|

Mimarinin pîri Sinan anılıyor

Onu genellikle başmimar olduktan sonra verdiği üç büyük eseriyle hatırlarız. Çıraklık döneminde “Şehzade Cami ve Külliyesi”, kalfalık döneminde “Süleymaniye Cami” ve 86 yaşında “ustalık eserim” diye takdim ettiği, Edirne'deki “Selimiye Cami” bu zamana kadar ortaya koyduğu belli başlı eserlerinin en bilinenleri.

Yeni Şafak ve
03:00 - 15/05/2016 Pazar
Güncelleme: 18:28 - 14/05/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Mimar Sinan'ın yaptığı eserler ondan sonra yapılan bütün camilere örnek teşkil etmiştir. Gördüğü bütün eserleri büyük bir dikkatle inceleyen Mimar Sinan, hiçbir şeyi taklit etmeyip sanatını devamlı geliştirip yenilemiştir. Aynı zamanda bir şehircilik uzmanı olan Sinan, yapacağı eserin önce çevresini tanzim ederdi.



GEOMETRİK DESENLERE SİSTEMLİ YAKLAŞIM


Mimar Sinan'ı anmak için, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı bir etkinliğe imza atıyor. Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü ile İstanbul Tasarım Merkezi'nin birlikte organize ettiği “Pîr-i Mimârân Sinan” adlı anma programı, 21 Mayıs Cumartesi günü Sultanahmet'teki İstanbul Tasarım Merkezi'nin seminer salonunda yapılacak. Mimar Sinan'ın mühendislik, mimarlık ve geometrik desenler üzerinden konuşulacağı programın moderatörlüğünü İsmail Erdoğan yapacak. Etkinlikte, konuşmacı olarak katılacak Prof. Dr. Suphi Saatçi "Sinan ve Osmanlı Mimarisinin Klasik Çağı", Vahit Okumuş "Kubbeler Statiği ve Sinan" ile Serap Ekizler Sönmez “Mimar Sinan'ın Camilerinde Geometrik Desenlere Sistemli Bir Yaklaşım” adlı tebliğlerini sunacak. Ayrıca programda bilge mimar Turgut Cansever'in “Mimar Sinan” adlı kitabından da pasajlar okunacak. Seminer saat 11.00'de başlayacak.


#Mimar sinan
#Süleymaniye Cami
#Şehzade Cami
#Selimiye Cami
8 yıl önce