|

Mideye ve ruha şifa çikolatalar

İsmini bulunduğu semtten alan Süleymaniye Çikolatacısı, el yapımı çikolatalarıyla ve spesiyal tatlısı bezmara ile ağızları şenlendiriyor. Kış aylarında içinizi ısıtıcak sıcak çikolatanıza görsel ve sesli olarak Türk-İslam eserleri eşlik ediyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/02/2016 Pazar
Güncelleme: 03:09 - 7/02/2016 Pazar
Yeni Şafak

Bu hafta öyle bir yer keşfettik ki sizler de mudavimi olacaksınız. El yapımı çikolataları ile Vezneciler'de açılan Süleymaniye Çikolatıcısı'na adım atar atmaz vitrindeki çikolatalar hemen dikkatimizi çekiyor. Türk-İslam kültürü çerçevesinde hayata kazandırılan mekanda dinlediğiniz müzikten, etrafta gördüğünüz tablo ve objelere kadar her şey bunu hissettiriyor. Mekanın sahipleri Mustafa Yıldırım, Seyfettin Sayar, Ümran Asan ve Seyit Mehmet Çağrıcı farklı meslek gruplarından arkadaşlar. Çikolatıcı fikrinin asıl sahipleri ise Asan ve Çağrıcı. Dekorasyonun tamamını kendilerinin yaptıklarını belirten Asan, aylarca oymalı masaları yapabilecek usta aramış. Duvarlarıysa Çağrıcı boyamış. Fincan ve bardakları büyük bir özveriyle temin eden arkadaşlar annelerinin çeyizlerinden kalma fincan takımlarını bile buraya getirmişler.



MENÜ ŞİİR KİTABINDA SAKLI


Şemsiyelerin saksı olduğu mekandan içeriye girdiğinizde menü olarak masanıza şiir kitabı bırakılıyor. Mekanda Özdemir Asaf'tan Nazım Hikmet'e, Necip Fazıl'dan Cemal Süreya'ya kadar birçok şairin şiir kitabı var. Ebru ve el yazmasıyla hazırlanan tek sayfalık menüler şiir kitaplarının ön kapaklarının içinde bulunuyor. Menünün altında afiyet olsun değil şifa olsun yazısı da dikkat çekiyor.


Siparişiniz hazırlanırken siz de kitabı karıştırıp arkadaşlarınızla şiir hakkında sohbet edebilirsiniz. Her mekanda ücret ödenen su bura da ikram ediliyor. Nedenini sorduğumuzda ise çok anlamlı bir cevapla karşılaşıyoruz. Eskilerden camilerin yanına yapılan çeşmeler sayesinde su ihtiyacının karşılandığını hatırlatan Asan, “Ecdadımızın hayır defterinin kapanmasını istemiyoruz. Bu yüzden de ücretsiz veriyoruz” diyor.





Kendinizi Bezmarayla taçlandırın


El yapımı çikolatalarının hepsini Gaziantep'te işin ehli birine yaptırdıklarını belirten Çağrıcı, hazır çikolata ürünlerini almadıklarını ve hepsinin helal yollarla yapıldığını anlatıyor. Unutulmuş bir meclisin ismi olan iyi ve güzel şeylerin toplandığı yer anlamına gelen 'Bezmara' mekanın spesiyal tatlısı. Çağrıcı, “Madem iyi şeylerin toplandığı yer o zaman lezzetli şeylerin toplandığı tatlımıza verelim ismini dedik” diyor. Yediğiniz çikolataları mekandan ayrılırken paket yaptırabilir, söz ve nişan için özel hazırlatabilirsiniz. Şu soğuk zamanlar da içinizi ısıtmak için de sıcak çikolatayı tavsiye ederiz. Renkli kupalarda krem şantiyle hazırlanan tatlı içecek lezzetiyle sizi şaşırtacağına emin olabilirsiniz. Bursa'daki Ördekli Han'dan başka bir yerde olmayan Osmanlı çayını da bu mekanda orjinal haliyle içebilirsiniz. Türk çayı ise defalarca denendikten şimdiki lezzetine ulaşmış.





Çikolataya pazar molası


Yediğiniz içtiğiniz her şeyin garantisini veren Süleymaniye Çikolatıcısı'nda muz, çilek, bisküvi, krem şanti ve erimiş çikolatan oluşan bezmara 12 lira, sıcak çikolata 7 lira, kahveli çikolata 8 lira, Türk kahvesi 6 lira, çay 2 buçuk lira. Mardin'de özel olarak hazırlanan yedi çeşit kahve ve dört çeşit bitkiyle yapılıp şerbetle servis edilen Süleymaniye dibek kahvesi 8 lira. Zencefil, zerdeçal, tarçın, hibisküs, ıhlamur, karanfil, limon, portakal, elma, kekik, karanfil, adaçayı ile hazırlanan ve bal ile servis edilen meşhur Osmanlı çayı ise 5 lira. Haftanın 6 günü akşam saat 10'a kadar çikolata severlere hizmet veren mekan sahipleri hem dinlenip ailelerine vakit ayırmak hem de müşterileri tarafından özlenmek için pazar günü


dükkanı açmıyorlar. Bu yüzden pazar günleri 'Çikolataya pazar molası' verdiklerini söylüyorlar.






#Süleymaniye Çikolatacısı
#el yapımı çikolatalar
#Türk-İslam eserleri
8 yıl önce