|

Masalsı bir Afrika hikayesi

Afrikalı yönetmen Sam Blitz Bazawule’nin “Kojo’nun Mezarı” adlı filmi gösterime girdi. Aynı zamanda ünlü bir müzisyen olan Blitz, Gana’da kelimenin tam anlamıyla değişen hayatı masalsı bir dille anlatmayı başarıyor. Film, ayrıca geçtiğimiz ay Luxor Afrika Sineması Festivali’nin açılışında gösterildi ve en iyi uzun metrajlı film ödülünü kazandı.

04:00 - 5/05/2019 Pazar
Güncelleme: 12:23 - 4/05/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
Kojo’nun Mezarı
Kojo’nun Mezarı

Sam Blitz Bazawule’nin "Kojo’nun Mezarı" adlı filmi gösterime girdi. Aynı zamanda ünlü bir müzisyen olan Bazawule, Gana'da değişen hayatı masalsı ve mistik bir dille anlatmayı başarıyor. “Kojo Mezarı”, küçük bir kızın babasıyla geçirdiği pastoral bir çocukluk hikayesine odaklanıyor.Kojo adlı balıkçı ve kızı Esi tamamen sularla çevrili bir köyün içinde, küçük bir kulübe içinde yaşamlarını sürdürürler. Esi, babasıyla kanoda vakit geçirir, kuş şarkısı ile serenatlarla mutlu bir hayatları vardır. Yönetmen, bu küçük kızın keskin metaforlarla dolu büyüleyici dünyasını enfes görüntülerle yansıtmayı başarıyor.

KARGA, KUYU VE İKİ KARDEŞ

Gana’da doğan yönetmen, filmle ilgili şunları söylüyor: “Bu film büyükannemin hikayesi. Ben küçükke, elektrik hatlarının bulunmadığı bir yerde oturuyorduk. Bizi eğlendirecek bir televizyon yoktu. Büyükannem hikayeler anlatır ve bunların dünyanın en özel hikayelri olduğunu söylerdi. Onun hikayeleri bizi anlatıyordu ve çok gerçekti” Bazawule, karga, kuyu, iki kardeş, cenaze törenini kendine özgü Afrika müziği eşliğinde izleyiciyi büyük bir yolculuğa çıkarıyor. Bu mistik yolculukta, Esi babasının aksine her şeyin farkındadır. Küçük kız, şeytanın bir karga kılığında köye gelişini yakında büyük bir felaketin yaşanacağının bilincindedir. Filmde ayrıca zengin ve fakirlerin arasındaki uçurum altın meselesi üzerinden verilir. Kutsal kitaplardaki olaylara da göndermeler yapılır. Yusuf Peygamber gibi Kojo da rüyalarında açıklayamadıklarını görür ve bu miras kızına kalır. Essi hem geleceğini görür, hem de onu değiştirmek için hiçbir şey yapaz. Öte yandan bu rüyalar, filmin zamanına paralel olarak ilerler.

YUSUF PEYGAMBER'İN HİKAYESİ GİBİ

Rüya, filmin ana teması olduğu için tüm unsurlar onunla boyanmış. Rüya ile gerçeklik fikri arasındaki sınır ortadan kalktığında, karakterler diğer efsanevi veya tiyatral oyunun bir simülasyonu olarak ortaya çıkıyor. Yönetmen, bu rüyayı hakikatle karıştırır, bu nedenle birbirleriyle çok yakın oldukları için ayrılmazlar. Bu yüzden filmi aşan renkler aynı zamanda bu net duyguyu, kabuslarla ilgili karanlığın arasındaki paradoksları ve mutlu rüyalarla ilişkilendirilen neşeli renkleri de içerir. Geçtiğimiz ay Luxor Afrika Sineması Festivali’nin açılışında gösterilen film, aynız zamanda en iyi uzun metrajlı film ödülünü de kazandı. Filmi Netfilx’te izleyebilirsiniz.

  • İmgeler anlatıyı tüketmiyor
  • Yönetmen Sam Blitz Bazawule, Kojo Mezarı gibi öykülerle yalnızca Hollywood statükosunu bozmuyor, yakaladığı evrensel çekicilikle özgün bir Afrika hikayesi anlatmayı başarıyor. Bazawul, imgeleri ve mistik öğeleri çok sık kullanıyor.

#Afrika
#Kojo’nun Mezarı
5 yıl önce