|

Mısır'ın Asvan Adası'ndaki tarihi miras

Alman Arkeoloji Enstitüsü, Antik Mısır'da "Güneyin kapısı" olarak bilinen Asvan Adası'ndaki tarihi yapıları restorasyon için çalışmalara başlıyor.

Yeni Şafak
11:55 - 17/03/2015 Salı
Güncelleme: 09:57 - 17/03/2015 Salı
AA
Alman Arkeoloji Enstitüsü, Antik Mısır'da "güneyin kapısı" olarak bilinen Asvan Adası'ndaki tarihi yapıları restorasyon için çalışmalara başlıyor.


Mısırbilimci Halid el-Anani yaptığı açıklamada, Alman Arkeoloji Enstitüsü'nden bir ekibin, Nil nehri üzerindeki Asvan Adası'nda yıkılmaya yüz tutmuş eserleri restorasyon için çalışmalara başlayacağını belirtti.


Anani, bu hafta içinde çalışmalara başlayacak ekibin ayrıca adadaki tarihi eserler üzerindeki yazıtları ve süslemeleri inceleyeceğini ifade etti.


Antik Mısır'daki önemli yapılara ev sahipliği yapan "güneyin bekçisi" ve "güneyin kapısı" olarak anılan Asvan Adası hakkında bilgi veren Anani, "Eski Mısırlılar, tarihte Nubiyan olarak bilinen şuan güney sınırını koruması için adaya aralarında kalenin de olduğu bazı yapılar inşa etmişti. Tabi bu eski Mısırlıların topraklarına sınır koyma isteği olduğu gibi anlaşılmamalı. Yalnızca iki bölge arasında ticari yolların açılması ve güvenliğinin sağlanması amacıyla inşa edilmiştir" dedi.


Adanın tarihi konumu hakkında Anani, "O zamanlar adada, Sudan'a gidecek ticari ürünlerin depolanması, yüklenmesi yapılıyordu. Sudan'dan da Mısır'da bulunmayan ürünler alınıyordu" diye konuştu.


Turist rehberi Muhammed Fehmi, daha önce Avrupalı arkeologların restorasyon işlemleri yaptığını, bir kısmının restorasyon edildiğini belirterek, "Mısırlılar, eskiyen binaların üstüne yeni tapınaklar inşa ediyordu. Bu nedenle herhangi birine zarar verme ihtimalinden ötürü restorasyon işlemi zor oluyor" ifadelerini kullandı.


Adadaki yapılar hakkında bilgi veren Fehmi, adada bir kale, antik Mısır tanrısı Khnum'un mabedi, 18. hanedan döneminde hüküm süren kadın firavun Hatşepsut'un tapınağı, taş mezarlar ve bir piramit bulunduğunu belirtti.


Piramitin ülkede inşa edilen en eski piramitlerden olduğunu ifade eden Fehmi, 2 metre boyundaki piramitin, Mısır'ın hiyeroglif yazıları ile tanışmadan önce inşa edildiği ve üzerinde yazılar bulunmadığından ötürü ne zaman ve kim tarafından inşa edildiğinin bilinmediğini dile getirdi.


Fehmi, Mısırlıların, topraklarına ayak basanları bilmek istediği için adayı imar ettiğini, adanın güney sınırını korumada kale görevi gördüğünü, ok ve yay gibi silah depolarının bulunduğunu ve ticaret yolunun izlendiğine dikkati çekti.
#Mısır
#Asvan
#Asvan Adası
9 yıl önce