesinin manili tarfilerinden sadece biri. Her güne bir tarif verdiklerini söyleyen Kevser Hanım, '1mani1tarif'i hazırlarken geleneksel tarifleri kullanmaya özen gösteriyorum. Zira yemek kültürümüzün gittikçe unutulduğu, tencere yemeklerine nerede ise hasret kaldığımız bu günlerde hem sağlık, hem de geleneği sürdürme

açısından Ramazan ayının da bir vesile olacağını umut ediyorum' diye de belirtiyor.

ÇORBA MUHAKKAK BULUNSUN

Ramazan dolayısıyla anneannesinin evinde yapılan hazırlıkları yeniden hatırlayan ve bunu Mutfak Deneyleri blogunda paylaşan Aydoğdu, 'Ben Ramazan ayının her yönü ile hürmet edilen bir ay olması gerektiğini düşünüyorum. Bu coğrafyanın güzelliklerini soframda görmekten, lisanı hal ve lisanı kal ile şükretmekten mutluluk duyuyorum. Bu sebepten Ramazan'da israfa kaçmadan yediğimiz lokmalarda ki ihtiyaç sahiplerinin hakkını gözeterek yemek yapalım' önerisinde bulunuyor. Aydoğdu mönü için de 'İftar soframızda çorbamız muhakkak bulunsun, Anadolu'nun eşsiz ve lezzetli çorbaları süslesin iftar sofralarımızı. Sonrasında aile geleneğimize hangisi uygunsa börek, sulu yemek onlardan biri. Bu kadar, fazlasına gerek yok. Bundan fazlası sadece bedenimize yük olacaktır. En önemlisi de yemeklerimizi yaparken hem ruhumuza hem de bedenimize şifa niyeti ile pişirmek' tavsiyelerini veriyor.

Tas kebabı yapılışı:

Soğanlar incecik doğranır ve tereyağında sotelenir. Etleri ilave edilir, mühürlenecek kadar sıcak olmasına dikkat edilir, kontrollü az su ilavesi ile pişmeye bırakılır. Pişmesine 20 dakika kala biber, sarımsak, domates ve salça ilave edilir, en sonunda baharat konur. Etlerimiz piştiğinde sulu kalmasını istemiyoruz. Beğendi içinse tencerede tereyağı eritilir, unu ekleyip ağır ateşte altın rengine dönene kadar karıştırılır ve ateşten alınır. Patlıcanlar kürdan ile delinir ve direk ateş üzerinde pişirilir. Bıçakla kabuklarından ve sapından ayrılır, ezilir ve tenceredeki unlu karışıma atılır. Tencere tekrar ağır ateş üzerine alınır, karışım ezilerek hepsi birbirine iyice yedirilir, kaşarları eklenir. Tencere ateşten alınır, tuz, rende muskat ve ılık süt eklenir, karıştırılır. Kenarda patlıcanın sütü çekmesi için dinlenmeye bırakılır. Yine bunun da macun kıvamında olmasını istiyoruz.

Tas kebabı için malzemeler:
500 gr. kemiksiz kuşbaşı doğranmış kuzu ya da dana eti, 1 adet beyaz soğan, 2 çorba kaşığı tereyağı, 1 diş sarımsak, 2 adet domates-istenirse, 1 adet dolmalık biber-istenirse, 1 tatlı kaşığı domates salçası, 1,5 bardak su, 1 çay kaşığı tuz, 1 tutam karabiber.

Beğendi için malzemeler: 6-7 adet patlıcan, 2 yemek kaşığı tereyağı, 2 çorba kaşığı tepeleme un, 1,5 su bardağı kadar ılık süt, 1 tutam tuz, 1 avuç rende taze kaşar, 1 tutam rende muskat.

Denenmiş tarif veriyorum

Ramazan ayının bereketi şüphesiz tariflere de yansıyor. Gün içinde verdiği tarifin bir çok kadın tarafından yapıldığını söyleyen Aydoğdu, daha sonra bu yemek fotoğraflarının kendisiyle paylaşıldığını ifade ediyor. Hatta 1mani1tarif sayesinde yeni dostluklar bile başlamış. Yaptıkları yemeklerin sonuçlarını birbirleriyle paylaşan kadınlar, arada teklif ve önerilerde de bulunuyorlar. Yemek tarifi vermek zordur. Karşı tarafın hiç yemek yapmadığını varsayarak hazırlamak gerekir reçeteleri. Kevser Hanım da buna bilhassa dikkat ettiğini belirtiyor: '1mani1tarif'lerin hepsi denenmiş, lezzeti onaylanmış ve görseli ile paylaşılmış olduğundan düşünmeden tatbik edilebilir. Tarif vermenin birçok zorluğu vardır. Bundan dolayı denemediğiniz bir

tarifi paylaşma riskini göze almamalısınız.'

Kevser Hanım'ı bulmuşken meşhur manili tariflerinden birini istedik. O da bize Hünkar Beğendi'yi 'Közle patlıcanı hazırla beğendiyi/ Eti salçayla güveçte pişirmeli/ Beğendisi kebabı bir araya geldi mi/ Taam etsin evin baş misafiri ' manileri eşliğinde anlattı.

MANİ

Kuzu gerdanı lif lif edile,

Haşlanmış buğday buna eklene.

Terbiyesi içine usulca verile, 

Yassuvanı eklenince şifa niyetine

***

Tavukgöğsünü kaba yaydınsa

Karamelli fındığı üstüne koydunsa

Çıtırca kadayıf çıkar fırından

Gözlere bayram bu tatlı sofradaysa

11 yıl önce