|

Mevlana söyledi Bach besteledi

Johann Sebastian Bach'ın besteleri ile Hz. Mevlana'nın sözlerini aynı potada eriten İranlı müzisyen Azad, 'Mevlana ve Bach Divanı' adlı projesi ile Aya İrini'de konser verdi

Ömer Çakkal
00:00 - 20/06/2007 Çarşamba
Güncelleme: 00:57 - 20/06/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Mevlana söyledi Bach besteledi
Mevlana söyledi Bach besteledi

Johann Sebastian Bach'ın besteleri ile Hz. Mevlana'nın sözlerini kullanarak özgün bir konsept oluşturan İranlı müzisyen Davud Azad, orijinal adı “Rumi ve Bach Divanı” olan projesiyle geçtiğimiz günlerde İstanbul Müzik Festivali'ne konuk oldu. Aya İrini Müzesi'nde müzikseverlerle buluşan sanatçı, salonu hınca hınç dolduran kalabalıktan büyük ilgi gördü. Azeri kökenli Azad, vokalistliğin yanı sıra tar, şehtar, tambur, rebap ve tef gibi enstrüm anları da çalabiliyor.


MANEVİYAT YÜKLÜ

Konser için geldiği İstanbul'da Yeni Şafak'a konuşan İranlı müzisyen, Mevlana'ya olan ilgisini, onun dünya insanına ışık tutan engin felsefesine bağladı. Azad Mevlana için, “Ne zaman hayatımda bir problem yaşasam onun divanını açar, birkaç satır okurum. Problemlerimden bu şekilde sıyrılırım. Onun en önemli mesajı herkesi sevmektir. O, 'Kimseyi incitme' der” şeklinde konuşarak Mevlana ve Bach üzerine çalışmasının bir tevafuktan ileri geldiğini anlattı.

Mevlana ve Bach'ın eserleri arasında çok özel bir uyum olduğunu söyleyen Azad, “Rumi ve Bach Divanı” adıyla çıkan albümünün 16 bin satarak satış rekoru kırdığını söyledi. Türk müzisyenlerle evrensel projelerde birlikte yer almaktan onur duyacağını söyleyen Azad, İranlılar ile Türklerin hem kültürel hem de dini olarak kardeş olduklarının altını çizdi.

17 yıl önce